Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 2°C Még több cikk.

Kitárult a világháló a netnagyi előtt

Szil - A nyugdíjas szili pedagógus büszkén vállalja: netnagyi lett. Dománné Varga Hermina „szkájpol", iwiwezik, levelez, régi rokonokat keres meg és az interneten intézi pénzügyeit. Övé lett a világ.
A szili „netnagyi" előtt kitárult a világ, mióta kitanulta az internet használatát. Dománné Varga Hermina nyugdíjas pedagógus. A világhálón keresztül intézi pénzügyeit, rendel repülőjegyet és külföldön tanuló fiával is „szkájpon" tartotta a kapcsolatot. Az iwiwen több mint ezer ismerőse van és talált már rég „elveszett" amerikai rokonokat is a világhálón.

A számítógéppel, internettel még aktív dolgozóként, a szili iskolában találkozott először. Rendeleteket, törvényeket böngészett a honlapokon. Az „egér" annyira a kezéhez nőtt, hogy a nyári szünidőben már hiányzott, hát gyorsan beköttette az internetet otthon is. Igazából akkor „nyílt ki a világ", amikor nyugdíjba vonult. Noha mindennap leül egy keveset a számítógép elé, azt mondja, nem vált függővé. Ám a lehetőségeket kihasználja.

– Egész nap egyedül voltam, a lányom vidéken lakik a családjával, a fiam Veszprémben, illetve külföldön tanult. Akkor lett igazából fontos számomra az internet, amikor a fiam előbb Amerikában volt, majd Spanyolországban és Finnországban lett ösztöndíjas – mondja Hermina tanár néni. – Vele leveleztem, „szkájpoltam", így nem voltam egyedül. Az valami csoda, hogy több ezer kilométer választ el bennünket, mégis látjuk egymást és beszélgetünk. Az internet segítségével számos régi tanítványommal „találkozom" ma is, de az egykori iskolatársakat is megkerestem.

Dománné Varga Hermina a kezdetek óta két tanfolyamon is részt vett. Először Győrbe járt húsz órát, aztán Szilban is pályáztak a Nagyinet-programra. Innentől szinte profi szörfösnek számít a világhálón. Újságot ma már csak interneten olvas, ott hallgatja a rádiót, nézi a tévéműsorokat. Tanulmányozza a menetrendet, kiválasztja úti cél-
jait.

Dománné Varga Hermina előtt kitárult a világ, mióta megismerte az internet használatát. A netnagyi külföldön tartózkodó fiával szkájpon keresztül tartja a kapcsolatot.
Dománné Varga Hermina előtt kitárult a világ, mióta megismerte az internet használatát. A netnagyi külföldön tartózkodó fiával szkájpon keresztül tartja a kapcsolatot.

– Nagyon szeretek utazni, lehetőség szerint minden évben megyek külföldre. A weblapokon csodálatos képeket látni, az ember kedvet kap egyszerre, hogy élőben is megnézze az idegen tájakat. Ma már természetes számomra, hogy ha valamire szükségem van, csak leülök a gép elé. Így tudtam meg azt is, hogy a múltkor miért kellett több mint fél órát a 86-os főúton várakoznunk. Egy baleset volt, olvastam – miután hazaértünk – a kisalfold.hu-n. A pénzügyeimet is a neten intézem. Rendezem a közüzemi számlákat, a befizetéseket. Egyetemista fiam, amikor megszorult, az interneten keresztül azonnal kapott tőlem zsebpénzt. Az adóbevallásomat is e-mailben küldtem el az APEH-nek. Van egy klubunk Szilban, rendszeresen jönnek hozzánk ügynökök különböző termékbemutatókkal. Az előadások előtt én mindig „ellenőrzöm" az adott céget és már többször figyelmeztettem a nyugdíjastársakat: ne vásároljanak a bemutatón, mert a neten harmadannyiért lehet rendelni.

Dománné Hermina gyermeke diplomaosztójának fotóit az egyetem honlapjáról töltötte le. Ahogy új recepteket is talált már. Az Iwiwnek, ahogy ő fogalmaz, „rabja" lett. Több mint ezer ismerőssel büszkélkedhet. Szívesen olvasgatja a települések honlapjait, többek között szülőfalujába, Bogyoszlóra is gyakran „ellátogat". Egy Szilból elszármazott családot szintén a neten keresztül „hívott" haza. Rádiót, zenét hallgat, ha lemarad egy-egy kedvenc tévéműsorról, a neten nézi meg később.

Mindennap leülök, ha csak néhány percre is, a számítógép elé. Persze a világhálón gyorsan elröppen az idő, néhány óra is.

– Aki nem próbálta, nem is tudja, milyen csodálatos dolog, csak ajánlani tudom mindenkinek. Ma már a fiam régi laptopját használom, az első gépem gyakran lefagyott. Amellett, hogy kitárult előttem a világ, spórolok is az internettel. Havonta 3800 forintos csomagot fizettem elő, azelőtt viszont nem volt ritka a 8–10 ezer forintos telefonszámlám sem – tette hozzá.

Hermina tanár néni már az unokákat is „megfertőzte". A gyerekek, amint megérkeznek a mamához, már kapcsoltatják is be a gépet. A „netnagyi" pedig elmagyarázza nekik, mire is jó az msn, a skype vagy éppen a jojatek.hu.

Olvasóink írták

 • 1. október27 2009. február 24. 07:02
  „Gratulálok,kedves Hermina.
  Valóban nagyon jó dolog a net, én csak nyugdíjasként tanultam meg bánni vele, de valóban megkönnyíti a mindennapjainkat, kitárult előttünk a világ,sok hasznos információhoz jutunk általa és a kapcsolattartás távol lévő barátainkkal, ismerőseinkkel egyszerűbbé vált.
  Több "Nagyinet" tanfolyammal lehetne segíteni azon, hogy még többen elsajátíthassák a számítógép nyújtotta lehetőségeket.
  További jó egészséget és még sok szép "net" nyújtotta sikert kivánok neked és a cikk írójának.
  Üdvözlettel: egy jó barát”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újjáélednek a régi hagyományok

Rábaköz - Egyre több rábaközi kistelepülésen élednek újjá a régi hagyományok. Az ezeket ápoló civil… Tovább olvasom