Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Kipróbálnak 122 szirénát

Rábaköz - A polgári védelem illetékesei a napokban próbálják ki a településeken található, úgynevezett légoltalmi szirénákat. A Rábaköz és a megyeszékhely környékén több mint száz szirénát ellenőriznek.
Szerdán Csornán kezdődött és a hónap végéig tart a győri polgári védelmi kirendeltség akciója, melyben kipróbálják és karbantartják a településeken kihelyezett, úgynevezett légoltalmi szirénákat.

– Ezek a készülékek még a háború után, a hatvanas évek elején kerültek a településekre, jelzendő egy esetleges légitámadást vagy egyéb katasztrófahelyzetet – tájékoztatott Csepi László őrnagy, a győri kirendeltség vezetője. Elmondta, a rendszerváltásig ezeket a berendezéseket az akkori áramszolgáltató és a posta üzemeltette, megszólaltatásuk központi vezérléssel történt.

A készülékek az ötvenes évek elejétől egészen a nyolcvanas évek végéig kerültek jelenlegi helyükre. A rábaközi szirénák közül a legkorábbi, az 1951-es Csornán, a Szent István téren lett felállítva, a legújabbakat 1988-ban helyezték ki, többek között Kónyba. Idősebbek elmondása szerint a háborúban kézi kongatással vagy a harangok félreverésével figyelmeztettek a légi veszélyre a falvakban.

Kálmán László: Fehértón sikertelen volt a szirénapróba.
Kálmán László: Fehértón sikertelen volt a szirénapróba.

– A kilencvenes évek elejétől egyedi vezérlést kaptak a szerkezetek, tehát ha gond lenne, a szirénákat csak a helyszínen tudnák bekapcsolni – mondta az őrnagy. A szerkezeteket évek óta nem vizsgálták át, szerdától ezt kezdjük el – tette hozzá. Először Csorna és környékének negyven településére mennek ki a szakemberek, majd ezt követően Győr és környékének települései kerülnek sorra. A hónap végéig százhuszonkét szirénát szólaltatnak meg és ha szükséges, javítják a szakemberek. A próbát Fehértón mi is nyomon követtük: ottjártunkkor Kálmán László, a polgári védelem munkatársa éppen nem tudta megszólaltatni a szerkezetet.

Olvasóink írták

 • 3. Hahahaha 2008. október 17. 19:38
  „Erre az akcióra megint valaki bezsebelt az biztos!
  Hihetetlen elavult ócska szar az egész. Előbb eljut hozzám egy sms mint az ócska szírénát beindítaná.”
 • 2. matriné 2008. október 11. 18:47
  „Vannak, akik komolyan vették Gyurcsány kijelentést arról,hogy megtámadták Magyarországot?”
 • 1. dracke 2008. október 09. 22:37
  „Hát a Csornai lehetett a legjobb mert abbol semmit sem hallotam...
  igaz értelme szerintem nemsok van már az atomkorban .. mert azelöl nincs hová menekülni...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Könyvtári hét ingyenes beiratkozással

Csorna - Az őszi könyvtári hét rendezvényeit a Martincsevics Károly Városi Könyvtárban október 12-ig… Tovább olvasom