Kisalföld logö

2016. 12. 03. szombat - Ferenc, Olívia -4°C | 4°C

Kiemelt fejlesztési cél - Tervek és pályázat a Csukás-kollégium felújítására

A csornai önkormányzat felújítaná a Csukás-kollégium épületét. Elsősorban az energiafelhasználást ésszerűsítenék a nyílászárók cseréjével, a fűtés korszerűsítésével, napkollektorokkal.

Támogatással újítanák fel a csornai Csukás-iskola kollégiumának épületét. A képviselő-testület legutóbbi ülésén hozzájárult, hogy eredményes pályázat esetén biztosítja az ötszázalékos önrészt. A beruházás elsősorban az energiafelhasználás normalizálása miatt lenne fontos.

Az épület felújítása egyébként a város gazdasági és humánprogramjának egyik kiemelt fejlesztési céljaként is szerepel. A kollégium hővesztesége a megengedhető mértéknél jelentősen magasabb. Falai, nyílászárói és a fűtéstechnológiája az 1940-es évek eleji műszaki színvonalat képviselik. Hőszigetelést nem használtak és a magas tető csupán víz ellen nyújtott védelmet. A 150 millió forintot is meghaladó fejlesztést támogatás nélkül nem tudná megvalósítani az iskola. A tervek szerint elvégeznék az épület utólagos hőszigetelését, lecserélnék a külső nyílászárókat,
korszerűsítenék a fűtést.

A kollégiumot az 1940-es évek elején építették. Színvonala már nem felel meg a kor követelményeinek.
A kollégiumot az 1940-es évek elején építették. Színvonala már nem felel meg a kor követelményeinek.


A jelenlegi egycsöves rendszer helyett kétcsöves rendszerre térnének át, a fűtőtesteket lapradiátorra cserélnék, a fűtés szabályozására számítógéppel vezérelt rendszert építenének ki. Napkollektorokat is telepítenének, illetve felújítanák a vizesblokkokat.
A beruházási munkák, ha nyertes lesz a pályázat, várhatóan 2012 első felében be is fejeződnének. A város tehát ötszázalékos önrészt biztosít, ami közel nyolcmillió forintot jelent.

Emlék az építkezésről

Részlet az iskola akkori igazgatójának, Kelecsényi György lányának visszaemlékezéséből (forrás: www.csukas.sulinet.hu): „Emlékszem a téglával megrakott szekerekre, amelyek a súly alatt a sárba süllyedtek, a lovakat ütötték, verték, hogy tovább húzzák a terhet. Az egész faluban azt beszélték, hogy a kollégiumhoz a félkör alakú részt azért kellett építeni, mert a lépcsőházat kifelejtették a tervezésnél. Édesapám elbeszéléséből hallottam, hogy az építkezéshez szükséges vasat, szeget, meszet stb. a pengő inflálódása miatt tojással, vajjal, mákkal és egyéb élelmiszerekkel fizette meg. Sokszor emlegette, hogy betonvasat nem sikerült elegendő mennyiségben szerezni, erre gőzekedrótkötelet vásároltak és azt rakták a betonba."


Olvasóink írták

  • 1. hajracsorna 2011. augusztus 10. 17:59
    „Nagyon szurkolok Csornának és a Csukásnak, mert igen-igen ráfér a felújítás az iskolára és a koleszra is. Már amikor oda jártam is borzalmas állapotok voltak. Végre van Turi Gyurkának egy támogatható célja, most aztán tessék beindítani a lobbit! Kilincselni fűnél-fánál!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két-két jelölt a vezetői székekért

Szeptember negyedikén Rábatamásiban és Kisbaboton polgármestert, utóbbin képviselőket is választ a… Tovább olvasom