Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Kihasználják az új buszokat a falvak

Falubuszokat cseréltek az elmúlt hónapokban a községi önkormányzatok. Csekély önrészért tízmillió forintos járművet kaptak. Volt, ahol huszonöt éves járgányt cseréltek le.

Egy európai uniós pályázatnak köszönhetően az önkormányzatok tízmillió forintos támogatást kaphattak a falubuszok beszerzéséhez, önrészként az összeg forgalmi adóját kellett vállalniuk. Pásztoriban a 25 éves falubuszt cserélték le.

– Nem panaszkodhatok a régi járművünkre, igazán jól szolgált, kevés hibával – mondta Roncs Gábor pásztori polgármester. – Ráfért azonban a csere, hiszen most egy új, korszerű buszt kapunk.
Heteken belül át is vesszük.

Az önrészt hitelből tudjuk fedezni.Acsalagon hétéves, 87 ezer kilométert futott járművüket cserélték újra. A régiért kapott pénzhez ötszázezer forintot tettek hozzá, hogy az áfát kifizessék. Szilágyi Andrásné polgármester megjegyezte: örültek a jó lehetőségnek. A busz használatát önkormányzati rendeletben szabályozzák, elsősorban a gyerekeket és az időseket szolgálja, de a civil szervezetek is rendszeresen igénybe veszik. Így szállítja például a focistákat, a cserkészeket, a nyugdíjasokat, a kulturális egyesület, a művészeti csoportok tagjait.

 Az új sobori busz első utasai a falu legifjabb lakói voltak. Az óvodásokat, Pulai Zsoltot, Bajusz Bertoldot, Haraszt Rékát Egyedre vitte, a néhány hetes Jacsmanik Dianát pedig soron kívüli orvosi viz
Az új sobori busz első utasai a falu legifjabb lakói voltak. Az óvodásokat, Pulai Zsoltot, Bajusz Bertoldot, Haraszt Rékát Egyedre vitte, a néhány hetes Jacsmanik Dianát pedig soron kívüli orvosi vizsgálatra Csiszár Gábor falugondnok. A képen Nemes László polgármesterrel.

Soboron is öreg, 14 éves járgány volt a falugondnoki busz, egészen mostanáig. Szerdán állt ugyanis szolgálatba az új. Nemes László polgármester elmondta: nem sokon múlt, hogy kimaradtak a támogatásból.

– Első körben elutasították igényünket, mi fellebbeztünk és végül megkaptuk a lehetőséget. Országgyűlési képviselőnk is segített. A korábbi buszunkat igyekeztünk megbecsülni, vigyáztunk rá, de megérett a cserére. Több százezer kilométert hajtottunk bele – fogalmazott Nemes László.

– Nálunk ugyanis a busz gyakorlatilag reggeltől estig szolgálatban van. Kezdi az óvodásokkal, akiket átvisz Egyedre. Aztán a községi konyhából kiszállítja az ebédet, ügyintézésre viszi a helyieket. Speciális szolgáltatásunk, hogy a háziorvos által a betegektől helyben levett vért elszállítjuk a laborba. A falugondnok feladata a sürgős gyógyszerek kiváltása is. Aztán az önkormányzat kisebb-nagyobb ügyeit, például az anyagbeszerzéseket is a falubusz segítségével oldjuk meg.
A polgármester elmondta: igyekeztek minél több extrát a buszba szereltetni. Így van benne lehetőség a kerekes szék rögzítésére, elektromos lépcső a nehezen mozgók számára, illetve gyerekülések a legkisebbeknek. Mindent beleszámolva az önkormányzatnak hárommillió forintjába került a jármű.

Bágyogszováton is a közelmúltban vásárolt falubuszt az önkormányzat, eddig nem volt a községnek.

– Egyáltalán nem bántuk meg, hogy megvásároltuk. Kihasználjuk az előnyeit még úgy is, hogy ésszerűen, takarékosan üzemeltetjük. Hasznát veszik az idősek, a civil szervezetek és persze az önkormányzat is. A költségeket természetesen a község állja, mivel ez nem falugondnoki busz, nem kapunk támogatást a fenntartásához – fejtette ki Horváth László polgármester.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Pályázat, pályázat és harmadszor is pályázat˝

Egy fiatal vállalkozó, Szalai Csaba váltotta Tóth Kálmánt a vitnyédi polgármesteri székben. Az új… Tovább olvasom