Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -3°C | 6°C Még több cikk.

Kiss Zsuzsanna Klára kísérletező őstermelő: Lila hagyma almával és káposztalekvár

Ezen a héten egy kapuvári őstermelőt mutatunk be olvasóinknak. Kiss Zsuzsanna Klára mindent üvegbe tesz, amit a ház körül és a kertben megtermel.
Kóstolt már a kedves olvasó zöldparadicsom-lekvárt erdei vadszederrel? Vagy ízesítette a sült húst gyömbéres-mézes tormával, esetleg káposztalekvárral? Ha nem, akkor még bizonyára nem fordult meg a kapuvári Kiss Zsuzsanna Klára Szent Katalin utcai birodalmában. A háziasszony egészen különleges termékeket kísérletezett ki, melyeket mint őstermelő visz piacra.

Kiss Zsuzsanna Klára számára a kerti munka soha nem volt idegen. Mindig szívesen dolgozott a ház körül és látta el a családot zöldséggel, gyümölccsel. Azt viszont nem tudta, mit kezdjen a felesleggel. Engedélyt váltott és megkezdte a feldolgozást öt évvel ezelőtt. Az interneten hirdette portékáját és rövidesen már egy soproni termelői vásáron találta magát.

– Fantasztikus sikerélményben volt részem, amikor láttam, hogy népszerűek a készítményeim és ízlenek a vendégeimnek – beszélt az első lépésekről a Kisalföld Piactérnek. – Több vásáron megfordultam azóta és a tapasztalatom szinte mindenhol ugyanaz. A háziasszonyok igyekeznek az egészséges, hazai termékeket beszerezni és sokan törekednek arra, hogy saját maguk is termeljenek és feldolgozzanak. Én buzdítok is erre mindenkit és szívesen adok tanácsokat. Vegyszert például egyáltalán nem használok, így lehet, hogy kisebb és nem olyan szép a zöldség, amit termelek, de tudom, hogy kifogástalan minőségű.

Kiss Zsuzsanna Klára mindent felhasznál, ami a ház körül, a kertben megterem. Tavasszal kezdi a szezont a kákiccsal, aztán következik az akác, bodza, eper, málna, szeder, vadszeder és sorban a gyümölcsök, konyhakerti növények. Uborkát nem termeszt, mivel azt mondja, manapság permetezés nélkül azt nem lehetne. Helyette cukkinit használ, ami nagyon finom savanyúságban és önállóan, de készít belőle lekvárt is. Kerül aztán az üvegekbe cékla, káposzta, paprika, lila hagyma, gyakran egészen különleges párosításokban. Kapható nála vörösboros, fahéjas alma mákkal és vadszederrel. Lila hagyma almával, készülnek ételízesítők, nagyon ízletes a gyömbéres-mézes torma, a citromfüves szósz, a káposztalekvár, a zöldparadicsom-lekvár erdei vadszederrel vagy a vörösboros szőlőlekvár. Klára asszony a napokban egyébként a „csollánnyal" kísérletezget.

– A Kisalföld ötletét, a Piacteret nagyon jónak tartom. Jó volna, ha a szűkebb régióban, Kapuváron és környékén is sikerülne összefogni az őstermelőket. Gyakorlatilag nem is tudunk egymásról, pedig együtt könnyebb volna eredményeket elérni, például egy termelői piacot indítani a városban – jegyezte meg Kiss Zsuzsanna Klára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sokan keresik a termelői vásárt Jobaházán

Rendszeresen szervez kézműves- és termelői vásárt jobaházai kertészetében Vörös Bernadett. Tovább olvasom