Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Kinevezéstörténet nevekkel, évszámokkal

Csorna - Új vezetője lesz november elsejétől a csornai művelődési ház és könyvtárnak, illetve a Szociális és Népjóléti Központnak. Két fiatal szakember kapott bizalmat a képviselő-testülettől.
Két városi intézmény élére is új vezetőt választott hétfőn a csornai képviselő-testület. A Városi Művelődési Központ és Könyvtár munkáját Szalayné Galambosi Tímea, a Szociális és Gyermekjóléti Központ tevékenységét Sevelláné Czinder Katalin irányítja november elsejétől. A két fiatal szakembert viták közepette választotta meg a testület.

A Kisalföld a két intézmény vezetői történetét tekintette át.

A Martincsevics Károly Városi Könyvtár igazgatója hosszú ideig Sebestyén Katalin volt. Elismert, szakmáját kiválóan művelő könyvtáros. Ő „építette fel" a csornai könyvtárat, általa vált nemcsak a megyében, de országosan is ismertté az intézmény. Beszámolóit rendre elfogadták a képviselők, de sokat sejtető volt, amikor 2005-ben mindössze egy évre bízták meg az intézmény vezetésével. 2006-ban aztán Kovács Tamást nevezték ki igazgatónak, a nyugdíjba vonuló Sebestyén Katalin „érdemei elismeréséül" címzetes igazgatói kinevezést kapott. Kovács Tamás 2002-ben lett önkormányzati képviselő, a Vidékért Egyesülettel a háta mögött, a gazdasági bizottság elnöki tisztét kapta meg. Könyvtárigazgatói kinevezésében sokak szerint szerepet játszott politikai hovatartozása is, mivel a Vidékért Egyesület a 2002–2006-os ciklusban az MSZP-vel és az SZDSZ-szel kötött együttműködési megállapodást. Kovács Tamás a Kisalföld e felvetésére 2006. július 20-i számunkban úgy reagált, hogy „Aki ismeri a tevékenységemet, jól tudja, hogy ez a vélekedés nem helytálló. Meggyőződésem, hogy a húszéves könyvtárosi tevékenységem feljogosít arra, hogy megpróbálkozzam a feladattal." A könyvtárvezető 2006-ban szintén a Vidékért Egyesület színeiben polgármesterjelölt is volt Csornán. A város első embere ugyan nem lett, de listán képviselői mandátumot szerzett. 2008. január elsejétől az összevont könyvtár és művelődési központ megbízott igazgatója lett határozott időre.

Jubileum: Megható ünnepséggel kezdődött a csornai képviselő-testület hétfői ülése. Gyémánt- és aranydiplomás pedagógusokat köszöntöttek. Fotó: Cs. Kovács Attila
Jubileum: Megható ünnepséggel kezdődött a csornai képviselő-testület hétfői ülése. Gyémánt- és aranydiplomás pedagógusokat köszöntöttek. Fotó: Cs. Kovács Attila

A közös intézmény igazgatói állására pályázatot írt ki az önkormányzat. Az első kiírás nem volt eredményes, a második eljárásban négyen jelentkeztek. Közülük egyedül Szalayné Galambosi Tímea felelt meg az összes pályázati feltételnek. Tizenhárom igen és három nem szavazattal választották meg a fiatal szakembert, aki 2002 óta a Hunyadi-gimnázium iskolai könyvtárosa és magyar szakos tanára. Kinevezése november elsejétől öt évre szól.

Váltás történt a Szociális és Népjóléti Központ élén is. Kovácsné Varga Ildikót 1999-ben nevezték ki az akkori nevén Népjóléti Szolgálat élére. Öt év után ismét pályázott, bizalmat kapott: ekkor már tíz évre. Időközben a helyi politikába is belekóstolt: 2002-ben önkormányzati képviselő lett szocialista színekben és a testület szociális bizottságának elnöke. Éppen emiatt a városban szóbeszéd tárgya volt, hogy politikai okai vannak tízéves kinevezésének. Kovácsné Varga Ildikó ezt a Kisalföldnek adott nyilatkozatában cáfolta: „...tevékenységemet értékelték és nem azt, hogy melyik oldalon ülök. Mindig arra törekszem, hogy a munkámat úgy végezzem, hogy abba senki se találjon kivetnivalót" – mondta az intézményvezető 2005. február 10-i számunkban. A 2006-os önkormányzati választáson MSZP-s egyéni képviselőjelölt volt. A mostani alpolgármester, Gyopáros Alpár győzte le.

Az új képviselő-testület 2007-ben intézményösszevonásokról döntött: a Szociális Szolgáltató Központ és a Városi Bölcsőde olvadt egybe Szociális és Gyermekjóléti Központ néven. Vezetésével Kovácsné Varga Ildikót bízták meg ideiglenesen. Az önkormányzat közben pályázatot írt ki, melyben a végleges vezetőt keresték. Az első kiírásnál nem találtak megfelelő jelöltet. Újabb, ezúttal már enyhébb követelményeket állapítottak meg. Ketten is jelentkeztek: Kovácsné Varga Ildikó és Sevelláné Czinder Katalin. Mint kiderült: a jelenlegi vezető nem rendelkezik a kiírt pályázatban megjelölt képesítéssel. Sevelláné így egyedül maradt, és tíz igen, hat nem szavazattal, egy tartózkodás mellett megválasztották. Az új vezető a Margit Kórházban dolgozik, terápiás koordinátor, részlegvezető nővér. Előtte négy évig szociális munkásként tevékenykedett. A Benedek Elek Pedagógiai Főiskolán szerzett szociálpedagógusi oklevelet.

Az ünnepelt tanítók: Sipos József, Juhász Lőrincné, Gál Ferenc, Gál Ferencné, Szergényi István, Rasztovich Ottóné, Király Lászlóné, Élő Amália, Mátai Gyuláné.


Olvasóink írták

 • 7. Lacikó 2008. október 25. 20:45
  „Varga ildikó becsületesen került kinevezésre,nagyon jól dolgozott,szép,gondos becsületes hűséges anya és feleség,Ez a pálinka meg kúrrva jó”
 • 6. obi 2008. október 25. 10:38
  „Gyenge emberek...?
  Mi vagy te? A pszichológusuk??”
 • 5. gulyás 2008. október 24. 17:11
  „Gyenge emberek kerültek most vezetői székékbe, így Gyopáros Alpár alpolgármester fogja őket ugráltatni. Mindkét ember csornai lakos, tudja mit vállal, csak bírják cérnával.”
 • 4. George 2008. október 23. 02:07
  „Lehet, hogy tisztul a város? Ideje lenne....
  obi: ok”
 • 3. obi 2008. október 23. 01:32
  „F.K.!
  Ha figyelmesen elolvassa a cikket (vagy csak egy kicsit is ismeri a csornai közéletet), akkor ki fog derülni az ön számára is, hogy éppenséggel a leváltott intézményvezetők voltak azok, akik kőkeményen nyomultak politikai vonalon...
  Az új kinevezettek esetében erről szó sincs!”
 • 2. Lacikó 2008. október 22. 20:36
  „Ki tudja!?Joci 12 évig a tagokat nyomkodta,hol így,hol úgy!!!Úgyhogy türelem elvtársak!!!!”
 • 1. F.K. 2008. október 22. 20:17
  „Na most, hogy már mindenféle átszervezések árán is de lassan sikerül mindenhová a saját embereiket beültetni, kizárólag szakmai és nem politikai célzattal, talán még marad idejük a városért is tenni valamit.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A nyomvonal-változtatás az időhúzást szolgálja

Csorna - Áder János úgy véli, a polgári kormány 1998 és 2002 között mindent megtett a csornai… Tovább olvasom