Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Kié lesz az Arany János-iskola?

Szabó Miklós, a megyei közgyűlés alelnöke szerint Csornának több tízmillió forintjába kerülhet az Arany-iskola visszavétele a megyei önkormányzattól.
Csütörtökön egyeztettek a megyeházán a csornai Arany János Általános Iskola és Speciális Szakiskola megyei önkormányzat általi visszaadásáról a csornai önkormányzat részére. A megbeszélésen dr. Szakács Imre, a megyei közgyűlés elnöke, Szabó Miklós alelnök, Papp József csornai polgármester és dr. Harsányi Ernő, Csorna jegyzője vett részt.

A szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményből kiderül; a felek megállapodtak abban, hogy egy szakértői munkacsoportot hoznak létre, amely megvizsgálja a csornai önkormányzat kérésének megvalósíthatóságát, illetve az intézmény átadás-átvétel konkrét feltételeit.

„Dr. Szakács Imre a találkozón hangsúlyozta, hogy a csornai intézmény jövőbeni sorsával kapcsolatban igazán megfontoltan, komoly előkészítő munka után lehet csak dönteni, mert a jogszabályok több olyan speciális rendelkezést is tartalmaznak, melyeknek betartása mindkét félre kötelező, illetve mindkét fél érdekeit szolgálja" – áll többek között a közleményben.

Csorna önkormányzata tavaly novemberben határozatban fejezte ki az iskola visszavételi szándékát. Erről – miként dr. Harsányi Ernő jegyző elmondta – a 2000. augusztus elsején aláírt átadási megállapodás kettes pontja értelmében döntött a testület. E szerint:  „A visszavételre kizárólag akkor kerülhet sor, ha az új iskola építésére megítélt címzett állami támogatást Csorna önkormányzata részére átadják."
Érdeklődésünkre dr. Harsányi Ernő is megerősítette a csütörtöki megbeszélés tényét és azt, hogy két csoport készíti elő a megállapodástervezetet, amit majd a két testület elé terjesztenek. Ám, hogy az iskola visszavételének milyen anyagi vonzata lesz a csornai önkormányzatot illetően, azt a jegyző egyelőre nem tudta megmondani.

Szabó Miklóstól megtudtuk, hogy a márciusi, de inkább az áprilisi testületi üléseken hozhat döntést a két önkormányzat. Még azt nem lehet megjósolni, hogy milyen döntés születik, ugyanis az a két önkormányzat megegyezésétől függ. Szabó Miklós szerint azonban a megye érvényesíteni kívánja azokat a költségeket, amelyek a rekonstrukcióval kapcsolatosak, s ezt az összeget a csornai önkormányzatnak kell megfizetnie. Az alelnök elmondta, hogy pontos számítás még nem készült, de több tízmillió forintról van szó. Úgy vélte, azért fontos, hogy mielőbb döntés szülessen, hogy a késedelem ne okozzon csúszást a kivitelezés határidejének betartásában.
Szabó Miklós kifejtette: az átadás, majd visszavétel nem jó, hisz bizonytalanságban tartja a pedagógusokat, a szülőket, a gyerekeket. Szakmai véleményét hangoztatva kijelentette, hogy az oktatásban a stabilitás és az állandóság rendkívül fontos.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Blokáddal fenyegetnek az állattartók

Fórumot szervezett a megyei agrárkamara Csornán a sertésfelvásárlás helyzetéről. El is ment… Tovább olvasom