Kisalföld logö

2018. 03. 21. szerda - Benedek -4°C | 5°C Még több cikk.

Kicsi, és olyan, mint egy nagy család

Közösségi rendezvényekkel, kisebb felújításokkal próbálják a cakóházaiak otthonossá tenni falujukat. A Rábaköz legkisebb települése a község.

LEADER-támogatással kezdett fejlesztésbe a cakóházai önkormányzat. A községháza környékét teszik rendbe, hárommillió forintból. A kerítést cserélik ki, illetve az épület előtt térköveznek is. Minden jelentős esemény ott történik a faluban, ezért figyelnek rá oda nagyon és óvják az állagát.
Legutóbb például a Mikulás érkezett a községházba. Ott várta mind a nyolc, tizennégy év alatti cakóházai gyerek.

– Alig vagyunk ötvenen, így fontos, hogy gyakran legyünk együtt és érezzük, senki nem maradhat egyedül nálunk – fogalmazott Csepi Éva. – Ott is volt a község apraja-nagyja, szülők, nagyszülők és persze a gyerekek. Legközelebb december 23-án gyűlünk össze gyertyagyújtásra. Közös karácsonyozás lesz forralt borral, meleg teával, a helyi asszonyok süteményt is sütnek. Mint egy nagy család, ilyenkor úgy érezzük magunkat.

A községháza kerítésének felújítását már elkezdték, tavasszal folytatják.
A községháza kerítésének felújítását már elkezdték, tavasszal folytatják.

A közösségi rendezvényeken túl az elöljárók próbálják szebbé, otthonosabbá tenni a települést. Ezt a cél szolgálja a községháza környezetének rendezése is. A munkák az időjárás miatt egyelőre leálltak, tavasszal folytatják a beruházást. Időközben elültették az egykori iskola udvarán a diófákat is. Harmincöt csemete került a földbe. Csepi Éva megjegyezte: a fák gyümölcsét majd az unokák élvezik.
Hozzátette: a hátrányos helyzetben lévő önkormányzatok alapjából 1,4 millió forintot kapott Cakóháza, a pénzt ugyancsak az előbb sorolt szempontok alapján költik el. Csepi Éva reméli, hogy azok között a települések között, akik hitel nélkül gazdálkodtak, ők is kapnak majd valamiféle „jutalmat", anyagi támogatást. Biztató jelként egy magánszemély beruházását említette még meg a polgármester. Egy külföldi állampolgár épít nagy csarnokot a faluban. Egyelőre még nem tudják pontosan, mi is lesz benne, de a hírek szerint bútordiszkontot nyitnak.

– Örülünk természetesen, mert ha valóban üzleti vállalkozás lesz, abból csak haszna lehet az itt élőknek. Bízom benne, hogy Cakóháza előnyére válik majd az építkezés – jegyezte meg Csepi Éva.
 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Adventi kézműves vásár Kapuváron - fotók

Tovább olvasom