Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 23°C Még több cikk.

Kiszorult a magyar alma a keleti piacról

Rábaköz - Nyomott áron tudják értékesíteni termésüket az almatermelők. A kereslet visszaesett.

Az okok: az európai versenytársak betörtek az eddig magyar érdekeltségű piacokra is.

Nincs szerencséjük idén az almatermelőknek. Noha az időjárás kedvező volt és a termés is elfogadható, a piacon akadnak gondok. A belföldi kereslet visszaesett és külföldre sem tudnak szállítani. A léalmáért 10–15 forintot kapnak kilónként, ami a szedés költségeit sem fedezi.

A Hanság–Fertőmenti Termelői Értékesítő Szövetkezet (TÉSZ) termelői három megyében összesen 200 hektáron gondoznak almaültetvényt.
Családi János, a TÉSZ elnöke a helyzetüket elkeserítőnek nevezte.

– Legalább húsz forint feletti árat kellene kapni a léalmáért, hogy érdemes legyen betakarítani. Az étkezési almával hasonló gondok vannak. Annak ellenére, hogy kiváló minőséget sikerült elérni, csak nyomott áron lehet értékesíteni. Negyven-ötven forintot adnak a felvásárlók kilójáért. Ez főként annak tudatában érdekes helyzet, hogy a nagy bevásárlóközpontokban még akciósan is százharminc forint körül kérnek a gyümölcsért – fejtette ki.

Lacsik Balázs rábacsécsényi gazda is kénytelen volt eladni a termést nyomott áron. Minimális lett a nyeresége.
Lacsik Balázs rábacsécsényi gazda is kénytelen volt eladni a termést nyomott áron. Minimális lett a nyeresége.

A szövetkezet elnöke a piacról elmondta: ahogy hazánkban, úgy az
Európai Unió többi országában is viszonylag jó termés volt. Túlkínálat van. Ráadásul a külföldi versenytársak ˝elhalászták˝ a hagyományosan magyar érdekeltségű piacokat, például Romániát, Oroszországot. Családi János úgy véli, a gazdasági válság a gyümölcsfogyasztásra is hatással van. Almából is kevesebbet vásárolnak a fogyasztók, illetve a gyümölcslé iránti kereslet is visszaesett.

Lacsik Balázs rábacsécsényi termelő tapasztalata is az, hogy ha keresik is egyáltalán az almát, csak minimális áron. Ültetvénye 5,6 hektáros.

– Legalább kétharmadával csökkent a felvásárlási ára a termésnek – jegyezte meg a fiatal gazda. – Én is azt hiszem, hogy elsősorban a pénztelenség az oka. Az emberek kevesebbet költhetnek, így értelemszerűen a gyümölcs az elsők között van, amin spórolnak. A termelőnek sok lehetősége nincs, muszáj eladnia nyomott áron is. Lehet persze tárolni, de tavaly sokan nagyot buktak ezzel. Én sem gondoltam most rá. Gondot okoz, hogy tavalyról sok alma maradt a hűtőházakban Európában. Most azt mindenképpen el kell adniuk, még ha nyomott áron is.

Lacsik Balázs hozzátette: túl nagy nyereséget ő sem könyvelhetett el idén. Az elfogadható szintet sem ütötte meg a bevétel. Kitért a léalmára is: számolgatott és arra jutott, hogy kilenc-tíz forintért nem érdemes összeszedni. 

Olvasóink írták

 • 5. Ing.Böck 2009. október 19. 09:49
  „Megsúgom: nem csak a keleti piacról, hanem a nyugatiról is !!!”
 • 4. pancser 2009. október 17. 21:41
  „A saját értékesítés sem megoldás, egyrészt a nép SM-be jár. Ha bemegyek valamelyik almáskertbe, Tesco árszinten kínálják az almát csomagolatlanul. Ezt sem értem. Mikor vesszük azt is tudomásul, hogy a léalma nem alma, illetve annak a selejtje. A sok léalma többnyire termelési problémakat takar. Dél-Tirolban meg lehet nézni az almásokat. Néhány kivétellel a többség messze van attól a színvonaltól. A fajtákkal is baj van. Az egyik legfinomabb alma A "Fuji" nem hogy nincsen mint gyümölcs, de a faiskolákba is hiában keresi az ember, ha a kertjébe ültetni akar. De vannak más felfutóban lévő fajták is. A néha a Metroban kapható déltiroli alma ládájáról az is tudható, melyik gazdától származik. Nem folytatom, de lehetne még sorolni. Aztán itt a marketing. Itt óriasi a lemaradás, a magyar gazdák úgy látszik képtelenek a piac felderítésére és kiszolgálni az igényeket. A problémákra a válság csak rátett, ahogy látszik jobban mint a déltiroliakra.”
 • 3. fmoni20 2009. október 15. 11:01
  „"Almából is kevesebbet vásárolnak a fogyasztók, illetve a gyümölcslé iránti kereslet is visszaesett."
  Ehhez pedig csak annyit tennék hozzá, hogy nem azért vásárolnak kevesebb almát, gyümölcslét az emberek, mert nem kell nekik, hanem mert drága a boltokban. Én sem adok ki a boltban kapható almáért 300-400 forintot, pedig szívesen ennék almát mindennap. Ha mondjuk 100 forint lenne kilója, biztosan többen vásárolnának almát, velem együtt.”
 • 2. fmoni20 2009. október 15. 10:59
  „És esetleg az még nem jutott eszükbe az alma (és egyéb zöldség-gyümölcs) termelőknek, hogy ne a multiknak értékesítsék a terméküket, hanem a "rendes" vásárlóknak, mondjuk egy piacon? Ők is olcsóbban meg tudnák vásárolni, mint a boltokban, a termelők pedig a felvásárlási árnál kicsit többért tudnák értékesíteni az almáikat.”
 • 1. alkutya111 2009. október 15. 09:35
  „Akkor egy kicsit számoljunk!
  A multi áruházláncok kínálataiban az alma kilós ára - akcióban is - 129,-Ft-tól - 299,- Ft között mozog.
  A 40- 50 (Ft/kg) átvételi áron átvett alma után valaki(k) - ha az alsó ársávot vesszük figyelembe - mintegy 70 Ft/kg-os hasznot szereznek !!
  A profit akkor is meghaladja az átvételi árat, ha a szállítást és a tárolást is kalkuláljuk. Itt valami tényleg nincs rendben.
  A helyzetet meg kell szüntetni.
  Családi Úr! Nem gondoltak arra, hogy saját, régiós feldolgozót - a léalmának -, és tárolót - az étkezési almának - hozzanak létre, akár uniós pályázat révén is?
  Évek óta előkerül ez a probléma. Lépni kellene, talán.
  Ez lehet(ne) a megoldás, hogy kikapcsoljanak egy vagy két szintet a termelő és a kiskereskedelem között.
  De példákat hozhatnék a szomszédos Ausztria példáján keresztül, ahol ezt a gondot Ők már mintegy 15 éve átélték, s megtalálták a megoldást rá.
  Érdemes lenne elgondolkodni rajta.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kukoricaműhely

Öntésmajor - Érdekes rendezvénysorozatra készül az Öntés Jövőjéért Alapítvány. Sikeres pályázatuknak… Tovább olvasom