Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Kiállítás a hős rábaköziek emlékére Csornán

Az első világháború kitörésének századik évfordulójára kiállítást rendezett a Csornai Múzeum.
A tárlat a Rábától az Isonzóig címet viseli és rábaközi katonák képein, dokumentumain, a fronton használt eszközein keresztül mutatja be az első világégés eseményeit.

A kiállítás jövő év márciusáig látható. A múzeum saját gyűjteménye mellett sok világháborús relikviát, tárgyat kaptak a szervezők rábaközi családoktól, melyek őrzik a frontot megjárt ősök, nagy- és dédapák emlékét. Ugyanígy gyűjtők, illetve hagyományőrzők is felajánlották féltve őrzött kincseiket. Korabeli fegyverek, ruhák, a helytállásért kapott kitüntetések és jelvények mellett a lövészárokban vagy a hadifogságban készített emléktárgyak is helyet kaptak a tárlókban. A katonai hagyományőrzők segítsége révén gazdag anyaggal mutatják be a soproni 9. Nádasdy Huszárezred I. világháborús részvételét, különösen a limanowai csatához kapcsolódó emlékeket.

A Rábaközből az I. világháború különböző hadszíntereire, így a szerb és a galíciai frontra, az Isonzóhoz, az erdélyi hadszíntérre került katonák küzdelmei, helytállása és szenvedései mellett a bemutatott történelmi emlékek a hátországban élők, a hozzátartozók háború alatti életébe is betekintést engednek. A korabeli levelek, a frontokról vagy a hadifogolytáborokból hazaküldött vagy oda érkezett levelezőlapok, fényképek a katonák és családtagjaik személyes sorsát tárják a látogatók elé.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

M85 építés - A 85-ös közben járhatatlan és igazi halálút - videó

Ha eddig nem is, az elmúlt napokban kezd kaotikussá válni a a közlekedés a 85-ös főút Csorna és Győr… Tovább olvasom