Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 22°C Még több cikk.

Kis összegekből lesznek a milliók

A kisközségek kevés pénzből gazdálkodnak és a fejlesztésekről mondanak le. A Rábaköz három legkisebb településén kiderült: alaposan meg kell fontolni minden fillér kiadását.

Tízmillió forint körül alakul a Rábaköz legkisebb falvainak idei költségvetése. Ebből a pénzből fejlesztésre nem futja, a kötelező kiadások, a település fenntartása viszi el az összeg jó részét. Rábasebes, Mérges és Cakóháza lakosságszáma összesen se éri el a 250-et. Igaz, mindhárom község kap némi támogatást az államtól, mivel korábban adósság nélkül gazdálkodtak.

– Kilenc és fél millió forintot kell idén beosztanunk – mondta a Kisalföld érdeklődésére Balázs Vince, Mérges polgármestere.

– Gyakorlatilag az utolsó fillérig feléljük a rendelkezésre álló forrást a falu működtetésére. Az utakra pedig nagyon kellene a pénz és a felújítás. Az elmúlt években valamennyi közintézményünk megszépült. Jórészt pályázati támogatással sikerült elvégezni tatarozásukat. A község szépítését, a környezet rendezését megoldjuk a helyiek segítségével, de egyébre nem gondolhatunk.

Cakóháza: Közfoglalkoztatottak, Takács Tibor és Szántó Józsefné a külterületi utakat, árkokat gondozzák. Bérük szerepel a község költségvetésében.
Cakóháza: Közfoglalkoztatottak, Takács Tibor és Szántó Józsefné a külterületi utakat, árkokat gondozzák. Bérük szerepel a község költségvetésében.

Balázs Vince hozzátette: nagyon számítottak az adósság nélkül gazdálkodó települések támogatására. Úgy gondolták, 4–4,5 millió forintot kapnak majd, ehhez képest másfél millió jut Mérgesnek.

– Örülünk persze ennek is, de sajnos nem elég ahhoz, hogy útjainkat rendbe tegyük – jegyezte meg a mérgesi polgármester. Cakóházai kollégája, Csepi Éva számokat is sorolt falujából: közvilágításra 216 ezer, utakra 40 ezer, a zöldterületek karbantartására 300 ezer forintot terveztek be idei költségvetésükbe. A közfoglalkoztatás kiadása meghaladja az egymillió forintot. „Mire mindent összeadtunk, el is fogyott a tizenegymillió forintunk" – fogalmazott.

– Az orvosi rendelő rezsije hatvanezer forint, különböző támogatásokra, például szülési segélyre, átmeneti segélyre száztízezret tettünk félre. A beiskolázásra hetvenezer forintot tudunk költeni, a hivatali irodaszerekre negyvenhatezret. A községi karácsonyi rendezvényre és az idősek támogatására száztízezer forintot fordítunk. Kicsi összegek ezek, tudom, de hamar összejön az a néhány millió forint. A legnagyobb tétel szinte a bősárkányiaknak adott hétszázezer forint, amit az iskolára fizetünk be – számolgatott Csepi Éva. Azt még elárulta: a pályázati önrészekre is tartalékoltak minimális keretet.

Nem jobb a helyzet Rábasebesen sem. Mizser Edit polgármester is arra panaszkodott, hogy a fejlesztési keret idén is kimaradt költségvetésükből.
– Igaz, a tavalyinál egy fokkal azért jobb anyagi helyzetben vagyunk.

2013-ban egy vaskapura futotta mindössze. A legnagyobb kiadásunkat a falugondnoki szolgálat működtetése jelenti. A két és fél millió forintos állami támogatáshoz ötszázezer forintnyi saját forrást teszünk. Az intézményre viszont nagy szükség van, mivel az idősek igénylik a segítséget. 

 – Ebből ered a szociális étkeztetés magas költsége is, ami egymillió forinttal került a kiadási oldalra. A közvilágítás Rábasebesen kétszázezer forintot tesz ki. Szóval, van helye a pénznek egy ekkora faluban is. A község központjának útfelújítása lenne a legfontosabb feladatunk, de a hatmilliót meghaladó költségét nem tudjuk vállalni – vázolta helyzetüket Mizser Edit.
 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Chef-kupa: népszerűsítenék a szakácsmesterséget

Hagyományteremtő szándékkal szakácsversenyt rendeztek a héten jubiláló kapuvári Berg-szakiskolában. Tovább olvasom