Kisalföld logö

2018. 07. 20. péntek - Illés 18°C | 28°C Még több cikk.

Kis tételenként, de fogy a tüzelő a kereskedésekből

A tűzifapiacon az a jellemző, hogy a megrendelők kisebb mennyiségben szerzik be a tüzelőt. Vannak, akik azt kérik: csak tízezer forintig rakják meg a teherautót. A Tüzépeken 15–30 mázsánként veszik a fát.

Nincs visszaesés a tűzifapiacon az idei szezonban a kereskedők szerint. Bár a télből kifelé megyünk, sokan most szerzik be a hátralévő hónapokra a tüzelőt. 15–20 mázsánként vagy még kisebb tételben veszik meg és inkább a keményfát keresik. Megjelentek a csalók is, akik olcsó ígérettel verik át többnyire az időseket. Éppen ezért a kétezer forintos akáckínálattól óva intenek a tüzépesek.

A rábaközi kereskedéseknél a cserkugli ára 2300 forint körül alakul mázsánként. Akáckugliért néhány száz forinttal többet kérnek. Köbméterben számolva az akác ára 16 ezer forint közelében mozog. Nyárfát is lehet kapni, alig több mint 10 ezer forintért köbméterét. Hirdetik a kereskedők a kalodás kiszerelést is, 25 ezer forint körüli áron.
Erdélyi Árpád rábacsanaki vállalkozó úgy látja, a keményfa a népszerű. Nála az a jellemző, hogy 15–20 mázsát rendelnek egyszerre.

– Vittem már persze ennél többet, de nem túl gyakori a harminc mázsa feletti megrendelés. Így volt ez egyébként három-négy évvel ezelőtt is – osztotta meg tapasztalatait Erdélyi Árpád. – Azt viszont megfigyeltem, hogy aki öt mázsáért jön hozzánk, az arra valót is nehezen szedi össze.

A kereskedők figyelmeztetnek: a piacon megjelentek a csalók is. A módszerük egyszerű. 30 mázsás farendelésnél például kiszállítanak 12 mázsát. Elsősorban az idős egyedülállók a kiszemelt áldozatok. Nekik nem tűnik fel a lényeges különbség. Sőt, a kiszállítók még a fa berakásánál is segédkeznek, így a sötét pajtákban még kisebb a lebukás veszélye. A gazda csak azt veszi észre később, hogy a megrendelt 30 mázsa fa hamar elfogy.

A kereskedésekben egyre kisebb a vásárolt famennyiség. Nagy László, a Szabó Tüzép munkatársa is tapasztalja ezt.
A kereskedésekben egyre kisebb a vásárolt famennyiség. Nagy László, a Szabó Tüzép munkatársa is tapasztalja ezt.


– Ezek a csalók nagyon kedvező ajánlatot adnak. Azt azonban tudni kell, hogy kétezer forintért ma már nem lehet akácot venni. Aki ilyen hirdetést olvas, gyanakodjon, hogy nem tiszta szándékú vállalkozóval lesz dolga. Hallottam olyanról egyébként, hogy reklamálás után valamennyi pénzt visszaadtak a vevőnek, hogy elkerüljék a rendőrségi eljárást. Ez azonban nem jellemző – jegyezte meg a rábacsanaki kereskedő.

Sánta Attilának Csornán gyakran van 5–10 mázsás fuvarja is. Sőt, sokan az árat adják meg, nem a mennyiséget.

– Én úgy látom, hogy több családnál nem a hőmérő befolyásolja a tüzelőrendelést, hanem a pénztárca. Gyakran kapom eleve úgy a megrendelést, hogy tíz- vagy tizenötezer forintért vigyek fát. A piacot most befolyásolja az is, hogy nehéz beszerezni az anyagot. Az időjárás és a megnőtt igények miatt nem folyamatos a szállítás – fogalmazott.
Szabó Ervin egyetért kollégájával. A csornai Szabó Tüzép vezetője is úgy érzékeli, hogy egyre kisebb mennyiségeket vásárolnak.

– A fa beszerzési ára lassan, de emelkedik. Mi még nem érzékeltetjük ezt az eladási árban, de sajnos előbb-utóbb muszáj lesz – tette hozzá.
Vannak, akik a lehető legolcsóbban akarják biztosítani a kályhára valót. Azaz lopják a lábon álló fákat. A kapuvári rendőröknek a közelmúltban két ilyen esetük volt. Egyszer a helyszínen érték tetten a tolvajokat. A csornai kapitányság négy esetben indított eljárást falopás miatt.

Olvasóink írták

 • 7. Hóhányó 2011. február 04. 11:19
  „Szia Laci bácsi,holnap megyek két zsák ledvicei szénért!Szép naPOT!”
 • 6. janika 2011. február 03. 17:19
  „Úgy látszik a FIDESZ politikusaink is csak a saját pecsenyéjüket sütögetik a Viktorunk utazgatásai mellett! A választók ez irányú gondjaival ezek sem törődnek!”
 • 5. takacs.lajos 2011. február 03. 16:07
  „Közben az állami erdőkben tonna számra rohad a szél vagy egyéb kiszáradás által kidölt fa.”
 • 4. blaze 2011. február 03. 11:54
  „janika a tüzifa árát már felverték a erőművek fatüzelésűre alakításával! Ebben az a szép hogy az erőművek dupla tarifát kapnak a fatüzeléssel előállított áramért, amit szintén a fogyasztók fizetnek meg... Ki van ez találva szépen hogy lehet még egy kicsit megsarcolni a népet...”
 • 3. janika 2011. február 03. 10:15
  „A szén bányászatot már sikeresen bezáratta az alantas politika. Mi lesz, ha a tűzifa árusítást is megszüntetik,vagy azt is külföldről hozzák be tízszeres áron? Meddig tűr e birkatürelmű nép?”
 • 2. eleison2222 2011. február 03. 09:38
  „Ezért kell tavasszal-nyáron jól megrakni a fatárolót :)”
 • 1. miracle 2011. február 03. 08:58
  „Bizonyára jól ég a télen a hó alatt a hidegben kiszáradt fa...
  Kb 50% drágább így, ha úgy vesszük, mivel kevesebb hőt ad.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csökkenő megtakarítások a vagyonnyilatkozatokban

A határidőre beadott kapuvári képviselői vagyonnyilatkozatok csak kismértékű változásokat… Tovább olvasom