Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

Ki takarítsa ki a bányagödröket?

A kapuvári vasúti tavak egy részét a szomszéd fahulladékkal töltötte fel. Az új tulajdonos viszont itt tavat s vizet szeretne, s nem „ uszadék fát ” . A kérdés: ki takarítson ?
Szerves hulladékkal tele
Gyöngyi József egy évvel ezelőtt vásárolta meg a kapuvári vasútállomással szemben fekvő két és fél hektáros területet, amit a városban mindenki „ vasúti tó " néven ismer. A több, kisebb tavacska közül kettő annyira szennyezett, hogy azokban semmiféle élőlény nem képes megmaradni. A tulajdonos lapunknak elpanaszolta: a szomszédos faüzemből nagy mennyiségben a kis állóvizekbe dózerolták bele a megmaradt forgácsot és fakérget. Az egyik tóban ma is méternyi vastag lehet a hulladék. A víz valahol az uszadék fa alatt lehet.
– Mielőtt megvásároltam a területet, az a helyi téesz tulajdona volt. Állítólag már ők is többször felszólították arra a fatelepet, hogy hagyják abba a szemétnek ezt a fajta „ tárolását " – tette hozzá.
Gyöngyi József szerint mintegy 1500, 2000 köbméter fahulladékot tüntetett el ilyen módon az üzem. A panaszos a terület megvásárlását követően azonnal jelezte a Kisalföldi Erdőgazdaság Rábaközi Erdészeténél a szennyezés tényét. Azóta ugyan nem történt nagyobb mennyiségű lerakás, de megoldás sem született az ügyben. A szóbeli bejelentésekre nem reagáltak, ezért a tavak tulajdonosa levélben is megkereste az erdészetet, azt kérve, hogy a szemetet távolítsák el, valamint állítsák helyre az eredeti állapotot.
Természetesen lapunk megkereste az erdészet illetékesét is, aki azonban semmiféle módon nem kívánt nyilatkozni az esetről. Gyöngyi József viszont rendelkezésünkre bocsátotta az erdészet válaszlevelét. Ebben egyebek mellett ez áll: „ Beszállítói szerződésekkel tudjuk igazolni, hogy 2000 júniusától a termelésünk folyamán keletkezett fűrészport és a kéreghulladékot a telepünkről elszállítottuk. Önöknek követelése üzleti partnerünkkel szemben nem lehet, a követeléseiket nem is értjük. " Kitérnek arra is, hogy a területen, ami pár évvel ezelőtt a „ Zöldért " tulajdona volt, több bányagödör is üresen állt. Ezeket feltöltötték, mert a területet szándékukban volt megvásárolni. Amikor azonban a tulajdonos másnak adta bérbe a bányatavakat, a feltöltési munkákat leállították.
– Nem teljesen világos, hogy akkor mi módon került két tóba is fahulladék – tette fel a kérdést Gyöngyi József. Szerinte a megoldás az lett volna, ha kiszedik a tavakból, amit belehordtak. Hozzátette: megelégedett volna a tisztítással, de szerinte nevetséges okok miatt utasították el kérését. A panaszos ezért most az Észak-dunántúli Környezetvédelmi Felügyelőség vízvédelmi osztályához fordult jogorvoslatért.

Az erdészet válaszleveléből

„ Örömünket fejezzük ki, hogy önöket (...) szomszédokként üdvözölhetjük. Az önökkel szomszédos terület az erdőgazdaság tulajdonába a hajdani »Zöldért« vállalattól történt vásárlás útján került. Ezen a terület kb. 30 % -a üres bányagödör volt. Az üres bányagödrök feltöltése még a »Zöldért« tulajdonában lévő területen kezdődött meg, mégpedig a város területén keletkező építési és egyéb törmelékkel. A bányagödrökön a telekhatár kijelölése lehetetlen volt. Vásárlásunk után a volt »Zöldért«-terület gödreinek további feltöltése folytatódott, tekintettel arra, hogy szándékoztuk a szomszédos telket megvásárolni.
Ezután tudtuk meg, hogy a szomszédos területet tulajdonosa bérbe adta. Ezután mi a bányagödrök feltöltését befejeztük. (...)
Önök ezt a területet kb. 1,5 évvel ezelőtt vásárolták. Nem tőlünk. Akkor nem vették észre, hogy a gödrök egy része fel van töltve. Ha észrevették és ez önöknek nem felelt meg, miért vásárolták meg ? Megjegyezzük, hogy az előző tulajdonos a bányagödrök feltöltése ellen sem nálunk, sem másoknál tiltakozással nem élt. "

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Képek a tükörszobából

Gülch Csaba újságíró nyitotta meg a minap a kapuvári Rábaközi Művelődési Központ kiállítótermében… Tovább olvasom