Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Kik hagyták el Csornát 1956-ban: eddig háromszázhárom menekült nevét ismerjük

Ötvenhat esztendővel ezelőtt Csorna lélekszáma kilencezer körül volt – lakosainak három százalékát elvesztette 1956 után.

Kik hagyták el Csornát 1956-ban és hol telepedtek le? Hogyan illeszkedtek be az új hazában, miként alakult a sorsuk? Ezekre a kérdésekre keresi a választ Szalay Balázs csornai helytörténeti kutató.

Lista és információk

Szalay Balázs kéri, akinek további információi vannak, keresse meg őt a szalaybalazs@freemail.hu e-mail címen, vagy a 30/284-1584-es telefonszámon. Az 1956-os veszteséglista olvasható a város honlapján, a www.csorna.hu oldalon.
Csorna 1956-os veszteséglistáját állította, állítja össze Szalay Balázs történelemtanár. A helytörténeti kutató mindazokat írja össze, akik a szabadságharc és forradalom után hagyták el a települést. Eddig 303 név szerepel jegyzékében, de a sor persze nem lehet teljes.

– Csorna lélekszáma 1956-ban kilencezer körül volt. Az eddigi kutatások eredménye szerint tehát a lakosság több mint három százaléka hagyta el otthonát ötvenhat esztendővel ezelőtt – fogalmazott Szalay Balázs.

– A csornai 1956-os események kutatása közben jutott eszembe, hogy összeállítom a névsort azokról, akik a vészterhes időkben indultak el a jobb és szabadabb élet reményében. A táblázat az eddig tudomásomra jutott menekülők nevét és azt az országot tartalmazza, ahol letelepedtek. A lista azonban nyilván még pontosításra, bővítésre szorul. A helybeliek segítségét kérem, hogy konkrétabb információink legyen arról, hányan és mely országokba szóródtak szét városunk akkori polgárai. A remélhető visszajelzések alapján talán az is kiderülne, melyik korosztály, foglalkozási csoport hagyta el Csornát és hogyan sikerült beilleszkedniük az új hazájukban. Távol áll tőlem, hogy bárkinek is kellemetlenséget okozzak vagy fájó sebeket tépjek fel, ezért a névsor megjegyzés rovatában csak az esetleges halálozást és a rokonsági fokot tüntettem fel.
Szalay Balázs hozzátette: a kutatást folytatja. A csornaiakat kéri, ha valaki tud még olyan személyről, aki nem szerepel a névsorban, de 1956 ősze és 1957 tavasza között hagyta el Csornát, jelezze. Olyanok jelentkezését is várja, akik külföldre távoztak ugyan, de hamarosan visszatértek.

– Minden érdekel, ami az emigrálókkal kapcsolatos információ. Milyen munkakörökben tudtak elhelyezkedni, hogyan illeszkedtek be az új közösségbe, mennyire tartották meg magyarságukat. Érdekes lenne olyanokkal beszélni, akik a csornai 1956-os eseményekről mint szemtanúk tudnának beszámolni. Bízom benne, hogy kerülnek elő korabeli dokumentumok, fényképek, vagy akár röplap, nemzetőr-igazolás, feljegyzés, netán naplórészlet – jegyezte meg a kutató.  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Belépőt nyert a kapuvári Copy Con lemezbemutató koncertre

Tovább olvasom