Kisalföld logö

2018. 04. 25. szerda - Márk 13°C | 25°C Még több cikk.

Ki kell dobni a kis kukákat?

Általános felháborodás övezi a soproni hulladékgazdálkodási társulás újabb intézkedését. A szervezet a 110 literes kuka használatára bírná rá a fogyasztókat. Ezenkívül 500 vagy 1000 literest ajánlanak.


Ismét változhat a működési rend a Sopron térségi hulladékgazdálkodási társulás területén. A társulási tanács ugyanis úgy döntött, hogy ezután háromféle űrmértékű kukából választhat a fogyasztó: kérhet 110, 500 vagy 1000 literes edényt. „Felháborító, cinikus, érthetetlen, nem lakosságbarát", csak néhány jelző azok közül, melyekkel az érintett települések vezetői reagáltak az intézkedésre.

Jelenleg a 60-as, a 80-as és a 110 literes edények vannak „forgalomban". A kisebbeket értelemszerűen azok a háztartások kérhetik, ahol kevesebb szemét képződik. 
 

Hollós Kálmánné nem hajlandó a közelmúltban vásárolt 60 literes kukáját nagyobbra cserélni. Fotó: Cs. K. A.
Hollós Kálmánné nem hajlandó a közelmúltban vásárolt 60 literes kukáját nagyobbra cserélni. Fotó: Cs. K. A.


„Nemrégen vettem hatvanliteres kukát 6500 forintért. Most dobjam el?" – fakadt ki a höveji Hollós Kálmánné, amikor elmeséltük neki, miről szól az új társulási rendelkezés.

Az érintett önkormányzatokat Mágel Ágost, a társulás elnöke tájékoztatta a napokban a társulási tanács döntéséről. A változásokról a tagönkormányzatok képviselő-testületeinek is tárgyalniuk kell. Döntésüket december 10-ig kötelesek visszaküldeni. Vélhetően lesznek elutasító válaszok.

Például Hövejen is, ahol dr. Némethné István Erzsébet maga is felháborítónak tartja a tanács döntését.

– Visszasírjuk a rekultívos időket – jelentette ki. – Ez egy újabb érthetetlen döntés, amit elutasítunk, legalábbis én erre kérem majd képviselőtársaimat. Sok meglepetés ért bennünket a társulás miatt korábban is. Nincs ingyenes lomtalanítás, nem támogatják a falunap utáni szemétszállítást, a temetői hulladékot nagyon sok pénzért az önkormányzatnak kell elvitetni. Mindenkit, az önkormányzatot és a lakosságot is jobban terheli ez a drágább megoldás.

A höveji Hollós család esete tipikus példája annak, miért kell a kisebb méretű edény.

– Ketten élünk a háztartásban, nemrég vettük a hatvanliteres kukát, az is elég. Nem is telik meg. Hogy most meg nagyobbat kellene használnunk? Nem vagyok hajlandó cserélni és többet fizetni – erősítette meg a polgármester véleményét Hollós Kálmánné.

Hámori György, Kapuvár polgármestere is azt mondta kérdésünkre, hogy képviselő-testülete minden bizonnyal nem fogadja el a módosítást.

– Abban bízom, hogy az önkormányzatok közös fellépése jobb belátásra bírja majd a tanácsot. Szerintem ezek a kukaméretek a hulladékgazdálkodási törvénnyel is ellentétesek. Abban ugyanis leírják, hogy legalább kétfajta edényt kell biztosítani, de úgy, hogy az űrmérték igazodjon az adott ingatlanon képződő hulladék mennyiségéhez. A tanácsnak ezt a módosítást vissza kell vonnia, mert ellenkezik a fogyasztói érdekekkel. Ráadásul a kormány rezsicsökkentő tervei sem erről szólnak – szögezte le Hámori György.

A kapuvári önkormányzat egyik delegáltja a társulási tanácsban Császár Vajk. Ő nem szavazta meg a javaslatot.

– Az ülésen azzal indokolták az előterjesztést, hogy a társulás európai uniós pályázatában, a különböző tanulmányokban mindenhol a száztíz literes edény használatával számoltak. A kisebb űrmértékű kukákkal, ha sokan választják például a hatvanast, veszteséges lenne a működés. Természetesen vitáztunk a tanácsban, de a többség végül elfogadta – mondta Császár Vajk.

A Kisalföld megkérdezett egy hulladékgazdálkodással foglalkozó szakembert is a gyakorlatban használatos edényekről.

– Egyedül élőknél, időseknél egy háztartásban nem képződik száztíz liternyi szemét egy hét alatt. Ezért esztelenség lenne velük ekkora űrmérték után fizettetni. Ötszáz literes kukát még nem láttam, pedig régóta dolgozom a szakmában. Az arányokról sokat elmond egyébként, hogy tömbházaknál egy vagy két lépcsőház használ ezeregyszáz literes edényt, vagy inkább konténert – mondta szak- értőnk.

 A kukamérettel kapcsolatos kérdéseket elektronikus levélben elküldtük a társulás elnökének, Mágel Ágostnak is. Lapzártánkig azonban nem érkezett válasz tőle. Azt tudakoltuk többek között, kinek a javaslata volt az 500 és 1000 literes edények bevezetése, mi indokolta a változtatást és megkérdeztük, hogy Mágel Ágost odahaza mekkora kukát használ. Arra is kíváncsiak lettünk volna, mi történik akkor, ha a megállapodás módosítását a települések többsége nem fogadja el.

Olvasóink írták

 • 14. tudorka 2013. november 18. 21:15
  „Mi a helyzet Mágel Ágost úrnak elvitte a cica a nyelvét?
  Vagy egyszerűen csak nem tudja olvasni az e-maileket?
  Primitív egy politikus az az egy biztos!5”
 • 13. Dwatson 2013. november 17. 17:56
  „A szemétszállítás Fideszes üzlet,így annak a díja nem csökken,a rezsicsökkentést mások számára írták elő.
  Győrben 400%-al emelték a szemétdíjat,ezért sokan alternatív módokon próbálnak megszabadulni tőle:illegális lerakókba hordják,elveszítik árokparton,erdőszélen,égetik a kazánokban,kertvégében,komposztálnak,szelektív szigetekre is visznek belőle,de nem mindig szabályosan teszik.
  11. Amasan 2013.11.16. 22:21
  Ez a havi 1000 forint a semmiért nem is olyan kevés,Sümegen ennyiért szállítják el a szemetet korlátlan mennyiségben.”
 • 12. Mankapunka 2013. november 17. 15:51
  „alekínyó

  Helyedben én már most visszaadatnám a kukát, és egy forintot sem fizetnék sehova a szemétért. Hord el te, és rakd bele a városi kukába, ami a közterületen van.”
 • 11. Amasan 2013. november 16. 22:21
  „azt ménem csak az ürített mennyiség után köll fizetni, mint győrben? ha egy hónapig nem rakja ki a pógár, akkor egy minimális havi díjat fizet, ha pedig kirakja akkor ürítésenként X pízt... oszt lehet gazdálkodj okosant játszani a szemét mennyiségével, egyből felértékelődik a szelektív gyűjtő sziget jelentősége... :)”
 • 10. Karcsika 2013. november 16. 18:12
  „Sopronban többet NEM SZABAD A FIDESZRE SZAVAZNI!
  Én ugyan Fideszes vagyok, de itt Sopronban többet NEM fogok rájuk szavazni.
  Sopronban Jobbik.
  Országosan Fidesz.
  Ballibcsik kuka.”
 • 9. veilchen 2013. november 16. 13:24
  „A szomorú az, hogy szóba sem kerül, hogy a valódi cél a hulladékmennyiség csökkentése lenne illetve ezzel teljesen ellentétes a nagyobb kuka követelménye. Fel sem merülnek környezetvédelmi szempontok, hulladék szelektálásáról szó sem esik. Lehetne egységes kuka, de akkor leolvasóval, mérővel, és az elszállított szemét tömege alapján fizetnénk. Ahogy máshol Európában.”
 • 8. Fedayn 2013. november 16. 10:03
  „Meg kell nézni,kik irányítják a soproni hulladékgazdálkodást és nincs több kérdés!Én is csatlakozom az előttem szólóhoz,hogy tetszettek volna ill. tetszenek majd másra szavazni!”
 • 7. miracle 2013. november 15. 20:47
  „tudorka
  "Mágel Ágost milyen párt színeiben politizál?" Eltaláltad, hogy milyenben.
  A zemberek megválasztották, tessék akkor kukát cserélni:
  http://www.valasztas.hu/dyn/ov10/outroot/onktjk2/08/tjk08150.htm#e0815011.htm”
 • 6. szimre50803 2013. november 15. 19:40
  „A legtöbb helyen (még időben) emelték a hulladékszállítás díjait, akkor meg milyen rezsicsökkentésről beszélnek? Ez az egész egy TV műsor címére hajaz,( Kész átverés!)”
 • 5. tudorka 2013. november 15. 19:14
  „Első kérdésem: Kinek a felhatalmazásával csatlakozott Kapuvár a Sopron és térsége Hulladék gazdálkodási társuláshoz. Én nem szavaztam, akik megszavazták a helyi "parlamentben" most védjék meg azokat, akik nevében döntöttek.
  Második kérdésem: Mágel Ágost milyen párt színeiben politizál? A rezsi csökkentő FIDESZ vagy a más párt?
  Harmadik kérdésem: Ha véletlenül FIDESZ a válasz a második kérdésre, akkor a párt miért nem zárja ki soraiból, ha komolyan gondolja a rezsicsökkentést?
  Összegzés: a rezsicsökkentés egy kampányfogás, és közben a hulladékszállítás költsége az emberek számára nem csökken, hanem nő. A FIDESZ-t sem zavarja, mert csak el akarják hitetni a monológjukat, de nem zavarják őket a tények.”
 • 4. csikar 2013. november 15. 18:57
  „Nem kell új kukát venni, maradhat a kisebb is, de a 110 literes után küldik ki a számlát. Balatonon már évek óta így csinálják a nyaralókkal, akiknek se kukájuk, se szemetük nincs.”
 • 3. alekínyó 2013. november 15. 10:41
  „Januárban ők ajánlották a 73 éves, egyedülálló anyámnak a 60 L-es kukát. Meg is vette, 2 hetente teszi ki üríteni. Nem fogunk új kukát venni! Ha nem tetszik nekik, be fogom hordani zsákban a szemetet a kapuvári irodájuk elé!”
 • 2. öröksoproni 2013. november 15. 09:40
  „Rezsicsökkentés.Köszönjük. "Nemazemberekfizetikmeg." A szolgáltató megszünteti a legtöbbet használt kis űrtartalmú kukát és nagyobb használatára kötelezi a fogyasztót. Így nem lesz veszteséges. Előkotornak valami EU--s jogszabályt is hozzá.”
 • 1. miracle 2013. november 15. 09:27
  „Tetszettek volna másra szavazni.
  Ki találta ki, hogy az eddigi cégeket ki kellett túrni és önkormányzati tulajdonú szemetesek lehettek csak, na ki ?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kinyitották a megyei értéktár ajtaját - emléklap Hövejnek

Nincs annál szebb feladat, mint egy birtokunkban lévő kincs megőrzése és minél szélesebb körrel való… Tovább olvasom