Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 14°C Még több cikk.

Kisebb hibákat tártak fel a csatornahálózatban

Kóny - Kétmilliárd forintos beruházással hat éve készült el a Kóny és térsége szennyvízcsatorna-rendszer. Most elvégezték a garanciális felülvizsgálatot, kisebb hibákat tártak fel.

Hat éve üzemel a Kóny és térsége szennyvízcsatorna-rendszer. A nyáron elvégezték a garanciális felülvizsgálatot, jelenleg a hibák kijavítása van soron. Rövidesen a szennyvízelvezető víziközmű-társulatot is felszámolják. A gesztorközség polgármestere úgy látja, tisztességes munkát végeztek.

Hat község – Kóny, Enese Bodonhely, Rábacsécsény, Mérges és Bágyogszovát –, 160 kilométernyi csatorna, egy szennyvíztisztító telep, 19 nagyátemelő, 2900 ingatlan, 2 milliárd forint: ez a Kóny és térsége csatornarendszer számokkal kifejezve. Aller Imre kónyi polgármester a Kisalföldnek elmondta: a kivitelező annak idején ötéves garanciát vállalt, a felülvizsgálatot hetekkel ezelőtt elvégezték.

A szennyvíztisztító telepet és vele együtt a csatornarendszert is a Pannon-Víz üzemelteti.
A szennyvíztisztító telepet és vele együtt a csatornarendszert is a Pannon-Víz üzemelteti.


– 2002-ben kezdtük a próbaüzemet, 2003-ban volt a végleges műszaki átadás, az öt év tehát lejárt – fejtette ki a polgármester. – A kivitelező Alterra Kft. és az önkormányzatok képviselői vizsgálták át a rendszert. Gondot okozott, hogy a beruházást bonyolító és a műszaki ellenőrzéssel megbízott cég, a Győrber Kft. időközben megszűnt. Helyette külsős műszaki szakértőt kellett fogadnunk, ami többletkiadást jelentett. Az ellenőrzéskor egy nagyobb probléma vetődött fel: a nagyátemelő aknákat kell újból belső szigeteléssel ellátni. Öt év alatt a kén-hidrogénes szennyvíz tönkretette a szigetelést. Emellett csupán kisebb gondokat jelzett az üzemeltető Pannon-Víz zrt., illetve az önkormányzatok. Küszködtünk a folyamatos szaghatással is, amit nagyobb teljesítményű szűrők beépítésével oldottunk meg. Azt hiszem, hogy öt év után, egy kétmilliárdos beruházásnál ezek elenyésző problémák, úgyhogy kijelenthetjük: jó minőségben, tisztességes munkát végzett a kivitelező.
A csatornarendszer üzemeltetését továbbra is a Pannon-Víz végzi. A Kóny és Térsége Szennyvízelvezető Víziközmű Társulat pedig megszűnik, mivel működése okafogyottá vált. Annak idején a beruházás pénzügyeinek intézésére alakították meg a községek. A társulat a fogyasztókat képviselte, számukra tudott kedvezményes hitelt szerezni. 2900 ingatlant képviselt. Egyenlege a megszűnéskor 63 millió forintos tartozás, melynek ügyintézését az önkormányzatok veszik át.

– Minden település lakosságarányosan veszi ki részét az adósságból. Még egy záró közgyűlést kell összehívnunk, ami kimondja a társulat megszüntetését – jegyezte meg Aller Imre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Húszmilliós hiányból tízmilliós többlet

Rábakecöl - Húszmillió forintos hiányból több mint tízmilliós költségvetési többletet ért el fél… Tovább olvasom