Kisalföld logö

2017. 02. 21. kedd - Eleonóra 2°C | 8°C Még több cikk.

Kimosta a víz az enesei elkerülőt - Folyik a kárfelmérés - Videó

Május közepe óta áll az enesei elkerülő út építése. Egyelőre nem tudni mekkora károkat okozott a folyamatos esőzés.

Az elmúlt hetek esőzései miatt az enesei elkerülő út 7 km-es szakaszán a kivitelezést végző CÉ-LA Enese 2009 Konzorcium gyakorlatilag május 12-től érdemi munkát nem végezett - tudta meg a kisalfold.hu.

Fazakas Orsolya, az NIF Zrt. kommunikációs vezetője elmondta, a kivitelező cég biztosítást kötött a helyreállítási költségek mértékéig.

Már május 12. és 19. között jól láthatóan hatalmas kimosások jelentkeztek a szakaszon, amelyeknek első körös felmérését a biztosító szakembereivel a konzorcium elvégezte. "Az azóta leesett nagy mennyiségű csapadék és a folyamatosan emelkedő talajvíz miatt további helyszíni szemlék szükségesek. A károk forintosított összegét egyelőre nem tudni, mivel az esős időszaknak nincs vége, és a felmérések nem zárultak le" - közölte a kommunikációs vezető.

Egy kis pozitívum

A hídépítési munkák ütemezését borította fel legkevésbé az országos esőzés. Június 3-ig a rábapatona (1. számú Híd) és a Bezi (8417. sz. úti) csomópontban lévő hídon (2. számú Híd) a gerendák a helyükre kerültek. További pozitívum, hogy amennyiben a beszállítási útvonalak állapota lehetségessé teszi, a jövő hét közepéig további két híd gerendabeemelése történhet meg.
A helyreállítást az esős időszak után kezdi meg a kivitelező, de a talaj- és belvíz magas szintje az elkerülő szakasz egyes részein is gondot jelent. (Pl: rábapatonai csomópont, hátralévő régészeti területek, építési szakasz vége.)

"A kivitelezést ellenőrző FŐBER Zrt. a kimosások, eróziós károk helyreállítására javítási technológiát kért be konzorciumtól. Ahol a romlás nagymértékű és hosszabb, összefüggő szakaszt érint, ott csak a töltés rétegenkénti újjáépítése az egyetlen mód. A megrendelő (NIF Zrt.) független laboratórium megbízásával külön kontroll alatt tartja az építés mellett a helyreállítás munkálatait is - mondta Fazakas Orsolya.

Kimosta a víz az enesei elkerülőt - Fotó: Cseh Róbert


A kivitelező álláspontja szerint a határidők tarthatók, amennyiben az esőzések megszűnnek a helyreállítás azonnal megkezdhető.

You need to upgrade your Flash Player.

Get the latest flash version here.Olvasóink írták

32 hozzászólás
12
 • 32. egycsornai 2010. június 08. 20:39
  „kedves vicaveve!
  ne érts félre nem kötekedni akarok, de ha nálunk épülne az elkerülő és dolgoznának 0-24 ig, baromira nem zavarna. egyrészt tudom hogy nekem és sokaknak még jobb lesz ezáltal. másrészt ennél már nem igen lehetne hangosabb....”
 • 31. igazmondó123 2010. június 06. 17:48
  „a csornai elkerülő engedélye vajon miért pont idén lett meg??? CSAK NEM AZÉRT MERT POLGÁRMESTER VÁLASZTÁS LESSZ??? ezért tartunk itt!! ami a dolga lenne azt meg nem csinálja. fejlesztések csornán pályázati pénzből, ha kérdezik mit ért el akkor ez a válasz.
  pályázatot figyelni és iratni én is tudok?!! akkor én is lehetek polgármester??
  és még fizetést is kap érte!”
 • 30. igazmondó123 2010. június 06. 17:44
  „tamo75-nek teljesen igaza van. én sem láttam még ilyen anyagból utat építeni. biztos alap nemcsak az útnak hanem a magyaroknak is”
 • 29. tamo75 2010. június 06. 11:18
  „Talán hogyha bent lenne aminek benne kéne lenni,nem csupán homok és föld,akkor talán nem mosta volna ki az eső.Ez a jó magyar kivitelezés olcsón,gyorsan összeokádni.”
 • 28. Dwatson 2010. június 05. 10:42
  „A patonai bekötőutat is elmoshatta volna még időben az eső,mert ennél rosszabb megoldást akarva sem kaptunk volna”
 • 27. Jerry 2010. június 05. 08:02
  „jirzi,Enese jobban járt volna, a főutat kiszélesítenék 4 sávosra egy leállósávval, ami mellett kialakított butik sorral bevételhez jutna a település.A vasútra meg építeni kell egy gyalogos felüljárót a biztonságos átkeléshez.Enese forgalmával az a baj, hogy a szűk úton lassan megy át a forgalom,pl egy mezőgazdasági gép megjelenése, ami ugye ott nem ritka az egész út forgalmát megfogja, és az ott toporog a 2 km-es szakaszon a házak előtt.A sávszélesítés ezt megoldaná, az elkerülő építése nem.A buszok nem kerülhetik el a falut az elkerülőn,a személykocsik sem fognak arra menni, a mezőgazdasági gépek sem kerülnek.A kamion forgalom mérések szerint nem akkora mértékű, hogy indokolná az elkerülőt.Csornán viszont akkora kamionforgalom van, hogy meghaladja a Bp-i M0-ást is.Én egyszer 17 kaion számoltam meg egymás mögött,ami átdübörgött a városon, közben a sor kétszer megállt a városban a lámpáknál. Olyan rezgést okoztak, hogy az út menti házaknál a vitrinben zörögtek a tányérok,a képek elmozdultak a falon. Ki beszél akkor önzőségről?A polgármesterünk csak azért nem írta alá a csornai elkerülőt,mert az út néhány mszp-s hívő telkén ment volna át,elkerülve a fidesz fanok földjeit.Csorna elesett a az elkerülőtől,Enese meg az átmenő forgalomból eredő bevételtől.Ki akkor az önző?Abdán és Öttevényen az átmenő forgalomra épült butiksorból megélt a falu.A 85-ösön Győr és Sopron közt nincs butiksor, bevásárlási lehetőség, csak Kópházán és Sopron határában.Ott meg is él belőle egy fél falu.Hálásak is a csornai polgármesternek mert nincs konkurencia. Enesén meg Csornán munkanélküliség van.Ugyanis az elkerülő nyomvonala Csornán az ipari parknak kijelölt részen ment volna át, amik vonzotta volna a befektetőket,így munkahelyeket hozott volna.Ez az önzőség?”
 • 26. jirzi 2010. június 05. 07:30
  „Jerry Én Győrben lakom de a hozzászólásaidból egy kis önzőség tükröződik .Ha eNESÉN LAKNÁL A FŐ ÚT mellett akkor is a csornai elkerülőt szorgalmaznád?”
 • 25. enzso 2010. június 04. 23:12
  „Ahogy látszik inkább előbb mint utóbbb!!!!!!!!!”
 • 24. Dwatson 2010. június 04. 23:07
  „Ha ilyen szar anyagból építik,előbbutóbb elmossa mint az M1-est.”
 • 23. enzso 2010. június 04. 22:24
  „Végül is ebből is látszik, hogy az elkerülő útja is olyan stabil mint a magyar forint:S”
 • 22. vicaveve 2010. június 04. 21:56
  „Kedves egycsornai, Reggel 6-tól este 6-ig nyomják 7 napon keresztűl tehát vasárnap is. 3 hetente mennek haza mert ők szegediek. Én megértem a te problémádat sőt ha engem kérdeztek volna meg akkor csornán kellett volna elkerülő nem itt.Számomra csak az a szomorú,hogy 5 évvel ezelőtt vettük meg ezt a házat pont azért mert itt a csendes erdő széli házikóba milyen jó lesz a gyermekeimnek felnőni.Na már most se erdő se csend.Ezt Dobta a gép!!!!!!!!
  Majd mi is megszokjuk ahogy mások is”
 • 21. Jerry 2010. június 04. 21:40
  „Az egészhez tényleg nem sok közöm van,azon kívül, hogy ismerem a 85-ös főút forgalomszámlálási adatait, meg a Csorna belváros forgalmi adatait.Enese forgalmát bőven megoldotta volna, az átmenő kb 2 km es szakasz 2+1 leálló sávval való szélesítése, a vasút felé egy gyalogos felüljáró megépítése, míg Csornának létfontosságú volt a 86 főút és a 85-ös főút együttes elvezetése.Azonban a város fideszes vezetése lesöpörte az asztalról az mszp idején elfogadott terveket,azzal az indokkal,hogy az mszp-sek telkein vezet át, és újat készített.Mivel az építésre már lehívták a pénzt, azt el kellett kezdeni, ezért gyorsan megcsinálták az enesei polgármester eredményes lobbyjának köszönhetően elkerülő terveit, észak felé vezető nyomvonallal, hogy ne kelljen a vasutat kerülgetni és gyorsan lehessen megépíteni. Az építést aláíró államtitkár szerint mindegy, hogy 85-ös,vagy 86,os úton,csak épüljön az elkerülő,mert különben vissza kell adnia pénzt kamatostól az EU-nak.Bizony,akárhogy szépítik is a dolgot,a csornai elkerülő Csorna fideszes polgármestere és alpolgármestere miatt elúszott,és most Enesén ázik.”
 • 20. Goldmund 2010. június 04. 19:09
  „Nyilván Enesén is indokolt, heogy legyen elkerülő, csak éppen Csornán ezerszer jobban.
  De ha minden így folytatódik, egyik helyen sem lesz belátható ideig.”
 • 19. egycsornai 2010. június 04. 17:46
  „vicaveve kérlek költözz kedves városunkba itt nem csak az építkezés ideje alatt zajos a reggel a délelőtt, az ebédidő, délután, este, egész héten, hónapban, évben.
  de gondolom nem reggel hatkor kezdenek. fél hét-hét? tényleg akkora gond????”
 • 18. accelerator 2010. június 04. 14:29
  „A Víz jó dolog! Tisztára mossa az elkerülő mocskos dolgait... legalább van mire fogni.”
 • 17. vicaveve 2010. június 04. 13:01
  „A lényeg az bármilyen csúnyán is hangzik,hogy legalább addig sem a gépek zajára kelek a gyerekeimmel együtt amíg esik az eső.Önzőség???????????????”
 • 16. gabika86 2010. június 04. 12:57
  „Csornán a pappjózska pártállami módon akarta a földeket is eladni, ugyanúgy, ahogy a vadászboltnál rendőröket küldött a konkurensekre. A vadászok nem felejtettek! A mostani polgármesteri ciklusban sem volt előrelépés.
  Az elkerülő késésének alapja a földvita valóban, de ne kapjon már össze enese és csorna, inkább fogjanak össze és keressék meg kik is bomlasztják a folyamatot!”
 • 15. TTi 2010. június 04. 12:47
  „Homokból várat épülni? Nem csodálom ha elmossa... megérdemlik!”
 • 14. Mankapunka 2010. június 04. 12:12
  „Nem kell pánikba esni!!!!!!!!!!!!

  http://www.delmagyar.hu/mako_hirek/leszakadt_az_m43-as_toltese/2161638/”
 • 13. sunimado 2010. június 04. 11:18
  „szószerint Folyik a kárfelmérés”
32 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elszabadult a teherautó kereke, telibe talált egy személyautót a 85-ösön

Menet közben hagyta el egy teherautó a kerekét a 85-ös főúton Enese közelében csütörtökön délután.… Tovább olvasom