Kisalföld logö

2018. 01. 24. szerda - Timót -1°C | 6°C Még több cikk.

Kis telkekre van igény a városban

Elaprózódó építési telkek és lassan körvonalazódó parkolási gondok jellemezhetik a közeljövőben Kapuvárt.

A város rendezési terve szerint többemeletes épületeket csak a belvárosban lehet építeni. Ez jót tesz a városképnek, ám zsúfoltságot okozhat.

Kapuvár területének nyolcvan százaléka az úgynevezett kertvárosi lakóövezet kategóriába tartozik. A besorolás miatt ezeken a területeken csak hét és fél méter magasságig lehet építkezni, ami legfeljebb kétszintes házak emelését engedi meg. A kapuvári városháza ezzel azt a napjainkban erősödő trendet támasztja alá, miszerint az új lakásokat vásárlók előnyben részesítik a belvárosi ingatlanokat. A nagyobb kertekre és egyéb háztájikra nincs igény, ez utóbbi miatt elaprózódnak a városban az építési telkek. Szakemberek szerint az ideális, hétszáz négyzetméter körüli telkek helyett a négyszázas teleknagyság a népszerű napjainkban.

Telekaprózódás a Cseresznye soron.
Telekaprózódás a Cseresznye soron.

Érdekes, hogy míg a kilencvenes évekig a lakosok a kertvárosi ingatlanokat részesítették előnyben, úgy napjainkra változás figyelhető meg. Mind többen költöznek a települések belvárosaiba. Ez jellemző Kapuváron is: az utóbbi néhány évben gomba módra szaporodtak a belvárosi vagy ahhoz közeli társasházak.

Vertetics István, a polgármesteri hivatal városfejlesztési irodájának vezetője ezzel kapcsolatban megjegyezte, a tendencia egyfelől örvendetes, hiszen a városkép egységesebb, fejlettebb lesz azáltal, hogy többemeletes épületek alkotnak tömböket a belvárosban. Másfelől viszont hátulütői is vannak a társasházak sokasodásának, hiszen növelik a zsúfoltságot, többek között a parkolók frontján is. Az irodavezető szerint a további belvárosi (Belső utca) építkezésekkor már mélygarázsok létesítésére is gondolni kell, akárcsak a legutóbbi, Lumniczer utcai építkezésnél. További magas házak építését más területeken viszont nem engedi a városrendezési terv. Kivételt képeznek az olyan alközpontok, mint Garta, ahol nemrég adtak át egy többszintes épületet.

Parkolási nehézségek várhatók a belvárosban.
Parkolási nehézségek várhatók a belvárosban.

A kertvárosi részeken azonban egy telken csak két egység – egy lakás, egy üzlet vagy két lakás – épülhet. Itt egyre nagyobb teret hódítanak a megszokottnál kisebb, alig négyszáz négyzetméteres telkek.

– Az építkezők később nem akarnak kertészkedni vagy állatokat tartani, ezért nem is áldoznak több pénzt nagyobb ingatlanokra – mondta Vertetics István. Az aprózódó telkekre jó példa a Cseresznye sor utolsó harmadának bal oldala, ahol a régi nagy telkek megosztása folytán teljesen új házsor ˝nőtt ki˝ a földből.

A városfejlesztési iroda vezetője elmondta, a rendezési terv legújabb változata néhány ponton ˝beleszólt˝ a kapuvári építkezésbe. Többek közt a temető és környezete változik, a Petőfimajor végére egy lovardát tervez egy helyi vállalkozó, a Nádasdy utca és az Esterházy sétány összekötésének tervét módosították, valamint apróbb telkek kialakításáról határoztak a Petőfi utca környékén. Utóbbiról Vertetics István kijelentette, itt is a telekaprózódással találkozhatunk, ám nagyobbakra igény sincs Kapuváron.

Olvasóink írták

  • 3. tibzon 2010. március 18. 17:11
    „"Nádasdy utca és az Esterházy sétány összekötésének tervét módosították..." erről tud valaki valamit? mire módosítottak és miről?”
  • 2. aquila 2010. március 17. 18:05
    „Üdv. Tudja valaki, hogy ki tervezi a lovardát?”
  • 1. rafael 2010. március 17. 17:44
    „itt sosincs parkolohely...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felújították a kónyi községházát

Felújították Kónyban a községháza épületét. Az önkormányzat pályázati támogatásból finanszírozta a… Tovább olvasom