Kisalföld logö

2018. 10. 17. szerda - Hedvig 9°C | 22°C Még több cikk.

Kiszöktek a bivalyok a faluba

A Kisalföldhöz érkezett elektronikus levél állításaival ellentétben nem éheznek a vadosfai Lisztes-tanyán az őshonos magyar állatok. Sőt, gazdájuk bárkinek büszkén mutatja meg őket.
Gyanú: Molnár István az állatok szökése után autónyomokat talált a tanya környékén, a villanypásztort pedig drótokkal zárták rövidre.
A Kisalföldben többször bemutattuk már a vadosfai Lisztes-tanyát, ahol őshonos magyar állatokat tart Molnár István. A gazda terve az, hogy mielőbb egy igazi magyar szigetet varázsoljon birtokára, amelyen egyaránt jól érzi magát a szürke marha, a bivaly, a rackajuh és a mangalica. Áprilisi írásunkban az ősmagyar állatok paradicsomaként emlegettük a tanyát. A napokban levelet kapott szerkesztőségünk, melynek írója arról számol be, hogy mostanában nincs minden rendben a Molnár-birtokon és már az állatok sem érzik olyan jól magukat ott.

Panaszos falubeli

„ Ha annyira jól érzik magukat a tanyán, akkor miért jelennek meg most már hetente több alkalommal is a faluban? (...) Az állatok elhagyják a »paradicsomot«. Sok ember kertjét tönkreteszik, s a kertek utána úgy néznek ki, mint a csatatér" – szól a levél, majd a feltett kérdésre választ is ad. „Ezek a dolgok azért történnek, mert nem elég nekik az a kevés kis ennivaló, amit kapnak. Tehát, ha nincs ennivaló, akkor keresni kell, ezért járják a falut. (...) Mi joga van a tanya tulajdonosának ahhoz, hogy ezeket az embereket megkárosítsa?"

Visszautasítják

A levél tartalmát tolmácsoltuk a Lisztes-tanya gazdáinak, Molnár Istvánnak és feleségének, akik elismerték, hogy az utóbbi időben többször kitörtek az állatok a karámból, de az okként megjelölt élelemhiányt felháborítónak tartják és visszautasítják.
– Kikérem magamnak az ilyen vádakat, amelyekkel rossz híremet keltik – reagált Molnár István. – Elismerem, valóban előfordult, hogy kitörtek a szürkék és a bivalyok, és ezért a felelősséget is vállalom. Igaz, nekem senki nem szólt arról, hogy a kertjében hatalmas károkat okoztak volna az állatok, de ha így lenne, azonnal megtéríteném. Vádaskodni nem akarok, de a nyomokból arra következtetek, hogy a jószágok nem véletlenül és önszántukból „indultak útnak". Azon az éjjelen ugyanis, amikor legutóbb elszabadultak, autónyomokat találtam a kerítés mellett, amelyekből látszott, hogy a jármű vezetője úgy tolatott be a dűlőútra. A villanypásztort pedig valamennyi „szökésnél" rövidre zárva találtam, azaz nem működött, amihez csak egy darab drót kell. Egyébként azt is megtaláltam a kerítésre akasztva. Persze, ez lehetett véletlen is, de túl sok lenne a véletlenekből.
Molnár István szerint kapcsolata a falubeliekkel nagyon is jónak mondható. Ahol tud, segít a helyieknek és ők is jó szándékkal álltak a tanya tulajdonosaihoz.

Csak rossz szándék

– Tudom, rosszindulatú emberek és irigyek is mindenhol vannak, de nem szeretném, ha az itt élőkkel e kevesek miatt romlana meg a kapcsolatom. Mert aki azt állítja, hogy nem látom el rendesen az állatokat, csak rossz szándékkal teheti ezt. Bárki bejöhet hozzánk, sajnálom, hogy a levélíró nem ezt tette, mielőtt megfogalmazta vádjait – megmutatom a takarmányt is, de azt hiszem, az állatok látványa önmagáért beszél. Jól tápláltak, jól fejlettek a szürkék is, a bivalyok is. Nem véletlenül állnak meg az úton rengetegen, külföldiek is, és fényképezik az állományt, mert a gebékre – gondolom – ők sem lennének kíváncsiak – jelentette ki Molnár István.

Hatalmas károk nincsenek

Szakács Lajos, Vadosfa polgármestere a Kisalföld érdeklődésére elmondta: tud a problémáról, hozzá is érkezett bejelentés a kószáló állatok miatt.
– Valóban érkezett panasz, de az nem is annyira a kárról szólt, inkább kérés volt, hogy szóljak Molnár úrnak, akadályozza meg, hogy az állatok elszabadulhassanak. Hatalmas károkról nem tudok – jelentette ki a polgármester.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az országban a legjobb negyven között

Egyre bővül a kapuvári ipari park, újabb cégek látnak munkához a területen. Igaz, tavaly a… Tovább olvasom