Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Kikezdték az ovit a harkályok

Markotabödöge - Harkályok kezdték ki az óvoda épületét. A friss szigetelést bontották meg, lyukakat fúrva a hungarocell borításba.

Az önkormányzat egyelőre tehetetlen ellenük.


˝Ismeretlen tettesek˝ rongálták meg a markotabödögei óvoda nemrégen felújított épületét. Az elkövetők szabályos, kör alakú lyukakat hagytak maguk után a fal szigetelésében, majd a levegőbe emelkedve távoztak a helyszínről.

A helyi óvoda parkja hatalmas tölgyfáival ideális otthont nyújt a harkályoknak. Jelenlétük eddig nem is zavarta az intézményt. Az épületet azonban felújították, szigetelték, ettől kezdve vált célpontjává a madaraknak. Portálunknak Szabóné Szűcs Ildikó polgármester panaszkodott.

Rejtélyes lyukak tűntek fel a falon: A harkályok szabályos lyukakat vágtak az óvoda frissen szigetelt falába. Szabóné Szűcs Ildikó várja az ötleteket, hogyan előzzék meg az újabb rongálásokat.
Rejtélyes lyukak tűntek fel a falon: A harkályok szabályos lyukakat vágtak az óvoda frissen szigetelt falába. Szabóné Szűcs Ildikó várja az ötleteket, hogyan előzzék meg az újabb rongálásokat.

– Egy építőipari cég pályázatán nyertük el a szigetelés és a külső felújítás lehetőségét – mondta a községvezető. – Alig két hete fejeztük be a munkákat. Mindenkinek nagyon tetszett az ovi új külseje. A pályázaton egyébként egymillió-kétszázezer forint értékben nyertünk anyagot, amihez saját részként kilencszázezer forintot tettünk hozzá. Örömünk azonban nem tartott sokáig. A napokban meglepődve láttuk a lyukakat a szigetelésen. Elképzelni sem tudtuk, mi okozta a rongálást. Először egérre, esetleg patkányra gyanakodtunk, de semmilyen más nyomot nem találtunk. Összesen tíz, különböző méretű fúrás van a falon.

A markotaiak természetesen csodájára jártak az esetnek, mígnem egyikük meglátta az egyik odú gazdáját, egy harkályt. Hogy miként lehetne megelőzni a madarak rongálását, egyelőre nem tudják a községházán. A polgármester mindenesetre elmélyedt a szakirodalomban. Kiderítette, hogy hamarosan kaphatóak lesznek speciális, harkályriasztó eszközök. Ezek beszerzésén elgondolkodnak a községvezetők.


– Azt olvastam, hogy bár az általunk is használt technológia jó, tökéletesen nem lehet kivitelezni. A hőszigetelő táblák és a habarcsfoltok között ugyanis üregek maradnak, melyekbe apró rovarok települhetnek. A harkályok, hallva a sercegésüket, nekitámadnak a hungarocellnek és feltörik a borítást. Ráadásul a felhasznált anyag az épületzajokat is felerősíti, ami szintén odacsalhatja a szárnyasokat. Szakemberek szerint lehetséges, hogy csupán jelzésként kopácsolnak a madarak. A szigetelést mintegy dobként használják, így jelezvén társaiknak.

A markotabödögei önkormányzat egyelőre nem tehet mást, mint kijavíttatja a hibákat. Kezdetleges riasztóberendezésként úgy tervezik, hogy üres műanyag flakonokat akasztanak ki az óvodára. Számítanak értő szakemberek segítségére is, hogyan lehetne hatékonyan védekezni a harkályok támadása ellen.

Olvasóink írták

  • 3. hokiel 2009. október 05. 10:18
    „és még örülhetnek, hogy nem egerek, mert azok beljebb is mennek”
  • 2. Moo 2009. október 04. 19:25
    „Egyre több gond jön elő a hungarocelles szigeteléssel kapcsolatban. Lehet, hogy nem is olyan jó?!”
  • 1. Goldman 2009. október 03. 10:29
    „Elnézegetve az alsó képet elég nagy hézag van a fal és a szigetelés közt .”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kultúra és helytörténet

A kapuvári iskolák diákjai helytörténeti és kulturális témában mérték össze tudásukat a minap. Tovább olvasom