Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 25°C Még több cikk.

Kilencmillióval csökkent a hiány

Kapuvár - Kilencmillióval, hatvankilencmillióra csökkent a kapuvári költségvetés működési hiánya. A testületi ülésen beszámoló hangzott el a városháza ügyintézéséről, valamint döntés született egy vállalkozó és egy mazsorettcsoport névhasználati kérelméről.
Hétfőn Kapuvár képviselő-testülete ülésén előbb Hámori György polgármester két sportolót köszöntött. Magyar Zoltán arany, Molnár Imre ezüst oklevéllel tért haza egy svédországi, nemzetközi karateversenyről.

Első napirendi pontként a költségvetésről tárgyalt a testület. A büdzsé főösszegét 4,4 millióra módosították a mintegy hatvanmilliónyi központosított állami támogatás miatt. A napirend kapcsán a polgármester hangsúlyozta, örömteli, hogy a működési hiányt ismét sikerült kilencmillió forinttal, hatvankilencmillióra csökkenteni, ám azt hangsúlyozta, nem valószínű, hogy teljes mértékben le tudják faragni, hiszen az intézmények működ(tet)ése napjainkban is „termeli" a működési hiányt.

Az ezt követő napirend a városháza munkájáról szólt. Borsodi Tamás címzetes főjegyző elmondta, a jelenlegi szervezeti felépítésben 2007 februárja óta dolgozik a hivatal. A működés során hetvenöt százalékban államigazgatási feladatokat látnak el, a maradék az önkormányzati feladat. A főjegyző beszámolójában külön kiemelte a hivatal elektronikus ügyintézési rendszerét, melyről megjegyezte, az országos átlaghoz képest is jól áll Kapuvár, ám a fejlesztéshez országosan is változtatásokra lesz szükség. A napirendhez kapcsolódóan Mészárosné Pölöskei Rita a polgármesterhez intézett kérdésében egy évekkel ezelőtti hagyományt hiányolt. Mint mondta, az előző testület többször találkozott a város legnagyobb adózóival, ám mostanában ezen találkozók elmaradtak. – Úgy vélem, a kérés okafogyott, az említett találkozóra meghívott adózók jó része meg sem jelent a polgármesternél, ennélfogva nem látom értelmét a találkozók felújításának – reagált Hámori György.

A plénum két névhasználati kérelemről döntött, így a „Kapuvár" név használatát egy helyi vállalkozónak és egy minap alakult mazsorettcsoportnak is engedélyezték.

A testület döntött a járóbeteg-ellátó központ fejlesztéséhez szükséges közbeszerzési eljárásról is, majd megtárgyalták az újjáalakult női kézilabdacsapat kérelmét. A kapuvári lányok az őszi szezonra százötvenezer forintot kértek és kaptak a testülettől a bajnoksághoz kapcsolódó költségeik fedezésére. Puhl Imre képviselő hozzátette, tavaszra ugyanennyit kérne a csapat, ám az már a jövő évi büdzsét terheli.

A napirendek utáni kérdésekben elsőként Kóczán Zoltán alpolgármester hívta fel a figyelmet arra, hogy a Fő téri szobor talapzatára újravésik a világháborúban elesettek névsorát. Adatok hiányában nem tudnak kilenc névről, ezért a lakosság segítségét kéri a városháza ezek azonosításában.

Olvasóink írták

 • 15. nema 2008. október 05. 10:11
  „Sztem fontos a színvonal és a minőség mindenben.”
 • 14. egy lakosss 2008. október 03. 23:15
  „Kedves Torres! A néptánccsoportunk tudtommal (olvastam a hírújságban is a testületi határozatot) meghatározott összeget kap az önkormányzattól, cserébe színvonalas műsort ad a városi rendezvényeken. A foci csapat és a többi sport milliós támogatást kap, nem pár százezeret! Akkor miről beszélünk?? Emellett tudom, hogy a táncosok sokat pályáznak, ebből valósul meg náluk sok minden! Mindenki előtt nyitott a lehetőség!!!! A sportolók miért nem pályáznak? Na, én csak még ennyit akartam. A néptáncot jól menedzselik, színvonalas a Kapuvár Néptáncegyüttes és a tánciskola is jó képzést nyújt. A droghoz: itt is éppúgy jó helyen vannak.
  Mazsorett: a mozgás nevelése. Nem mindegy hogy alakítják gyermekeink jövőjét. Vagy?”
 • 13. dora33 2008. október 03. 19:23
  „Ha a mazsorett csoport magas színvonalú lenne, nem Kapuváron lépnének fel, hanem az NBI-ben. A fellépéseket sem kötelező megnézni senkinek. Mondom, csukjátok be a szemeteket. Vagy nézzétek majd a másikat. Ebben a városban nem a majoretteken kellene kezdeni a színvonal követelését. Amúgy az a 30 000 ft (tudtommal ennyit kaptak) nem húzná ki sem a focicsapatot,se más szakosztályt a sz*-ból. A nézetem nem kimondottan a "kicsit savanyú..." elven alapszik, bár kapuvári lányokról van szó. A mi lányaink. A fúvószenekar se egy Berlin Orchestra. De nekünk játszanak örömmel...Ti ezt nem értékelitek, és nem érzitek? Akivel tegnap együtt söröztem, vagy dumáltam, ma nekem fújja, meg nekem táncol. Vagy ne legyen még ez se? Én meg a drogmegelőzésre szánt pénzt mind odaadnám nekik. Mert addig sem ülnek a TV előtt, és nem csavarognak. Szerintem sem ti, sem senki családtagotok nem produkált még semmit egyik művészeti csoportban sem. Akkor nem szólnátok le. Szerintem Nektek savanyú a szőlő...”
 • 12. Torres 2008. október 03. 13:04
  „Minek annak az 50 emberenek mazsorett meg fúvószenekar!Normális játékosok kénének normális edzővel!Nem a néptáncra fordítani százezreket,hanem adni a sportra is!”
 • 11. egy kapuvári lakosss 2008. október 03. 06:53
  „kedves mindenki.
  Dora33-mal egyetértve írom, hogy a mai világban már nem mindegy, hogy mit rakunk fel a színpadra. Ha vki önmaga szórakoztatására jár egy csoportba, ám tegye, de ne lépjen fel. Nem muszály azt mindenkinek látni.
  Másrészt: a mozgás tanítása, a test képzése, fejlesztése, épp oly fontos, mint az írás és olvasás. Tehát ha NEM HOZZÁÉRTŐ csinálja, sokat árthat vele!!! A tánc - legyen az modern vagy néptánc - nem ugri-bugri, tessék már tudomásul venni, komoly készség és képességfejlesztés zajlik Kapuváron is az egyes alapfokú táncművészeti iskolákban. Amellett hogy közösség formáló értéke is van. Tehát, ha javasolhatom, ne bízzák a szülők mindenkire csak úgy rá gyermeküket a táncképzés területén. Van Kapuváron több lehetőség, a gyermek megérdemli a jobbat. Hogy hol és mennyiért, az már iskola-csoport függő! A néptánciskolábn tudomásom szerint kevesebb az egy hónapra jutó díj mértéke, mint pl. a nem hozzáértő csoportokba járóknak. Tessék választani!”
 • 10. dzsémszhetfild 2008. október 02. 11:27
  „Kedves dora33!

  Valóban figyelmetlen voltam, és nem figyeltem a "minap alakult" szövegre. Bocs.

  A "régi" mazsorett csoporttal kapcsolatban viszont fenntartom a véleményem. Ha vki nem tud megfelelő (nem profi, nem világszám, csak megfelelő!) színvonalú produkciót bemutatni, akkor ne lépjen fel. Tisztelje meg ezzel a közönséget és ne csináljon bohócot a gyerekekből. A "kicsit sárga, kicsit savanyú, de legalább a miénk" mentalitásról meg sztem már le kéne szokni. Ami sz*r, az akkor is sz*r, ha a miénk.
  Én nem azt mondtam, hogy ne csinálják. A szabadidejében mindenki azt csinál, amit akar. De nem lenne muszáj a városi ünnepeken kínos perceket szerezni másoknak. Pláne nem lenne muszáj mindezt az önkormányzat (anyagi) támogatásával csinálni.”
 • 9. dora33 2008. október 02. 09:13
  „dszémszhetfild!
  Nagyon leszóltad a lányok produkcióját, gondolom tapasztalt pedagógus vagy, aki számtalan műsorszámot betanított már, talán versenyeket is nyertél, netán kitüntettek? De azért azt biztosan tudod, hogy mennyi munka van előképzettség nélkül, válogatás nélkül betanítani több tucat koreográfiát a lelkes, de teljesen átlagos lányoknak. Van olyan művészeti csoport Kapuváron, ahol komoly szelektálás folyik, és horribilis pénzeket fizetnek a szükők, és biztosan mindegyiknek van egyforma fellépőruhája, de ez nem ilyen. Ez másról szól, legközelebb csukd be a szemed, és csak a zenekart hallgasd. Vannak, akik szívesen nézik a nem tökéletes majoretteket, mert csinosak, mert lelkesek, mert szívesen fellépnek, mert a mi lányaink és mert senki se lett kirúgva közülük azért,mert eltévesztette a lépést... Amúgy ha figyeltél volna, a képviselő-testület a most alakuló új csoportnak adta oda a névhasználati jogot, és nem a meglévőnek. Tehát olyannak, akik még fel sem léptek, jóformán meg sem alakultak.”
 • 8. /joco1-azigazi 2008. október 01. 20:19
  „***moderálva***”
 • 7. egy kapuvari lakossss 2008. október 01. 20:17
  „Két néptánc csoport: és láttad midegyik műsorát???
  Mert van különbség, nem is kicsi. Nem az számít, hogy melyik a régebbi (Hanság), hanem melyiknek jobb a szakmai színvonala, hol működik igazi közösség. Hát ez a Kapuvár Néptáncegyüttes és a hozzá kapcsolódó néptánciskola. Ha jól tudom sokan, heti rendszereséggel tanulnak ott, szakképzett néptánc pedagógusok tanítják őket, és a műsorokon jól szerepelnek! Ráadásul kiválóan minősített csoport, sokat járnak külföldre is. Jó hírét viszik városunknak, büszkék vagyunk rájuk!!! Csak így tovább! Talán a másik csapat társulhatna hozzájul, vagy? Kis város ez ... de mindenkinek szabad azt csinálni, amit akar!”
 • 6. Varga András 2008. október 01. 15:18
  „Én a lányokat szívesen látnám egy-egy hazai focimeccs előtt és a szünetében táncolni. Hozzáteszem Attila,hogy régen még a zenekar is játszott meccsek előtt.

  Hátha új erőre kapnának a srácok és végre újra győzelemnek örülhetnénk!Jó lenne ha csak ezen múlna,mert akkor a lányok és a zenekar kapná a meccspénzt...:)(sörben és egységes csizmában mérnénk...):)

  hajrá Kapuvár!”
 • 5. Magyar Attila 2008. október 01. 12:53
  „Hát igen, erre akartam utalni, hogy mire beletanulnak arra pont abbahagyják. Kösz a dícséretet, de azért a fúvószenekarral is van mit gyakorolnunk. :)

  A Kapuvár név használatával kapcsolatosan valóban nincs túl nagy szigor, de ez szerintem nem olyan nagy gond. A lényeg, hogy engedély nélkül nem lehet használni. A szabályozás lényege amúgy is az volt, hogy a gazdasági szférában ne lehessen a névre építve olyan termékkel előállni, aminek nincs köze a városhoz. (Emlékszünk a húsüzem ügyére pl.).

  A nonprofit szférában ha egy közösség Kapuváron tevékenykedik, akkor az kapuvári, ha büszke a városára és akarja használni a nevét, akkor szerintem nincs ezzel gond. Természetesen nem mindenfajta tevékenységhez járulnánk hozzá (nem hoznék most erre példákat), ugyanakkor azt sem gondoljuk vizsgálandónak, hogy amatőr vagy professzionális színvonalú e a tevékenység.

  üdv
  Magyar Attila”
 • 4. dzsémszhetfild 2008. október 01. 11:34
  „A mazsorett csoporttal a legnagyobb probléma az, hogy amit csinálnak az gagyi. Én a Fúvószenekar szabadtéri koncertjén és búcsúkor láttam őket és nem tudtam eldönteni, hogy most sírnom kéne vagy röhögni. Az ovis korosztálynál még elmenne, hogy nem tudnak egyszerre és ütemre mozogni, a nagyobbaknál azonban ez már rendkívül zavaró volt. A legrosszabb az, amikor a fúvósokkal együtt lépnek fel: túl erős a kontraszt a színvonalas zenélés és a mazsorettek idétlenkedése között. Az már csak a hab a tortán, hogy még egységesen sem tudnak felöltözni, az egyik csizmában van, a másik meg szandálban :(
  A képviselők elgondolkodhatnának azon, hogy mihez engedélyezik a Kapuvár név használatát.”
 • 3. Magyar Attila 2008. október 01. 07:36
  „Szerintem nem gond az, ha több önszerveződő csoport is tevékenykedik egy egy területen. Főként ha gyerekekkel, fiatalokkal foglalkoznak. Fontos, hogy számukra legyenek közösségek, amelyekben tanulhatnak, tevékenykedhetnek. Ha jobban belegondolunk, néptánccsoportból sem kettő van, hiszen a néptánciskolában több ifjúsági csoport is működik. Aztán van ifjúsági fúvószenekar is, na meg ott a big band is, amire sajna még mindig sokan azt gondolják, hogy az is egy fúvószenekar. Konkrétan a mazsorettcsoporttal nekem fúvószenészként mindig az a problémám, hogy amire beletanulnak, belenőnek a lányok és igazán jó csoporttá válnak, arra pont abbahagyják a táncolást, vagy legalábbis a mazsorett műfajt. Van jónéhány mazsorett csoport az országban, ami idősebb (gimnazista, főiskolás) korosztályból áll, na azok tudnak látványos dolgokat produkálni.

  De ha átgondoljuk a (szerintem hibás) mindenből csak egy legyen logikát, akkor viszont ugyanúgy csak egy amatőr rockzenekar lehetne, de akár egy játszótér, satöbbi..”
 • 2. Kapuvári 2008. október 01. 06:34
  „Minden városnak, így Kapuvárnak is van fő "sajátossága" mind a kultúrában, mint a közéletben, és maga a városi életben! Kapuvár a termálvizéről híres, illete a több, mint 50 éve fenn álló Fúvószenekaráról.... Az hogy minek még egy mazsorett-csoport, azt döntsék el a szakik, ha szükség van rá, hát legyen! A kultúrát fenn kell tartani.
  Viszont ha már megemlítetted a 2 mazsorett csoportot, akkor felhívnám a figyelmet, hogy Néptáncegyüttesből is kettő van Kapuváron, akkor ez miért működik így már régóta? :)

  Kultúrpárti, te csak maradj meg a 4 évenkénti szavazásnál, és a voksod letétele előtt gondold át, hogy milyen lesz a köv. négy éved, mit vársz tőle!?”
 • 1. kulturpárti 2008. október 01. 05:49
  „Érdekes. Kapuváron mazsorett csoport is kettő lesz. Minek? Az egyik a fúvószenekar előtt a másik mögötte fog menetelni??? Nem vezet ez semmi jóra ... összefogás, az kellene!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az enesei elkerülő segít Csornának?

Csorna–Budapest - Áder János országgyűlési képviselő a várost elkerülő út megépítését sürgetve… Tovább olvasom