Kisalföld logö

2017. 09. 23. szombat - Tekla 9°C | 18°C Még több cikk.

Kilencvenéves a KSE

Kapuvár - Fennállása kilencvenedik évfordulóját ünnepli a Kapuvári Sportegyesület. Hosszú utat tettek meg a katonai neveléstől a versenysportig. A jubileumra készülve felelevenítettük az egyesület nevezetesebb pillanatait, személyiségeit.

A napokban ünnepli kilencvenedik születésnapját a Kapuvári Sportegyesület (KSE). A megalakulása óta eltelt közel egy évszázadban több szakosztályuk is világ-, illetve Európa-bajnoki helyezéseket tudott felmutatni, ám a kapuváriak legnépszerűbb sportága mindig is a labdarúgás maradt.

Kapuvár tömeg- és versenysportjának előzményei jobbára a katonai és erőnléti nevelésben merültek ki. A Hanság közelségében e település fiataljai a bödönhajó-evezés fortélyait már gyermekkorban elsajátították, a katonai nevelés pedig Kapu várának kiemelt helyéből adódott. A szervezett sportról még jó ideig nem beszélhetünk Kapuváron, amit a Soproni Városi Tanács vármegyére kiterjedő, 1616-os határozata is rögzít: paraszt csak második lehet lövészversenyen. A szervezett sportmozgalom első írásos emléke 1891-ből „biciklys athletákról" beszél.

Hegedüs János 1978-as megválasztása után tizenegy évig töltötte be a KSE elnöki tisztét. Balra egy felvétel 1962-ből: épül az új sportcentrum.
Hegedüs János 1978-as megválasztása után tizenegy évig töltötte be a KSE elnöki tisztét. Balra egy felvétel 1962-ből: épül az új sportcentrum.

A KSE megalakulása 1919-ben, hivatalos bejegyzése pedig 1922-ben volt. A városban 1925-ben már öt labdarúgócsapatnak szurkolhattak a helyiek. Kettőt a KSE állított ki, a húsgyár, a parasztgazdák és a katolikus legényegylet pedig egy-egy csapattal büszkélkedhetett. A szervezett sporthoz természetesen pálya is dukált, az egyesület 1943-tól évente tíz aranypengőt fizetett bérletre herceg Esterházy Pálnak. A Rába-parti, kelet–nyugati irányú pályát később észak–délire építették át, s 1962-ben új sporttelep építését határozták el. Ez a KSE jelenlegi otthona. Az első mérkőzésen a házigazdák 3–1-re verték az SVSE-t, és az első gólt Sipőcz ˝Putyur˝ István a ˝gartai kapuba˝ rúgta. A KSE csapata két együttesből, a Spartacusból és a Medosz csapatából alakult 1978-ban.

A napokban ünnepli kilencvenedik születésnapját a Kapuvári Sportegyesület. A KSE megalakulása 1919-ben, hivatalos bejegyzése pedig 1922-ben volt.
A KSE több eredményes szakosztállyal is büszkélkedhet(ett). Így a Békefi Józsefáltal gründolt, 1951-ben alakult női kézilabdacsapattal. Az ő helyüket a hatvanas évekre a férfiak vették át, legeredményesebb játékosuk a később a Textilesbe igazolt Remete Ferenc volt. A máig működő hajómodellezők 1958-ban alakultak, Bertók Kálmán és Ábrahám József hathatós közreműködésével. Ők világ- és Európa-bajnokságokon öregbítették Kapuvár hírnevét. Az egyesület 1958-tól birkózószakosztályt is működtetett, ám ezt 1968-ban a labdarúgás elnyomta és megszűnt, majd tizenöt évvel később a győri Spartacusból érkezett Szanati János élesztette újjá. Sajnos napjainkra eltűntek a birkózók Kapuvárról.

A KSE-pálya napjainkban.
A KSE-pálya napjainkban.

Máig kiválóan szerepel karateszakosztályuk és a már nem működő asztaliteniszezőké is remekül teljesített. Utóbbi a hetvenes években a jelenlegi katolikus iskolából ˝nőtte ki˝ magát, Buza Béla és Horváth István munkája nyomán. A legnagyobb sikereket Horváth Edina hozta 1982-ben, ám a szakosztály 1986-ban felbomlott.

A KSE működésében jelentős szerepet játszott a helyi húsgyár egykori igazgatója, Hegedüs János, aki 1978-as megválasztása után tizenegy évig töltötte be a KSE elnöki tisztét. Napjainkban ismét sokszínű az egyesületi paletta. A labdarúgók mellett szárnyaikat bontogatják a női kézilabdások, de működik moderntánc-, hajómodellezés- és lovasszakosztály is.

(Az írás Pölöskei Sándor és Varga Jenő e tárgyú könyvei alapján készült – a szerk.)

Olvasóink írták

 • 4. Reális 2009. július 31. 12:06
  „Volt, aki többet tett az egyesületért,mégsincs megemlítve!Akik név szerint említve voltak,azok meg...Búza bélát most emlegetni?”
 • 3. janika 2009. július 31. 08:12
  „Csak nem itt fogyókúráznak az öregfiúk?”
 • 2. pacalpöri 2009. július 30. 20:09
  „Csak az a fránya megye II. ne fenyegetne!
  Amugy Hajrá KSE !”
 • 1. Dr.Kotász 2009. július 30. 19:26
  „Hajrá KSE!!
  A tömegsportok elbírnának egy kicsit több támogatást, és talán az utánpótlásnevelésre is lehetne többet fordítani, minden sportágban. 90 év nem semmi!! Sok sikert minden szakosztálynak!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még mindig hisznek a csalóknak

Rábaköz - Egy kiskerti fabódét Markotabödögén és a zsebeházai vegyesboltot törték fel ismeretlen… Tovább olvasom