Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 6°C Még több cikk.

Kínálati piac uralja a búzafrontot

Magyarország - A Pannonmill Zrt. a nagy felajánlás ellenére továbbra is megbízható partnereitől vásárolja a jó minőségű malmi búzát – közölte a vezérigazgató, aki szerint egyelőre a minőség jónak mondható.
Egykoron ünnepként tartották számon, amikor az első, feldíszített járművek begördültek a malomba a frissen aratott búzával. Manapság csöndesebben zajlik az aratás. A Pannonmill Zrt. hét megyében és huszonhárom telephelyen vásárolja fel a búzát. A keleti országrészben a múlt hét közepén, a cégcsoporthoz tartozó csornai malomban pedig e hét elején kezdődött az átvétel. Csordás S. Tibor vezérigazgató a Kisalföldnek elmondta: Csornára – ahol az éves igény mintegy 20 ezer tonnával növekszik –, hasonlóan az elmúlt évekhez, 70–120 kilométeres körzetből tervezik a malmi búza felvásárlását.

– A minőség jó, különösebb hibát nem találtunk, de ezzel a megállapítással óvatosan kell bánni, mivel a termés nagy része még a szabad ég alatt van – fogalmazott Csordás S. Tibor. Ebben az évben búzából 5,2 millió tonnát vár az ország, s ez sokkal több, mint a saját szükséglet. De ugyanez a helyzet a környező országokban is, mindenütt kínálati piac van. Ez az árakban már visszatükröződik.

– A malmi búza beszállított felvásárlási ára a területünkön kilónként 40–45 forint áfa nélkül. Szinten tartó árakra lehet számítani – tette hozzá a vezérigazgató. – A spekulatív tőke kivonult a piacról, a szerződéses fegyelem az utóbbi időben felborult. Így direkt felvásárlással működünk.
A vezérigazgató szerint az erős forint blokkolja a magyar exportot, ugyanakkor hátrányukra javítja a környező országok eladási pozícióját. A kereskedelem nem működik. Az elmúlt években megszokott nyugati kereslet sem érződik.

A Pannonmill Zrt. felvásárlási stratégiájáról elmondta, hogy a nagy felajánlás ellenére továbbra is az eddigi megbízható partnereiktől vásárolják a jó minőségű malmi búzát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szakmunkásképzés: riasztó az öt év

Csorna - A jelenlegi oktatási rendszer nem szolgálja a szakmunkásképzés érdekeit – állítja a… Tovább olvasom