Kisalföld logö

2017. 05. 25. csütörtök - Orbán 11°C | 21°C Még több cikk.

Kiterjeszthető az irányított betegellátás

Az egészségügy reformját szorgalmazó törvénytervezet a jelenlegi formájában nem elfogadható a szakmai szervezetek számára – derült ki egy csornai tanácskozáson.

Négy év tapasztalata

Dr. Krizmanich Mária
A csornai Margit Kórház mint irányított betegellátási szervező hétfőn délután orvosok, polgármesterek részvételével tanácskozást rendezett a Városi Művelődési Központban. Itt dr. Sinkó Eszter, a SOTE kutatója az irányított betegellátás alapvetéseiről és nemzetközi előzményeiről beszélve kifejtette: világszerte többféle irányított betegellátási modell van, Magyarországon 1999-ben szervezték meg a rendszert.

Az irányított betegellátás négyéves működését az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) képviseletében dr. Jónásné Katona Katalin értékelte rendkívül részletesen, adatokkal alátámasztva, azután pedig a Csornai Egészségmegőrző és Prevenciós Programot dr. Vályi Péter főorvos ismertette.

A „kormány" nem jött

A konferencián áttekintették az úgynevezett ellátásszervezői törvénytervezetet is. A törvénytervezet készítője, dr. Radnai György kormánymegbízott azonban – bár neve a meghívókon is szerepelt – más elfoglaltságára hivatkozva lemondta a részvételt. A vitában elhangzott, hogy az elmúlt években összegyűlt annyi tapasztalat, hogy az eddigi irányított betegellátási rendszert ki lehetne terjeszteni akár tízmillió lakosra is. Azt is megállapították, hogy az ellátásszervezői törvénytervezetet a jelenlegi formájában elutasítják.

3 millió járulékfizető

Dr. Krizmanich Mária igazgató főorvos a törvénytervezet kapcsán lapunknak elmondta; a problémát abban látják, hogy a majdani ellátásszervező olyan jogosítványokkal rendelkezhet, ami megváltoztatja az egészségügy struktúráját. Javaslatot tehet a kapacitások átcsoportosítására, megszüntetésére.

– Nem tudni, hogy az önkormányzatok hogyan viszonyulnak ehhez, hisz a törvénytervezet az ellátási kötelezettségüket fenntartja – fűzte hozzá dr. Krizmanich Mária. – Az ellátásszervezővel szemben elvárás, hogy jelentős tőkével rendelkezzen, amit bevisz az ellátásba, ám három év után a megtakarítást kiviheti. Gond az is, hogy ma Magyarországon nem a teljes lakosság fizet egészségügyi járulékot.

Becslések szerint mintegy hárommillióan járulnak hozzá a közös kasszához. Így előállhat az is, hogy aki nem fizet járulékot, nem kaphat ellátást az új szervezeti formában, hanem áttolódik az állami ellátásba és kialakulhat a szegények és gazdagok egészségügyi ellátása. Ehelyett ki kellene terjeszteni az irányított betegellátási rendszer jelenlegi formáját, mivel mostanra kialakult ennek a mechanizmusa, módszertana, s az OEP-nél rendelkezésre áll az informatika. Jelenleg egymillió-háromszázezer ember vesz részt az irányított betegellátásban, de várhatóan ősztől már kétmillióan lesznek ilyenek.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tárlóban a sulyok és a mángorló

A megye múzeumainak anyagából „A tisztaság dicsérete – mosás” címmel rendeztek… Tovább olvasom