Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 1°C Még több cikk.

Kitartanak a Honfoglalási park mellett

Viharosra, személyeskedéstől és politikai vitáktól sem mentesre sikerült a kapuvári képviselő-testület szerda esti rendkívüli ülése. A téma ismét az immár elhíresült „ingatlancsereügy” volt.
A kapuvári Honfoglalási park ez idáig az ingatlan-nyilvántartásban „közparkként" szerepel. A város képviselő-testületének szerdai döntése viszont arról szól, hogy ezt módosíttatják „beépítetlen területre". Így az ingatlan forgalomképessé válik és nem lesz akadálya annak, hogy a közbeszerzési eljárás után a területen üzletházat építsenek.

Vihar egy pohár vízben?

A rendkívüli ülésen dr. Biró Péter polgármester ismertette az áruházügy előzményeit, a vitát pedig viharnak minősítette egy pohár vízben. Mint fogalmazott, a város vezetése a lakosság érdekében kezdeményezte az ingatlancserét, amivel a temetőt szeretnék megvédeni. Hiszen, ha a volt ÉDÁSZ-területen épülne meg az áruház, úgy a sírkert bővítése válna lehetetlenné.

Borsodi Tamás címzetes főjegyző arról tájékoztatta a testületet, hogy hitelesítésre benyújtották hozzá a népszavazást kezdeményező aláírásgyűjtő íveket.
Ha a beadvány mindenben megfelel a szabályoknak, és a szervezők összegyűjtik a szükséges aláírásokat, akkor várhatóan augusztus végén tarthatják meg a népszavazást. Ez a városnak két és fél, hárommillió forintjába kerülne.

Négy pontból álló határozati javaslatot fogadtak el. Ezek szerint a testületnek döntenie kellett arról, hogy az ingatlancserével kapcsolatban hozott korábbi döntéseit visszavonja – erre a megyei közigazgatási hivatal törvényességi észrevételei miatt volt szükség –, a Honfoglalási park kopjafáit egy másik területre helyezteti át, a park ingatlan-nyilvántartási megnevezésének módosítását kéri, illetve az ingatlan forgalomképessé válása után a közbeszerzési eljárást megindítja.

A vitában Kóczán Zoltán, a városfejlesztési bizottság elnöke arról beszélt: az önkormányzat nincs olyan helyzetben, hogy milliókról mondjon le. Boldis Géza, a pénzügyi bizottság elnöke azt hangsúlyozta, tiszteletben kell tartani az ellenzők véleményét is, ám a többségi akaratot el kell fogadni. Varga Géza váratlan bejelentéssel élt az ülésen. Szerinte a volt ÉDÁSZ-terület nincs a beruházó birtokában, épp ezért a képviselő azt kezdeményezte, hogy az önkormányzat szerezze meg az ingatlant. A befektetni szándékozó cég jelen lévő ügyvédje viszont arról győzte meg a képviselőket, hogy olyan érvényes szerződésük van, amely kizárólag őket jogosítja fel a terület megvásárlására. Éppen ezért kérte a testületet, ilyen lépésen ne is gondolkodjanak, mivel ők vannak pozícióban.

Egyéni érdekek, hosszú távú célok

Dr. Horváth Ferenc hozzászólásában sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy amikor a város fejlődéséről és a lakosság érdekeiről van szó, akkor egyéni érdekek akarják meghiúsítani a beruházást. Varga Gyula az eddigi eljárás hibáira hívta fel a figyelmet és kérte a jogi és kommunikációs bizottságot, hogy vizsgálja meg azokat. Gábor Tamás szerint az, hogy ebben a kérdésben idáig jutott a testület, azt jelenti, hogy rövid távúan gondolkodnak a képviselők, illetve nem érvekkel, hanem indulatoktól fűtötten tárgyalnak egymással.

Az ülés további részében indulatokkal, személyes, politikai megjegyzésekkel tarkítottan folytatódott az eszmecsere, melynek végén név szerinti szavazással, tizenhárom igen és négy nem szavazattal elfogadta a testület a határozati javaslat minden pontját.

Kapcsolódó cikkek >>

A temető mellett épül fel az áruház (2003-04-29) >>
Gazdasági érdekek döntenek (2003-04-17) >>
Honfoglalási park: még nem dőlt el a sorsa (2003-04-27) >>
Képviselői igen – bizottsági nem (2003-04-03) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Választókerületi megbízottak csak a kongresszus után

„ A változások kapcsán lehetnek aggályok, de ez természetes emberi reakció, kár lenne tagadni.… Tovább olvasom