Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 5°C Még több cikk.

Kistérség jövő júniusig, LEADER 2020-ig?

Változhatnak a Rábaköz településein a terület- és gazdaságfejlesztés formái. A jobbára területfejlesztéssel foglalkozó kistérségi szervezet jövőre megszűnik, az úgynevezett LEADER-csoport azonban 2020-ig tervez. Utóbbi adna pénzt gazdaságfejlesztésre, ám hosszadalmas a pályáztatás.

A közigazgatási törvény tervezete szerint jövő év júniusával megszűnnének kistérségi társulások, helyüket az újonnan alakuló járások vehetik át. A jelenlegi rendszerben a kistérségi társulások munkaszervezeteinek egyfajta koordináló szerepük van amellett, hogy területfejlesztési feladatokat is ellátnak. A vidék, így a Rábaköz „igazi" gazdaságfejlesztésére az úgynevezett LEADER-csoport, a Rábaköz Vidékfejlesztési Egyesület hivatott, amely az utóbbi években több mint százmillió forint kihelyezéséről döntött, egy részéből a mikro- és kisvállalkozások fejlesztésére jutott. Utóbbi egyesület munkaszervezeti vezetője azonban elismerte, a gazdaságfejlesztésre kiosztani szánt pénz egy része náluk marad a bonyolult pályázati eljárás miatt.

– Szervezetünk feladatai közé tartozik a területfejlesztés, bár elsősorban a koordinációban van szerepünk – mondta Dukai Tibor, a Kapuvár-beledi kistérség munkaszervezetének vezetője. A gazdaságfejlesztési feladatokat – melyek jobbára az önkormányzatokra tartoznak – még a 2009-ben indult Regionet-Aktív Programban valósítják meg, melyben kistérségek vállalkozásfejlesztése is feladat. A különböző koordinációs és képzési feladatokra 80 ezer eurót nyertek határon átnyúló pályázaton. Garab Gergely, a kistérség területfejlesztési menedzsere elmondta, jobbára a vállalkozói hálózatok kiépítésében és az üzletemberek találkozóinak, továbbképzéseinek szervezésében merül ki a feladat. – A kistérség jellemzően integráló, semmint gazdaságfejlesztő szerepben működik a szociális, belső ellenőrzési és közoktatási feladatok mellett – tette hozzá Dukai Tibor. Hangsúlyozta: feladataik változhatnak annak fényében, hogy a kistérségek működése várhatóan jövő június 30-ával megszűnik.A – kis léptékű – vidékfejlesztés „felelőse" a Rábaköz Vidékfejlesztési Egyesület, mely 2008-as kezdése óta 2013-ig 1,5 milliárd forintból gazdálkodhat. Ebből az összegből az időszakra – időarányosan lebontva – mintegy 200 milliót használnak fel működésre, a „maradék" 1,3 milliárdból valósulhat meg a vidéki gazdaság- és vállalkozásfejlesztés.

Horváth Árpád Mihály, az egyesület munkaszervezetének vezetője elmondta, az 1,3 milliárd forint legalább 45 százalékát kell kifejezetten gazdaságfejlesztésre fordítani a térségben. Beszédes adat, hogy a 2008-ban kezdődő pályázati időszakban 174 millió kihelyezhető forrásból 45 milliót adnak vállalkozásfejlesztésre. Az idei évtől indult következő pályázati időszakban a kihelyezhető összeg 307 millió, melyből a mikrovállalkozások fejlesztésére 87 millió forintot költhetnek.
A következő szakaszban 241 millió forint pályázati forrásból 100 millió juthat kifejezetten a vállalkozások fejlesztésére, jellemzően a Rábaköz három városában működő turisztikai vállalkozásoknak.

– A keretösszegek természetesen a támogatandó vállalkozások rendelkezésére állhatnak, azonban a pályázati rendszer előírásai miatt a források egy része a „kasszában" maradhat – véli Horváth Árpád Mihály. A támogatói pályázatok előírásait uniós jogszabályok szabályozzák, ezek bonyolultsága és hosszadalmas elbírálása azonban nagyon sok vállalkozó, pályázó kedvét szegi, már akár az elbírálás előtt is. Hozzá kell tenni, az unióban is vannak olyan országok, ahol átláthatóbb, egyszerűbb a pályáztatási eljárás. Fontos lenne hazánkban is az egyszerűsítés, mivel az egyesületnél még 500 millió vár a vállalkozók pályázataira.

A gazdaságfejlesztésre jó példa a beledi Módos Imre esete, aki 2009-ben nyerte meg pályázatát. Beruházásának értéke 50 millió forint, ebből 16 milliót nyert két pályázaton, ám ezek elszámolása a mai napig tart. Ahogy mondta, támogatásának egy részét már megkapta, a többi folyamatban van.

– Az egyesület munkájának első szakasza 2013-ban véget ér, addig a fenti pénzeket ki kell helyezni a térségben. Ezt követően újabb pályázati ciklus indul, 2020-ig – mondta a munkaszervezet-vezető.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A polgárőrök érzik a helyiek bizalmát

A Kónyi Polgárőr Egyesület idén ünnepli megalakulásának nyolcadik évfordulóját. A szervezet vezetői… Tovább olvasom