Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Kisfalud: gyümölcskarnevált terveznek nyárra

Faluházat vásárolna a település önkormányzata.
A „kis lépésekkel, de biztonságosan" elve szerint dolgozik a kisfaludi képviselő-testület. Tavaly megkezdett kultúrházi felújításukat tavasszal fejezik be. Faluházat vásárolna a település önkormányzata.

Az éves 72 millió forintos költségvetésből csak apróbb fejlesztésekre futja Kisfaludon. Ahogy a polgármester is megjegyezte, „kis lépésekben, de biztonságosan" haladnak a település ügyei. Nagyobb fejlesztésekhez itt is pályázati forrásokat várnak.

– Tavaly kezdtük meg a helyi kultúrház tetejének felújítását, melyhez még 2009-ben indított el az előző testület egy pályázatot – kezdte Ódorné Árvai Margit polgármester. A 10,6 millió forintos pályázati támogatáshoz még 5 milliós önerőt biztosít a falu. A polgármester szerint várhatóan március végére fejeződnek be a munkák. Ezek közben kiderült, a tető szerkezetén kívül a födém is felújításra vár, így kissé több lett a ráfordítás a tervezettnél. A tavalyi év fejlesztéseiből még a község központjának járda- és csapadékvíz-elvezető rendszere rekonstruálását emelte ki a település vezetője, s a helyi pénzből megvalósított felújítások között még a Rákóczi utcát említette meg a polgármester. Utóbbiak 3,5 millió forinttal kurtítják meg a helyi költségvetést.

Az utolsó nádtetős ház: Az épületben egy tájházat rendeznének be a község előző évszázadainak emlékeiből.
Az utolsó nádtetős ház: Az épületben egy tájházat rendeznének be a község előző évszázadainak emlékeiből.


Egy sikertelen tavalyi pályázatról is beszámolt a kisfaludi vezető, egy buszöblöt építettek volna. – A 2011-es évről is elmondható, hitel és hiány nélkül zártunk – tudtuk meg Ódorné Árvai Margittól. Az idei év nagy kérdése a helyi intézmények sorsa. Az óvoda az oktatási intézmények államosítása után is marad Kisfaludon, az iskola esetében lehetnek változások. – Úgy vélem, egy 770 fős településen az óvoda megtartása a testület egyik legfontosabb feladata – jegyezte meg a polgármester. A 2012-es év feladatai közt a kultúrház befejezését, az önerőből megvalósuló járdaépítést, a községháza tetőjavítását és egy telek megvételét említette meg a kisfaludi vezető. Hozzátette: utóbbi helyén a következő években egy közösségi és egy játszóteret alakítanának ki, saját erő híján pályázatból.

Ódorné Árvai Margit kiemelte, hogy Kisfaludon van még egy nádtetős épület, melyet az önkormányzat megvásárolna az osztrák tulajdonostól. Ebben az épületben egy tájházat rendeznének be a község előző évszázadainak emlékeiből. – Az idei évben továbbra is támogatjuk a helyi civil szervezeteket, köztük a legnagyobb mértékben a sporttal foglalkozókat, de nem maradnak ki a néptáncosok és a nyugdíjasok sem – említette Kisfalud polgármestere. Két újabb pályázatot nyújtottak be idei programokra, egyiket a falunapra, másikat egy új rendezvényre, a helyi gyümölcsöshagyományokat felelevenítő, nyári gyümölcskavalkádra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szil: készül a költségvetés

Kedden ülésezett a szili önkormányzat szociális bizottsága. A Belügyminisztérium által kapott tűzifa… Tovább olvasom