Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Kistérségi társulás támogatja a kórházat

A jövőben kistérségi társulás hivatott segíteni a kapuvári kórház eszközbeszerzéseit. A vonzáskörzetben érintett települési önkormányzatok lakosonként 300 forinttal járulnának hozzá a fejlesztésekhez.
A kapuvári Lumniczer-kórház támogatására társulást kívánnak létrehozni az intézmény vonzáskörzetébe tartozó települések. Az előzetes megbeszélésen arról volt szó, hogy minden lakos után 300 forintot fizetnek be az érintett önkormányzatok. A községvezetők szerint ez az összeg mindenképpen vállalható.
Boross János, a kapuvári önkormányzat egészségügyi bizottságának elnöke kezdeményezte azt a találkozót, melyen a polgármesterek vitatták meg a kérdést.

Az ellátás alulfinanszírozott

– Az egészségügyi ellátás finanszírozása nem megfelelő, mivel az amortizációt, illetve a fejlesztési kiadásokat nem támogatja – indokolta kezdeményezését Boross János. – A kapuvári kórház térségi feladatokat is ellát, ezért gondoltunk arra, hogy a környékbeli településeket is megszólítjuk. Tehát nem az ellátási vagy fenntartási kiadásokról van szó, hanem a fejlesztésekről. Ezenkívül a pályázatok elbírálásánál is előnyt jelent, ha egy intézmény támogatására térségi társulások nyújtják be igényüket.
Boross János szerint elképzelésüket kedvezően fogadták a polgármesterek, a társulás működésének részleteit ezután dolgozzák majd ki.

Lesz mire költeni a pénzt


Dr. Ballagi Farkas, a Lumniczer Sándor kórház igazgató főorvosa örömmel fogadta a társulás megalakulását, és mint fogalmazott, lesz mire költeni a pénzt.
– Létezik egy kórházfejlesztési program, ami öt évre szól és amelynek keretében kidolgoztuk, milyen céljaink, terveink vannak. Részt veszünk a konszolidációs és reorganizációs programban is, melyre 15 millió forintot kaptunk a programirodától. Nyilván tőlük is jogos kívánalom, hogy más lehetőségeket is megragadjunk. A fejlesztések nagy anyagi áldozatokat követelnek, amelyekhez kívánatos a kistérségi összefogás is – mondta dr. Ballagi Farkas. – A fejlesztési programban az épületek korszerűsítése, az angiológiai osztály bővítése, nagy értékű gép-műszerek beszerzése szerepel, melyek nem központi finanszírozásúak. Vannak ezenkívül uniós követelmények is, melyeknek meg kell felelnünk és a kistérségi összefogás a pályázatoknál is csak előnyünkre válhat.

Vállalható összeg


Takács Lajos, Dénesfa polgármestere a Kisalföld érdeklődésére arról beszélt, hogy az előzetesen megállapított összeg mindenképpen vállalható, és polgármester kollégái is pozitívan fogadták az elképzelést.
– A kapuvári kórház eszközbeszerzéseit szeretnénk ily módon támogatni és véleményem szerint a lakosonkénti 300 forint nem terheli meg jelentősen az önkormányzatok költségvetését, nekünk például 140 ezer forintot jelentene a hozzájárulás – jelentette ki Takács Lajos. – Amint a tájékoztatáson elhangzott, a különböző pályázatoknál az önrész biztosítása válna lehetővé a települések által befizetett támogatásból. Hamarosan testületi ülés lesz Dénesfán és én bízom benne, hogy a képviselőtársak hozzám hasonlóan vélekednek majd a kérdésről.

Lenne más lehetőség is?

Tóth Kálmán vitnyédi polgármester egyetért azzal, hogy támogassák a kórházat, igaz, neki más javaslatai is vannak a fejlesztésre. Községének 400 ezer forintot tesz ki a támogatás.
– Ha szükség volt rá, eddig is segített a vitnyédi önkormányzat, és azt hiszem, hogy most sem lesz ez másként. Ám ha jó irányba haladnának a dolgok, akkor nem lenne szükség arra, hogy a vonzáskörzet települései nyúljanak a zsebükbe – jelentette ki Tóth Kálmán. – Gondolok elsősorban a gyógyturizmus nyújtotta lehetőségekre, Kapuvár termálvizeire, amelyeket a város vezetése sajnos ez idáig nem használt ki. Pedig azokból a bevételekből bőségesen jutna a Lumniczer-kórház műszerparkjának bővítésére is. Ha a régóta tervezett, de eddig el nem kezdett termálprogram rendesen elindulna, most nem kellene kórházsegítő társulásról beszélni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sírrongálók a beledi temetőben

Vandálok pusztítottak hétvégén a beledi temetőben, ahol gyórói és ciráki fiatalok erősen ittasan… Tovább olvasom