Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

Kismértékű emelést ígérnek Kapuváron

A jövő év elejétől megváltozó gázár-támogatási rendszer miatt a távfűtésen lévők jó része csak kismértékű változást érzékelhet.
A jövő év elejétől megváltozik a gázár-támogatási rendszer. A kapuvári távhő jó részét üzemeltető Greenergy Zrt. vezetői szerint a lakosság jó részénél csak kismértékű drágulás várható, ám lehet olyan család is, amely esetleg kevesebbet fizet.

– Az eddigi közvetlen gázártámogatást felváltja a szociális alapon működő támogatási forma – kezdte Oláh Péter, a Greenergy kereskedelmi igazgatóhelyettese. Ezáltal a Kapuváron szolgáltató cég már az ideinél eredendően drágábban vásárolja a földgázt, tehát az emelést érvényesíteni fogja a hődíjakban. A támogatási kérelmek elbírálását követően a Greenergy Zrt. a Magyar Államkincstár által meghatározott támogatás mértékével csökkentett díjon számláz. Január elejétől négy kategóriában támogatják a lakosságot, a támogatás mértékére benyújtandó igényléseket már e hónap elejétől fogadja az illetékes hivatal. (A Greenergy kapuvári irodája segít ezek kitöltésében. – A szerk.) Tóth Zoltán, a szolgáltató cég vezérigazgatója szerint az előzetes felmérések azt mutatják, hogy a kapuváriak jó része a két középső kategóriába esik, ezáltal csak kismértékű hődíjemelésre számíthatnak január elsejétől. A két szélső értékű, tehát a legnagyobb és a legkisebb mértékű támogatás igénybevételére várhatóan kevesebben lesznek jogosultak Kapuváron.

– A januári számlák várhatóan még a teljes – támogatás nélküli – összegről szólnak majd – tájékoztatta lapunkat Tóth Zoltán. Ennek okaként azt jelölte meg, hogy a támogatások elbírálását végző államkincstár várhatóan csak az első negyedév közepére bírálja el a jogosultságokat, a Greenergy csak ezután, a támogatások mértékének ismeretében csökkentheti a számlaösszegeket, ezt viszont január elejéig visszamenőleg. A vezérigazgató hozzátette, legnagyobb sajnálatukra az augusztusi gázáremelést is érvényesítik áraikban januártól, bár megjegyezte: még ezt sem teljes mértékben. Ez azonban még közel tízszázalékos emelést jelent a lakosság részére.
+
Oláh Péter szerint a hődíj a következőképpen alakul januártól: eddig 1220 Ft/GJ árat számoltak. Az említett tízszázalékos emelés után ez 1330 forintra módosul. A gázártámogatás megszűnése miatt a hődíj 2451 Ft/GJ lesz és ebből számolják vissza a szociális rászorultság alapján a (768 Ft–1680 Ft/GJ) támogatás mértékét. Az önkormányzattal megkötött szerződés szerint az alapdíj 2009-ig változatlan marad.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szülőföldünk a költészetben

A kapuvári Pátzay Pál Általános Iskola hagyományos vers- és prózamondó versenyére tíz iskola közel… Tovább olvasom