Kisalföld logö

2018. 08. 21. kedd - Sámuel, Hajna 21°C | 32°C Még több cikk.

Ki jön Áder János után?

De feltehetnénk a kérdést úgy is, jön-e valaki Áder után november 8-án? Az előjelek nem biztatóak. Szubjektív előzetes és "jelöltfigyelés" a csornai időközi választás előtt.

Áder János (Fidesz) Brüsszelbe távozott, megüresedett országgyűlési helyére küldhetnek a Csorna és környéki választók új képviselőt az Országgyűlésbe. A választókerülethez 49 település tartozik, valamint Csorna. A 45264 szavazásra jogosult öt jelölt közül választhat az első fordulóban.

A héten a kampányt két fontos esemény is befolyásolhatta volna, amennyiben lett volna kampány: eltűntek a MIÉP-es plakátok, és Csornán jelölt-bemutatkozást tartottak (ötből hárman mentek el), nem gondolva arra, már rég késő, ha egy képviselő 4 nappal a választások előtt „mutat be". A kisalfold.hu összeállításában inkább az előzményekre fókuszált.

Áder János évei

A csornai választókerületben eddig még nem volt időközi választás, ezért nehéz jósolni. 1998 és 2006 között valamennyi választáson a csornai születésű, maglócai ősökkel bíró Áder János nyert egyéniben, magabiztosan.
Tessék választani!

Fidesz - Gyopáros Alpár
Jobbik - Takács Krisztián
MSZP - Balogh Csaba
MIÉP - Molnár Tivadar
Civil Mozgalom - Demjén Mihályné
1998-ban közel 60 százalékos részvétel mellett a szavazatok 63,5 százalékát (16.897 szavazat) kapta meg. Négy évvel később a Csorna és környéki választók 73,5 százaléka szavazott, Áderre közel 60 százalékuk (19.642 szavazat). 2006-ban a szintén magasnak számító, 70,35 százalékos részvétel mellett 56,42 százalékot (17.784 szavazat) kapott a fideszes politikus.

A csornai választókörzet falvai és a szavazásra jogosultak >>


Amennyiben vasárnap, az időközi választáson is ennyire tisztelettudóan élnek szavazati jogukkal a választókörzetben élők, úgy nem lesz gond az 50 százalékos részvételi aránnyal. Sőt, megkockáztatjuk, amennyiben a Fidesz tábor fegyelmezett, Gyopáros Alpár november 9-tól országgyűlési képviselő lehet, készülhet esküjére.

De nem vagyuk ennyire bizakodóak, hiszen kérdés, vasárnap meglesz-e a szükséges részvételi arány: ehhez a választásra jogosultak közül több mint 22500 embernek el kell menni szavazni. S mindez mit sem ér: ha a jelölt nem szerzi meg a szavazatok felét, jöhet a második forduló. (Részletek A törvény szava című keretes írásunkban.)

Ha a múlt hónapi pécsi példából indulunk ki, kevés az esélye annak, hogy Áder János utódját megválasztják a csornai körzetben (még a 22-i második fordulóban is). Pécsen ugyanis hiába szavazott a második körben 88 százalék a Fideszre, a részvételi arány nem érte el a kívánt 25 százalékot.

Öten a jelöltek
Öten a jelöltek (balról jobbra): Balogh Csaba, GyopárosAlpár, Demjén Mihányné, Molnár Tivadar, Takács Krisztián 


Jöjjenek a fiatalok?

Ami az öt jelölt esetében szembetűnő, hogy Demjén Mihányné (64 éves) kivételével valamennyien 40 évesnél fiatalabbak. Jogos lehet a kérdés, melyiküknek van politikai tapasztalata?

A fideszes Gyopáros Alpár (31 éves) hosszú ideig Áder János titkáraként volt ismert, tehát már "belekóstolhatott" az országos ügyekbe, valamint a megyeházán is tagja a jobboldali frakciónak. Néhány évvel ezelőtt a csornai Fidesz támogatásával a város alpolármesterévé választotta a testület, s a rossznylevek szerint napjainkban már több, mint Turi György jobbkeze.

Takács Krisztián (22 éves) a mosonszentmiklósi Jobbik-alapszervezet elnöke, vallástudomány-történelem szakos hallgató a Károli Gáspár Református Egyetemen. Pártja azt állítja a fiatal jelöltről, hogy a tavaszi EP-választások a körzet kampányfőnökeként már kivette részét a politikából.

A MIÉP-es Molnár Tivadar (38 éves) élelmiszeripari mérnök, '84-ben diplomázott. Minden szállal a Rábaközhöz kötődik, akár csak Áder János, molnár is helyi felmenőire büszke.

Balogh Csaba (30 éves) a helyi MSZP tagja, s mint kiderült, a párt "hosszú távon számít a helyi politikában" a jelöltre.

Demjén Mihályné Márta korábban a jobaházi önkormányzatnál dolgozott jegyzőként. A nagymama az első, aki a Civil Mozgalom képviselő jelöltjeként ringbe száll. Fiatalon a térség számos településen megfordult (Acsalag, Páli, Tárnokréti, Pásztori, Egyed).

S vajon mit tettek a pártok és a jelöltek, hogy az urnák elé csábítsák szavazóikat? - Ki mivel kapányol(t)

Gyopáros Alpás óriásplakátjain Jövőalapításról olvashatunk, de a fideszes politikus az elmúlt időben számos rendezvényen vett részt, megnyitott, beszélt, időseket és kerékpárosokat köszöntött, s szembetűnő, hogy gyakran Áder János is mellette volt. A Csornán megjelenő, jobboldali újságban is Gyopáros Alpár szepelt a legtöbbet, és parolázott Semjén Zsolttal, Kövér Lászlóval, Navracsics Tiborral és Pokorni Zoltánnal is.

Takács Krisztián a plakátokon a már megszokott "Új erő"-vel jön. Vona Gábor is tiszteletét tette a megyében, s azt mondta "reméli, a választók nem az életkora, hanem a politikai programja alapján döntenek."

Balogh Csaba hirdetésében azt állítja: "A Rábaköz az életem!" Egyetért a kormány válságkezelő intézkedéseivel és összefogástsürget.

Sajnos a Civil Mozgalom kampányával nem találkoztunk, ahogy a MIÉP-ről is annyit tudunk, nemrégiben néhány településen megfordult Csurka István. Az pedig végképp érhetelen, hogy a párt honlapján szereplő program szerint, miért a két forduló között, november 14-én jön Csornára Csurka.

Sehol egy ütősebb szlogen, mindenki sepregetett kicsit a maga háza táján, és pártja honlapján szerepel néhány sablonszerű gondolat a tervekről.

Mindebből az tűnik ki leginkább, hogy a Fideszen és a Jobbikon kívül szinte egyik párt sem erőltette meg magát (SZDSZ; MDF nem is indított jelöltet). Értehető? Részben igen, hiszen amennyiben sikeres lesz a választás - ebben cikkünk elején már kételkedtünk -, a jelölt mandátuma tavaszig, az újabb országgyűlési választásokig tart, aztán ismét neki kell futni, nyilván ennél sokkal nagyobb lelkesedéssel, háttérrel és több munícióval.

Az hogy a körzet biztos Fidesz-bázis, csak a Jobbik ismeri el, amikor azt írja: "A csornai központú választókerület köztudottan fideszes fellegvár, a Jobbik számára a 176 OEVK közül az EP-választások eredménye szerint ez csak a 153-ik."

A törvény szava

A vasárnapi választás akkor lesz érvényes, ha a szavazásra jogosultak 50 százaléka plusz egy fő részt vesz a voksoláson. Eredményes akkor lesz a választás, ha a jelöltek egyike megszerzi a szavazatoknak több mint a felét.

Amennyiben Csornán és a térségben a hétvégén nem sikerül képviselőt választani, a második fordulót két héttel később, november 22-én tartják.

Az országgyűlési képviselők választásáról szóló 1989. évi XXXIV.
törvény 7. § (1)-(3) bekezdései szerint
"(1)Az egyéni választókerületben az első választási fordulóban az a
jelölt lesz országgyűlési képviselő, aki megkapta az érvényes
szavazatoknak több mint a felét, feltéve, hogy a szavazáson a
választókerület választópolgárainak több mint a fele szavazott. A
választópolgár egy jelöltre szavazhat.
(2) Ha az első választási fordulóban nem szavazott a választókerület
választópolgárainak több mint a fele, (a továbbiakban: érvénytelen
választási forduló) a második választási fordulóban
a) mindazok a jelöltek indulhatnak, akik az első fordulóban indultak;
b)
képviselő az a jelölt lesz, aki a legtöbb érvényes szavazatot kapta,
feltéve, hogy a szavazáson a választókerület választópolgárainak több
mint az egynegyede szavazott.
(3) Ha az első választási fordulóban a választókerület választópolgárainak
több mint a fele szavazott ugyan, de egy jelölt sem kapta meg az
érvényes szavazatoknak több mint a felét, (a továbbiakban:
eredménytelen
választási forduló) a második választási fordulóban
a) azok a jelöltek indulhatnak, akik az első fordulóban az érvényes
szavazatoknak legalább tizenöt százalékát megkapták; ha nincs
legalább három ilyen jelölt, akkor az első fordulóban a legtöbb
szavazatot elért három jelölt;
b)képviselő az a jelölt lesz, aki a legtöbb érvényes szavazatot kapta,
feltéve, hogy a szavazáson a választókerület választópolgárainak több
mint az egynegyede szavazott."
Olvasóink írták

41 hozzászólás
 • 41. otromba 2009. november 09. 17:24
  „Mindegy ki lesz! A zsebeket nagyra nyítják,mert nekik kevés van még benn! Igy meg csak tömögetik egy kis
  ˝aprópinnzzel˝!?De az papirból van!”
 • 40. oziris 2009. november 09. 12:45
  „egyik szarabb, mint a másik.
  nem gondolják, hogy azért volt kevés szavazó, mert nem volt egy olyan ember köztük, akiért érdemes elmenni, mert tényleg hisznek benne???
  én minden eddigi szavazáson részt vettem, mióta szavazati jogom van, de most én sem mentem el, mert egyszerűen nem tetszik egyik sem. néhányukat ismerem, és nem nagyon bízom a dicső szavakban a plakátjaikon.”
 • 39. Reális 2009. november 09. 09:42
  „Tetszettek volna forradalmat csinálni annak idején!”
 • 38. Jerry 2009. november 09. 08:12
  „Pancser, jó neved van,illik rád.Én csornai vagyok, és szeretném közölni,hogy valamikor rendes, kellemes város volt.Televolt remek szórakozó helyekkel, voltak gyáraink,jól kereső munkásokkal.Volt strandunk,szépen rendbe tett kórházunk, jó sebészekkel,korszerű orvosi rendelőnk stb.Aztán jött a rendszerváltás, és Csorna első polgármestere egy Győrből ideszalasztott 56-os alkoholista elkezdte a város lerombolását.Megjelentek a városhoz nem kötődő válakozók,akik szépen szponzorálták a jobb élet reményében vidékről beköltözőket. Lerombolták a Korona épületét, vagy 5 évig néztük a háborus romokat,mire a mai rondaság elkészült a helyén.Betárták az Erzsébet presszót, kinai áruház lett belőle,a híres tsz vendéglőből húsbolt stb.a jelenlegi fideszvezetés még csak lökött a városon A gyopáros alpári gyereknek sok köze nincs a városhoz.Az utolsó igazi városatyánk DR SIPOS volt,aki maga mondott le, mivel látta, hogy a t.testület nem a város, csak saját érdekeit nézi. Ezért az alpár gyerek nem fog lemondani, hanem csak tolja a lódoktor szekerét. Most sem ő nyert, csak a párt, amit képvisel.Helyette még az irodai fikusza is kapott volna ennyi szavazatot a narancshivőktől, ahogy a jobbikos ovodás is a morvai mellett. Megint ott tartunk, hogy _Csorna város megszavazza az idegeneket,aki csak a saját zsebüket tömnék, és az egyelten igazán Csornáért tenni akaró, és hozzá értő jelöltet mellőzték. A rendszerváltás előtti párt állam nem szűnt meg, csak pártok államára változott”
 • 37. Nózi 2009. november 08. 19:49
  „35!
  Nem gyanús, hogy "pappjocca" 3 éve van a Parlamentben... Azóta vannak nyertes pályázataink...Hol volt azelőtt Áder úr? Pazarlásról annyit, minek kell Csornának polg.mester meg alp.mester? Miért nem lehet csak egy személy a kettő helyett?”
 • 36. pancser 2009. november 06. 22:13
  „Kívüllállókként mondom, sajnos Csorna 100 km-es körzetben a legmaradibb város. Nemrég még tehenekkel találkoztam a vasúti úton. A káposzta sem éppen a városiasodás tartozéka. Strand nincs, ipar nincs, kereskedelem, bank sincs, legalábbis a kevés, tükrözi a város jelenlegi állapotát. Nincsen egy rendes étterem, sem más szórakozóhely amely igényes és nívós lenne. Vszleg azért mert hiányzik a költőpénz, ami még rosszabb igény sincs rá. Egy tisztességes előadótermet, szállodát nem találni. Nem akarom folytatni, de ezt Csorna nem csak a vezetőinek, hanem a csornai emberek maguknak is köszönhetik. Fogy a lakosság? Miért nem örülnek akkor annak, ha néhány fiatal, dinamikus ember megtelepszik valahogy. "Gyüttment" mondják olvasom, még nagyobb baj, hogy sok a fizetése bár fogalmam sincs mennyi. Csornán ha akarnak valamit befogadónak kell lenni, segíteni bátorítani a befeketőket, nem kicsinyes anyagiasság miatt minden letelepülőt kiutálni ezért, azért. Kedves csornaiak az igazi tragédiájuk akkor lesz, ha megépül az elkerülő. Ha nem tesznek valamit, sem én sem más nem megy a városotokba a füsti fecskéken kívül. Úgyhogy becsüljétek meg ezt az Alpár gyereket, mégis csak egy leendő kormánypárt embereként sokat segíthet Csornán. Ha győz a pitiáner, kicsinyes irigység, nem mi bánjuk, hanem Csorna!”
 • 35. hajracsorna 2009. november 06. 21:45
  „31. Nózi!

  Mit tett? Ő a pályázatokért felelős ember a Polg.Hiv-ban. Vagyis: 3, azaz HÁROM (!!!) év alatt: Községháza felújítása, Széchenyi Iskola felújítása, Bóbita Óvoda felújítása, Idősek Otthona felújítása, Egészségház megvalósítása, és még egy rakás kisebb pályázati pénz. Ennyit a pappjocca 12 év alatt nem tett. Ilyen menedzserszellemre van szükségünk, és az egész Rábaköznek is.”
 • 34. FREDDY/S 2009. november 06. 20:05
  „"2001. május 3-án az MNB - a kormány egyetértésével - döntött a forint árfolyamsávjának kiszélesítésér?l. Ennek nyomán a forint árfolyama e naptól kezdve az euróval szemben megszabott központi árfolyamtól 15%-kal térhet el mindkét irányban a korábbi 2,25%-kal szemben.
  Az MNB - a kormány egyetértésével - 2001. október 1-jei hatállyal megszüntette a forint csúszó leértékelését és a sáv közepét 276,10 forint/euró értékben rögzítette."
  A gazdasági válsághoz ez is hozzájárult, mert a deviza vétel és eladás jelentős veszteséget okozott az exportra termelő cégeknek, míg a bankok vidáman váltották a devizát, nemde...”
 • 33. vienna 2009. november 06. 19:47
  „MacGyver!
  Ez nagyon jó :-)))
  Sajnos el is mond mindent.”
 • 32. MacGyver 2009. november 06. 19:40
  „"JUJJJJJJ !!!!!!!!!

  Öt sebész vitatkozik, kik a legjobb paciensek. Az első azt mondja, a
  legjobb betegek a könyvelők, bennük minden meg van számozva. A második
  sebész szerint a legjobb betegek a villanyszerelők, bennük
  minden szín kódolt. A harmadik sebész azt mondja, hogy a legjobbak a
  könyvtárosok, bennük minden betűrendben van. A negyedik vitatkozik: a
  legjobb betegek a szerelők, megértik, ha a végén néhány alkatrész megmarad,
  vagy ha a munka tovább tart a vártnál. Az ötödik mindet letorkollja: a
  legjobb betegek a politikusok, mert zsigertelenek, szívtelenek, töketlenek,
  gerinctelenek, azon kívül a fejük és a seggük szabadon felcserélhető."”
 • 31. Nózi 2009. november 06. 19:29
  „28!
  Azt elismerem, hogy nem tudtam, hogy Gy. A. 10 éve itt lakik Csornán. 3 éve kapott egy olyan állást, amire Csornának semmi szüksége nem volt és nincs is! Ha egy erőskezű polgármesterünk lenne, nem engedne meg egy olyan felesleges kifizetést a városnak, mint az alpolgármesteri bér és járulékai. Akkor Gy. A. mennyibe is kerül a városnak? Mit tett ezalatt a 3 év alatt?”
 • 30. CÉEM 2009. november 06. 18:45
  „"Sajnos a Civil Mozgalom kampányával nem találkoztunk, ahogy..."

  Sajnos újabb tájékozatlanság, merta kampány jelen pillanatban is folyik Csornán a Dísz téren!”
 • 29. CÉEM 2009. november 06. 18:24
  „"Demjén Mihályné Márta korábban a jobaházi önkormányzatnál dolgozott jegyzőként. A nagymama az első, aki a Civil Fórum képviselő jelöltjeként ringbe száll. Fiatalon a térség számos településen megfordult (Acsalag, Páli, Tárnokréti, Pásztori, Egyed)."

  Szeretném felhívni a figyelmet a tévedésére: helyesen a Civil Mozgalom képviselő jelöltjeként...

  Tájékozatlan vagy csak figyelmetlenség következménye, mert érdekes, hogy a továbbiakban helyesen használja!”
 • 28. MacGyver 2009. november 06. 18:15
  „"Sajnos jellemző a csornai emberekre, hogy nem befogadóak, és ezzel megkeserítik a betelepült polgárok életét, érvényesülési lehetőségeit szinte a nullára csökkentik." De szar lehet Neki érvényesülni, ha már 3 éve főállású alpolgármester.. Szegény betelepült ember.. A megyei közgyűlés tagja is.. Hamar benyomták, hogy legyen róla mit írni, mondani, dicsekedni. Ott van szinte minden rábaközi eseményen és szerepeltetik a TV-ben agyba, főbe.. Minden helyi újság szinte minden lapján ö vigyorog ránk. Ott lóg pár villanyoszlopon és minden villanypózna oldalán is Ő feszít. Szegény embernek hirtelen komoly mesterséges hátszele támadt..
  "Egyébként ő is ember ám, ugyanolyan problémái vannak, mint nekünk." Bizonyára olyan csekély a jövedelme, hogy még egy parlamenti vastag zseb hozzá vágása hiányzik a gyűjteményéből..
  Nem tudom kinek van ennyi "állása", jövedelme, de az átlag emberek ( diplomások sem ) ekkora karriert ilyen rövid idő alatt nem futnak be.. Szegény ember mennyi gondja lehet.”
 • 27. VargaP 2009. november 06. 17:53
  „Legyen az, akinek lennie kell, és ismét csak pofára esünk. Magas ívben sz...... ránk a parlamentben, és mindenhol a politikusok. Tehát konklúzió, tök mid1, egyik kutya másik eb, nem a válaszópolgár a lényeg, hanem a saját zseb.”
 • 26. fiataldemokrata 2009. november 06. 17:07
  „Kedves Nózi!
  Fel kellene már hagyni ezzel a "gyüttment nem kell" bolondsággal. Sajnos jellemző a csornai emberekre, hogy nem befogadóak, és ezzel megkeserítik a betelepült polgárok életét, érvényesülési lehetőségeit szinte a nullára csökkentik. Pedig sok fiatal betelepült értelmiségi is gazdagítja városunkat, akik nélkül kevesebb lenne a város. Elismert pedagógusok, intézményvezetők stb.Sőt, kicsit kívülállóként is látják a várost és gondjait, ami nem hátrány, hanem előny. Nem talán arra kellene koncentrálni, hogy ki mit tesz? Talán a Papp József vezette önkormányzat jobb volt? Pedig ő csornai.
  Ha valaki a jelöltek közül ismeri a gondokat, az éppen az Ön által említett úr. Személyesen keresi fel őket, hogy megkérdezze tőlük. Egyébként, csak hogy tisztán lásson: 10 éve él itt, és 3 éve alpolgármester. Azért ebben a pozíciójában talán tapasztal néhány dolgot. Egyébként ő is ember ám, ugyanolyan problémái vannak, mint nekünk.”
 • 25. kolombela 2009. november 06. 16:33
  „Csak ők ne: mszp, szdsz, fidesz-kdnp, mdf. Mindenki más jöhet, és ez nem csak Csornára vonatkozik.”
 • 24. FREDDY/S 2009. november 06. 16:13
  „14.
  Vannak általános szabályok, melyeket a jobb helyeken be szoktak tartani, kivéve, ha valakinek előnyt akarnak biztosítani, nemde...”
 • 23. janika 2009. november 06. 14:22
  „Ami nem lényeges a politikában! Ezért moderálják! Az, hogy egy képviselő becsületes legyen legyen felelős és felelősségre vonható. Visszahívható, ha nem teljesíti az ígéreteit. Ha a hatalom megadatott neki, akkor ne éljen vissza vele.”
 • 22. Phobos 2009. november 06. 13:57
  „na de mindegy, én ebben a témában nem vagyok érintett, szóval nem vitázom.”
41 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pazarló kampány

Csorna - Az vasárnapi időközi országgyűlési képviselő választás első fordulója előtt Balogh Csaba,… Tovább olvasom