Kisalföld logö

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

Kiöntöttek ismét a szennyvízaknák

A csornai önkormányzat és a Pannon-Víz rt. közösen vizsgáltatja felül a város vákuumos szennyvízcsatorna-rendszerét.
A hétvégén ismét gondok voltak Csornán a szennyvízcsatorna-rendszerrel. Elsősorban a kis-csornai városrészből érkezett panasz szerkesztőségünkbe. Olvasóink szerint szabadon folyt a szennyvíz és a fekália az árkokban vasárnap. A problémával a Kisalföld 2006. január 11-én foglalkozott először. A vízmű munkatársai akkor is és most is szippantóautóval tisztították az aknákat.

Déri Istvántól, a Pannon-Víz rt. csornai üzemmérnökségének vezetőjétől azt kérdeztük: mi okozta az újabb problémát, illetve mi lehet a megnyugtató és végső megoldás?

– Az elvezetett szennyvízmennyiség vasárnap 3000 köbméter felett volt, hasonlóan a január eleji nehéz időszakhoz – mondta elöljáróban a szakember. – Nemcsak az esővíz vagy a hóolvadás szivárog be felülről a rendszerbe, hanem a talajvíz magas szintje is fokozza a terhelést. Ha a rendszerbe több szennyvíz kerül, mint amekkora mennyiségre tervezték, a vákuum nem bírja azt továbbítani. Ilyenkor a rendszer eltelítődik és onnantól kezdve nem „szív". Ellenőrző rendszer nem épült ki annak idején, azaz a hibáról jelzést nem kapunk.

Ha egy szelep valahol nyitva marad, azt érzékeljük, mert a vákuumszivattyú folyamatosan működik. De hogy a négyszázharmincból melyik hibásodott meg, pontosan nem tudjuk, csak kereshetjük. Szerencsés esetben a lakosságtól kapunk bejelentést.

Déri István elmondta azt is, hogy az év eleji gondok után a Pannon-Víz rt. szakemberei tárgyalóasztalhoz ültek a város illetékes munkatársaival.
– A megbeszélésen elhangzottak szellemében tervezési pályázatot írtunk ki az egész rendszer felülvizsgálatára, illetve megoldási javaslatokat kértünk. A beérkezett ajánlatok elbírálása folyamatban van. Az egészet átépíteni nyilván nem lehet, de a hibákat fel kell számolni. A legkedvezőbb ajánlat kiválasztása után kerül sor a tervezői megbízásra – tájékoztatott Déri István.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nosztalgiaest Csornán

Nosztalgiázni gyűltek össze a napokban a nagy múltú csornai Korona étterem és szálloda egykori dolgozói. Az 1977-ben megnyílt és 1991-ben bezárt, lebontott vendéglő felszolgálóit, szakácsait és minden munkatársát várták a rendezvény szervezői az egyik helyi étteremben. A társaság először néhai főnökük, Kozma József sírjánál hajtott fejet és elhelyezték az emlékezés virágait. Tovább olvasom