Kisalföld logö

2018. 09. 19. szerda - Vilhelmina 13°C | 27°C Még több cikk.

Ki bünteti meg az államot?

Enese és környéke - Parlagfűmező hízik a 85-ös főút leendő enesei elkerülőjének nyomvonalán. A terület tulajdonosa az állam, amely akár ötmillió forintos bírsággal is sújtja azokat, akik nem irtják ki az allergén gyomnövényt földjükön.

Allergiásoknak nem javallt útvonal ezekben a hetekben a 85-ös főút. Enesénél európai uniós támogatásból hamarosan épül a 7 kilométer hosszú elkerülőszakasz, amelynek nyomvonalát az állam megvásárolta a tulajdonosoktól. A gazdák érthetően nem művelik egykori földjüket, így gaztenger nőtt rajta, rengeteg parlagfűvel.

Havasréti Béla, a megyei növény- és talajvédelmi szolgálat igazgatója lapunk kérdésére elmondta: eddig 17 bejelentést kaptak parlagfűvel fertőzött területről, de ez nem volt köztük. Hozzátette: az állami tulajdon kezelőjét éppúgy megbüntetik, ha kell. Tavaly egy Győr és egy Sopron környéki esetben fordult elő ilyen: minimális összeg, összesen 35 ezer forint kiszabása volt indokolt.

A leendő elkerülőszakasz rábapatonai csomópontjánál úgy terem a gaz, mintha vetették volna. Fotó: Krizsán Csaba
A leendő elkerülőszakasz rábapatonai csomópontjánál úgy terem a gaz, mintha vetették volna. Fotó: Krizsán Csaba

A hatóságnak nincs mérlegelési jogköre, azaz az első lépés nem a felszólítás, hanem a kényszerkaszálás elrendelése és a büntetés. Mértéke a terület nagyságától függ: legfeljebb 5 millió forint lehet, amihez azonban belterületen 1, külterületen 100 hektár egybefüggő parlagfüvet kell „produkálni". A tényleges büntetések ennél kisebbek, 2008-ban jellemzően 30–40 ezer forintosak voltak. A kiszabott bírságok összesen 12 millió forintot tettek ki.

A 85-ös főút enesei elkerülőjét a Colas Építő Zrt. és a Lavinamix Építő Kft. konzorciuma építi, a munkálatok megrendelője a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. Egyik helyen sem találtunk illetékest, aki nyilatkozott volna az ügyben. Egy, a beruházás részleteit jól ismerő szakember név nélkül elmondta: a munkaterület átadás-átvétel jogi része június végén megtörtént. Az érdemi munka a jövő héten kezdődik, fakivágással, cserjeirtással, a régészek által hátrahagyott holdbéli táj eltüntetésével, valamint a parlagfűtenger megszüntetésével. A probléma tehát hamarosan megoldódik. Szerencsére a parlagfű még virágzás előtti állapotban van.


Várják a hívásokat

A 80/205-008-as zöldszámon lehet bejelentést tenni a parlagfűvel fertőzött területekről.

Olvasóink írták

  • 2. brigi89 2009. július 12. 19:24
    „Aki meglátta miért nem húzta ki?!most lehet mondani hogy ez nem az ő dolga...de ha mindenki ebből indulna ki....”
  • 1. imre1964 2009. július 08. 09:37
    „Az állam a törvények felett áll, nekik mindent szabad.
    A polgár lufival a kezében is félelemkeltő, ez ám a demokrácia.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Virágkarnevál Kapuváron

Keddtől két napig a virágoké (is) a főszerep a kapuvári termálfürdő területén. A strandot… Tovább olvasom