Kisalföld logö

2018. 07. 20. péntek - Illés 17°C | 28°C Még több cikk.

Kistérségi mozgókönyvtár alakul Kapuváron és Beleden

Kapuvár–Beled - Mozgókönyvtárat hoz létre a Kapuvár–beledi Többcélú Kistérség Társulás. Két mikrotérségi központban, Kapuváron és Beledben lesz a szolgáltatás központja.
A kistelepüléseken élők a világhálón is hozzáférhetnek a szolgáltatásokhoz

– A mozgókönyvtári ellátás célja, hogy a kistelepülésen élők hozzáférjenek a hatékony és minőségi könyvtári szolgáltatásokhoz – mondta a Kapuvár–beledi Többcélú Kistérségi Társulás legújabb szolgáltatásáról Nagyné Henye Zsuzsanna. A kapuvári Rábaközi Művelődési Központ igazgatója szerint a mozgókönyvtári ellátás a települési önkormányzatok törvényi feladatainak teljesítését segíti. A normatívát (1,3 millió forint könyvtári szolgáltatóhelyenként) a kistérség igényelheti.

Idén hat település csatlakozott a kapuvári központhoz:
Babót, Hövej, Kisfalud, Mihályi, Vadosfa és Vitnyéd.

A feladat ellátására a Rábaközi Művelődési Központ és Városi Könyvtárral, valamint a beledi Általános Művelődési Központtal (ÁMK) köt(ött) szerződést a kistérség. A normatíva összegéből a települések kialakítják a szolgáltatóhelyet, az ellátó könyvtár pedig egyedi szerződések alapján köteteket vásárol a település számára és kiszállítja a könyveket. Az ellátóközpont – szintén az egyedi megállapodások alapján – kiegészítő szolgáltatásokat is vállal (raktári rend kialakítása, állomány-ellenőrzés, selejtezés).

Autóval szállítanak: Nagyné Henye Zsuzsanna és Németh Sándor már szervezik a mozgókönyvtárat.
Autóval szállítanak: Nagyné Henye Zsuzsanna és Németh Sándor már szervezik a mozgókönyvtárat.


A szolgáltatás egyik fontos eleme az ellátó- és a települési könyvtár között kiépített internetkapcsolat. – Ennek keretében a kapuvári városi könyvállományt elérhetővé tesszük interneten keresztül – mondta Németh Sándor, a kapuvári könyvtár vezetője. A települési könyvtárak szintén csatlakoznak a világhálóhoz (többségük már eddig is rendelkezett előfizetéssel), így például a kapuvári állományban a kistelepülésen élők is kutathatnak, megrendelhetnek dokumentumokat.

A feladat ellátására egy négyórás, megbízási díjas könyvtárost vesz fel a Rábaközi Művelődési Központ, aki majd intézi a csatlakozott települések szolgáltatásainak teljesítését. A feladatra felsőfokú könyvtáros-végzettségű munkatársat keresnek.

Vélhetően még ebben a hónapban határoz a kistérség arról, hogy a mozgókönyvtári feladatokat a beledi ÁMK is megkapja. Tompáné Balogh Mária polgármester tervei szerint május elejével indulhat a szolgáltatás a környező falvakban is: Gyórón, Cirákon, Rábakecölben, Edvén, Vásárosfaluban és Dénesfán. A belediek a települések falugondnoki buszaival oldják meg a könyvtárak ellátását és az ÁMK egyik munkatársa szervezi a feladatokat. A beledi mozgókönyvtár ügyében azonban még folynak az egyeztetések.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Forintban kamatozik az önkormányzati kötvény

Csorna - A szemétszállítás díjának emeléséről, fejlesztési pályázatok benyújtásáról, a… Tovább olvasom