Kisalföld logö

2016. 12. 08. csütörtök - Mária -3°C | 3°C

Kié a pénz, hol a ruha?

Kolompár Gyula, a kapuvári Lungo Drom alelnöke azt állítja, hogy Károli Tibor, a Kapuvári Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke olyan pénzeket utalt át a kisebbségi önkormányzat működési pénzéből, ami szabálytalan, húsz mázsa ruhát pedig nem szétosztott, hanem eladott.

Más kapta a fizetést, más dolgozott...

Újabb vádak érték tehát Károli Tibor kapuvári kisebbségi vezetőt.
– Háromszázezer forintot a kisebbségi önkormányzat Kovács Éva vállalkozónak utalt át a kapuvári Ady Endre utcai építkezés földmunkáinak elvégzésére. A munkálatokat viszont egy másik vállalkozó végezte el, de az illető eddig egy forintot nem kapott – állítja Kolompár Gyula. – Az összeg Kovács Éva és élettársa, Károli Tibor zsebébe vándorolt. Bizonyítékom erre az, hogy a pénz felvétele a kapuvári önkormányzat pénztárában megtörtént.
Kolompár Gyula azt is elmondta, hogy a Magyar Vöröskereszttől a romáknak érkezett 20 mázsa ruhát a cigány kisebbségi önkormányzat elnöke egy vitnyédi roma családnak adta el. Kolompár azt is nehezményezte, hogy Károli állítása szerint a város polgármestere adott engedélyt kerítése és egy fészere eltávolítására.

Tegyenek rendet a házuk táján

Dr. Biró Péter polgármester szavai szerint az önkormányzati törvény szellemében a kapuvári önkormányzat a segítségnyújtáson kívül nem gyakorol felügyeleti jogot a kisebbségi önkormányzat felett. A hivatal részéről pénzügyekben ellenjegyzés van, de a pénzek felhasználásába a polgármesternek beleszólási joga nincs. Az állami támogatáson kívül legtöbb esetben nincs tudomásuk arról, hogy a kisebbségi önkormányzat számlájára honnan érkezik a pénz.
A telkekkel kapcsolatban a város vezetője megjegyezte, hogy a területen csak az építési engedélyben rögzített munkálatok végezhetők el. A romák pedig tegyenek rendet a környéken és házuk táján, mert az önkormányzati tulajdon. Borsodi Tamás jegyző elmondta: a 300 ezer forintot a Soros Alapítvány-támogatás terhére Kovács Éva alvállalkozó részére fizették ki a jogszabályoknak megfelelően, számla alapján. Hozzáfűzte, a jegyzőnek ellenjegyzési joga van, vizsgálnia azt kell, hogy szabályos számlák ellenében történik-e a kifizetés. Ha a számla a jogszabályoknak megfelel, a jegyzőnek nincs joga a számlában rögzített munka elvégzését megkérdőjelezni. A munka elvégzésének igazolása a kisebbségi önkormányzat jogosultsága.

Alaptalannak tartja a felsorolt vádakat

Károli Tibor, a Kapuvári Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke alaptalannak tartja az ellene felhozott vádakat. A 300 ezer forinttal kapcsolatban kiderült, hogy a kisebbségi önkormányzat testületi ülésén Károli Tibor és Kovács Éva kizárta magát a szavazásból, érintettség miatt. A három képviselő igen szavazatával Kovács Éva vállalkozót bízta meg a munka elvégzésével. Miután elvégezte a területtisztítást, megkapta a pénzt. Az elnök állítását számlákkal is igazolta, mint ahogy a kisebbségi irodában megmutatta azokat a ruhákat is, melyek a mai napig gazdára várnak. A vezető cáfolta, hogy pénzért adott volna el akár egyetlen darabot is. Ezt megerősítette több család, köztük magyarok is, akik vittek a nekik szánt ruhadara-

bokból. Károli Tibor kijelentette, senki fészerét és kerítését nem bontatta le. Hozzáfűzte, nem a kisebbségi önkormányzat jogköre elbírálni, hogy mi kerül lebontásra, mivel ilyen jogosítványa nincs. Ez a város feladata, mert a telek is önkormányzati tulajdon.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Díszoklevél a focicsapatnak

Az enesei önkormányzat az Enese Község Díszokleveles Polgára címet adományozta a körzeti bajnokságot… Tovább olvasom