Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Kitelepítés gázömlés miatt

Gázömlés miatt több száz embert kitelepítettek csütörtökön a kapuvári ipartelepen.

Reggel kilenc óra előtt Kapuváron a tejüzem előtt egy markológép árokásás közben vágta el a százhúsz milliméteres főnyomócsövet. A közel három bar nyomással kitörő gáz szinte azonnal megtöltötte a környéket. Az átható szag a város távolabbi pontjain is érezhető volt. A helyszínre érkezett kapuvári tűzoltókhoz később egy csornai egység is csatlakozott és négy vízsugárral porlasztották a kiömlő gázt.

Molnár Sándor őrnagy, kapuvári tűzoltóparancsnok a gázömlés helyszínén elmondta: a porlasztással a gáz koncentrációját csökkentették annak érdekében, hogy megelőzzék az esetleges robbanást. Egy sugarat a mellettük dolgozó munkagép védelmére szereltek fel. Közben a gázművek (Égáz) szakembereit is riasztották.

Mivel a kitörés az ipartelep egyik legforgalmasabb helyén történt, a tűzoltóság a kapuvári rendőrök segítségével egy kilométer sugarú körben lezárta a környéket.

A helyszín közelében lévő nyolc üzemet kiürítették. Az intézkedések mintegy ezer embert érintettek, több százan hagyták el munkahelyüket. A Diadal Rt. egyik munkatársa, Csörgits Ferenc elmondta: pánik nem alakult ki az üzemben. A tűzoltók azonnal becsukatták az összes ablakot és leállíttatták a gépeket. Később a cég dolgozóit haza is engedték. A tűzoltóparancsnok tájékoztatása szerint nemcsak a ruhaiparnál kapcsolták ki az áramot, hanem Kapuvár keleti szélét teljesen áramtalanították.

A mentéshez kihívták a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság egyik speciális, vegyi felderítő autóját és személyzetét, akik a gázkoncentráció sűrűségét mérték a helyszínen és szerte Kapuváron. Információnk szerint sehol nem regisztráltak a megengedettnél nagyobb sűrűséget. Mindenesetre a mentők egyik egysége is a gázömlésnél tartózkodott.
Kapuvár polgármestere és Pesztenlehrer Lajos ezredes, megyei katasztrófavédelmi igazgató is megtekintette a helyszínt. Pesztenlehrer ezredes elmondta: a szakszerű beavatkozásnak és a kedvező széljárásnak is betudható, hogy nem lett súlyosabb baj az esetből, hiszen a porlasztott gázfelhő túlnyomó részét az alig feltámadó szél a városszéli szántóföldek fölé vitte. A beavatkozás során az Égáz szakemberei szervizárkot ástak a kiömlés helyszínén és a nyomócsövet elszorítva nem sokkal fél tizenegy után megszűntették a gázömlést. A rendőrség a felelősök körét vizsgálja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

17 éves diák a milliós lopásban

Profi módszerekkel a saját iskolájából szervezett lopást Csornán egy tizenhét éves fiú. Tovább olvasom