Kisalföld logö

2017. 01. 21. szombat - Ágnes -9°C | 1°C Még több cikk.

Kikötőépítés, ökoturizmus és vonzerőleltár

Az ökoturizmus fejlesztése, „vonzerőleltár” elkészítése és a kikötőprogram megvalósítása is szerepel a Rába Szövetség közelebbi tervei között. A szervezet taglétszáma ma már meghaladja az ötvenet.
A Rába mentén: Nemes László azt szeretné, ha kikötők épülnének és fejlődne a régió.
A tavaly Soboron megalakult Rába Szövetség taglétszáma mostanra több mint ötvenre emelkedett: a Rába menti települések mellett belépett a megyei önkormányzat és több szakmai, környezetvédő, illetve civil szervezet. Nemes László elnök szerint azzal, hogy a megyei önkormányzat is tagjuk lett, nőttek az érdek-képviseleti lehetőségeik.
Nemes László elmondta: a Vas megyei vállalkozási központ a Pályázat Előkészítő Alaphoz pályázott ökoturizmus-fejlesztésre, illetve tematikus utak kidolgozására, amit a bírálók továbbfejlesztésre javasoltak.

Mivel a Rába Szövetség amúgy is a környezetkímélő turizmust támogatja, úgy döntöttek: a pályázat kidolgozásában részt vesznek. A szervezet ezután is felhívja a figyelmet a hidaknál a hordalék felgyülemlésére, a vízminőség-védelemre. Véleményük szerint a rendszeres tisztítást állami forrásból kell finanszírozni.

Balaton és Fertő?

Nemes László a közelmúltban Persányi Miklós szakminiszterrel is találkozott.

– Határozottan a miniszter úr tudomására hoztam, hogy a szövetség minden olyan ötletet elvet, amely a Rába életébe beleavatkozna. Ezzel ő egyet is értett, éppen ezért azt kértem tőle, hogy írásban, miniszteri vagy kormányrendeletben erősítse ezt meg. Erre egyelőre nem került sor, mint ahogy arról sem kaptunk hivatalos értesítést, hogy a balatoni vízpótlást elvetik. Éppen ezért azt gondolom, hogy a téma még mindig napirenden van. Úgy tűnik, hogy csak „altatják" az ügyet – jelentette ki a szövetség elnöke. Hozzátette: információik szerint osztrák oldalról a Fertő tó vízpótlására is a Rábát szemelték ki. Elképzelhető, hogy ennek oka a 2006-ban a Fertőn rendezendő vitorlás-világverseny.

Mint megtudtuk, a Rába Szövetség szakértőinek, főként Labritz Bélának jelentős szerepe volt abban, hogy az ausztriai üzemek elismerték felelősségüket a folyó szennyezésében és ma már mindenki előtt világos: a habosodást osztrák gyárak okozzák.

Szentgotthárd mintakikötő

A szervezet időközben felvette a kapcsolatot a regionális idegenforgalmi bizottsággal is, amelytől a Rába menti kikötőprogram támogatását remélik. Pályázat útján e célra pénzt remélnek, sőt, egy mintakikötő építése Szentgotthárdon már el is kezdődött. A szövetség szakemberei a vízügy által megfogalmazott folyógazdálkodási mintaprogramról is készítettek állásfoglalást.

„ Mérnöki" szemmel

– A program készítői, noha leírták, mégsem helyezték előtérbe a társadalmi egyeztetést, a folyó mentén élők véleményét sem kérték ki – jegyezte meg Nemes László. – Kritikaként fogalmazódott meg, hogy a tervezet készítői nagyon is „mérnöki" szemmel gondolkodnak, noha az elsődleges cél nem az, hogy a vizet minél gyorsabban levezessük a mederben, hanem minél tovább itt maradjon és hasznosítani lehessen, természetesen figyelembe véve az árvízvédelmi szempontokat. Nagy hangsúlyt fektetünk az unió által is kiemelten támogatott agrár-környezetvédelmi projektekre, az ivóvízbázisok védelmére, az őshonos fajok megőrzésére és visszatelepítésére, a hagyományos folyó menti gazdálkodás felélesztésére. Erre előadás-sorozatot is szervezünk a gazdáknak.

A szövetség tagjai továbbra is azon vannak, hogy a Rába-völgy turisztikai, kulturális értékeit bemutassák és ezt egyfajta „csomagban", vonzerőleltárként kínálják az érdeklődőknek.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Macskát kötöztek a Kapuvár táblára

Kapuvárról a Pomogy felé vezető út Damjanich utca végi szakaszán a várostáblára valaki egy lábainál… Tovább olvasom