Kisalföld logö

2017. 01. 16. hétfő - Gusztáv -6°C | -1°C

Kínálat van, vásárló kevés

Pang a rábaközi ingatlanpiac. Eladó házak vannak most is, csak éppen a vásárló kevés.
 A külföldieknek vonzó

A Rábaköz ma is vonzó a külföldi, német, osztrák házvásárlók körében, ők az olcsó, kisebb parasztházakat kedvelik a kisebb falvakban, a városhoz közel, és nem sajnálják a több, négy-ötmillió forintot sem a felújításra. Az ingatlanközvetítők tapasztalata szerint a külföldieket – néhány kirívó példától eltekintve – még ma sem lehet becsapni. Pedig sokan azt gondolják, hogy ők bármennyit hajlandóak és tudnak is fizetni. Ezzel szemben jól számolnak és az eurót is „jól" váltják forintra.
Nekik azonban csalódniuk kellett, hiszen az integráció sem hozott változást. A csökkenő érdeklődés magyarázata az is, hogy többen a különböző lakáshitelek kedvezőbb alakulására és magasabb állami támogatásra számítanak, éppen ezért kivárnak a vásárlással.

Noha Csorna is vidéki jellegű kisváros, mégis lényeges különbség figyelhető meg az ottani és a környező településekre jellemző árfolyam között. Amennyiért például Csornán komfortos házat lehet kapni, annyiért néhány kilométerrel távolabb már újabb összkomfortos családi fészket kínálnak megvételre. Az érdeklődők elsősorban tízmillió forint alatti összeget kívánnak házvásárlásra fordítani és vonzóbbak a földszintes, nyolcvan-száz négyzetméteres újabb, vagy hatvan négyzetméter körüli kis otthonok nem túl nagy telekkel.

 A telek és a társasház drágább

Az építési telkek iránt jóval nagyobb az érdeklődés, mint a lakóingatlanok iránt. Ebből viszont kevesebb van, éppen ezért négyzetméteráraik viszonylag magasan tarthatók. Vidéken több a beépítetlen terület, de már Csornán például nagyon nehéz jó helyen ilyet kifogni. A tömblakások ára is jelentős mértékben emelkedett az elmúlt években.
A kétszintes családi házak négyzetméterára alacsonyabb, de ilyet nem is nagyon keresnek. Vannak persze vonzóbb és kevésbé keresett községek. A 85-ös és 86-os főút melletti települések elsősorban a jó közlekedés, a munkahelyek közelsége miatt tartanak számot nagyobb érdeklődésre, illetve azok a falvak is, amelyeken ipar telepedett meg. Az ingatlanok eladhatósága természetesen nagymértékben az irányártól függ. Van olyan családi ház például, amelyet gazdája már évek óta hirdet, de jelentkező mégsem akad, mivel irreálisan sokat kér érte.

Tapasztalat viszont, hogy az eladók érdektelenség esetén három-négy hónap után hajlandók engedményre, hiszen az üres házak állaga hamar romlik, főként az őszi, téli időszakban.

A házak értéke a Csornától való távolság arányában is csökken, hiszen amíg a várostól nyolc kilométerre lévő, negyvenéves épület ára 10,3 millió forint, addig a várostól tizenkilencre fekvő, hasonló korú házért csupán 6,5 milliót kérnek. Vagy: egy hatvanéves parasztház tizenhárom kilométerre a várostól 3,8 millióba kerül, hasonló korú valamivel messzebb már csak 1,7 millió.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Piaci helypénzek és panaszok

A kapuvári árusok az új piacszabályzat miatt elégedetlenek, az egyre szűkölő forgalomra… Tovább olvasom