Kisalföld logö

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | -1°C

Kis községek, kis pályázatok

Rábaköz - A kudarcokhoz is hozzá kell szokniuk azoknak a községvezetőknek, akik pályázati segítséget igényelnek egy-egy beruházáshoz. Saját erőből nem futja fejlesztésre, éppen elég a szükséges önrészt is előteremteniük.

A kistelepülések anyagi lehetőségei behatároltak, saját forrásaik nem jelentősek. Éppen ezért a tervezett fejlesztésekhez pályázati támogatást kell igényelniük. Az önkormányzatok ezt több-kevesebb sikerrel teszik. A dotációkból játszótereket építenének, falubuszokat cserélnének le. A kisebb önerőt igénylő kiírások rendezvényeket támogatnak.

A mérgesi polgármesteri hivatal épületét is támogatással tették rendbe.
A mérgesi polgármesteri hivatal épületét is támogatással tették rendbe.


– A rendelkezésünkre álló anyagi lehetőségekből igazán látványos fejlesztéseket nem lehet megvalósítani. Saját forrásaink csak az önrészhez elegendőek – fogalmazott Póczik András. A páli polgármester hozzátette: hiába azonban az igyekezet, az utóbbi évek tapasztalata az, hogy megfelelően előkészített pályázatokkal sem mindig lehet sikert elérni.

– Számos igényünket utasították már el forráshiány miatt – fejtette ki a községvezető. – A kudarc persze egy kicsit elkedvetlenít bennünket, de azért újra próbálkozunk. Szeretnénk a falubuszunkat lecserélni, a ravatalozót felújítani, játszóteret építeni.

A páli önkormányzat tervei szerint a falubuszra 6 millió forint kell, ehhez az önrészt a mostani járművük értéke jelenti. A ravatalozó renoválása 4,5 millióba kerülne, az önrész 1,5 millió. A 3,5 millió forintos költségvetésű játszótérhez saját forrásként 1,2 milliót biztosítanának.
– Vannak kisebb megyei pályázataink is, például civil szervezetek működésére, községi rendezvények szervezéséhez – tette hozzá Póczik András polgármester.

Veszkényben egy több évre szóló pályázatot nyert az önkormányzat az iskolaépület felújítására. A 4,1 millió forintos támogatáshoz ugyanennyit tett hozzá a község. Ezenkívül mostanában csak kisebb pályázatokat készítenek rendezvényekre, minimális önerővel. Nagyobb beruházásuk lesz majd a faluközpont kialakítása, illetve a ravatalozó rekonstrukciója. Amint azt a polgármesteri hivatalban megtudtuk, nagyon számítanak a beígért uniós forrásokra.

– Mérgesen egyelőre spórolunk, tartalékoljuk az amúgy kevés pénzünket – tájékoztatott Balázs Vince polgármester. – Sajnos anyagi helyzetünk nem teszi lehetővé, hogy nagy fejlesztésekhez fogjunk. Várjuk a számunkra is kedvező lehetőségeket és akkor lépünk. Egyedül a falubusz cseréjére pályázunk.

A mérgesiek az elmúlt években sikeresen szerepeltek pályázatokon: támogatással újították fel a polgármesteri hivatal épületét, illetve a kultúrház nyílászáróit is segítséggel cserélték ki.
Pásztoriban szociális bérlakást alakítanak ki egy önkormányzati épületben, pályázati támogatással. Benyújtották igényüket a szennyvízcsatorna-rendszer kiépítésére is.

– Ha sikeresek leszünk, 20 millió forintos önrészt kell a beruházáshoz biztosítanunk – mondta Roncs Gábor polgármester. – Azaz minden pénzünket erre tettük félre. Nyáron eldől, hogy szükség lesz-e rá, ha igen, más pályázathoz nem lesz anyagi erőnk.
Potyondon szintén szennyvízcsatorna-beruházásra készül az önkormányzat, reménykednek pályázatuk sikerében. Zsebeházán a községi garázs átépítése lenne időszerű, illetve a vihar által megrongált harangtorony felújítása. Mindkét munkához pályázati segítségre van szüksége a településnek.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szakmai vizsgálat a Széchenyi-iskolában

Csorna - Jól teljesítettek a Széchenyi-iskola diákjai azon a szakmai vizsgálaton, melyet az oktatási… Tovább olvasom