Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 3°C Még több cikk.

Kevesen mennek el emlőszűrésre

Csornán a mellrákszűrésre behívottak száma idén 2168, ám ebből csak 357-en jelentek meg.
Csornán a mellrákszűrésre behívottak száma idén 2168, ám ez év júniusáig aránytalanul kevesen, mindössze 357-en jelentek meg az akár az életet is megmentő ellenőrzésen.

A Csornai Nőegylet Nők a Nőkért című hét végi programjának középpontjában a mellrák elleni küzdelem állt. A szépség és egészség jegyében megrendezett kiállítás és vásáron dr. Krizmanich Mária, a Margit Kórház igazgató főorvosa az emlőszűrések tapasztalatairól elmondta: a mellrák a nők leggyakoribb rosszindulatú betegsége, mely napjainkban már gyógyítható, ha időben felismerik.

A mammográfiás szűrővizsgálat ebben nyújt óriási segítséget, hiszen – ellentétben más módszerekkel – még az öt milliméternél kisebb daganatokat is ki tudja mutatni. Dr. Krizmanich Mária hangsúlyozta, Magyarországon az érintett nők mindössze fele megy el szűrésre, míg ez az arány Svédországban meghaladja a kilencven százalékot. A helyi tapasztalatokról kiemelte: a csaknem 20 ezres céllakosságból eddig 7305-en vettek részt a szűrésen; közülük 134 nőnél állapították meg a műtét szükségességét, és 127-en vállalták a beavatkozást. A behívottak száma idén 2168, ám ez év júniusáig aránytalanul kevesen, mindössze 357-en jelentek meg.

A Csornai Nőegylet is csatlakozott a hazánkban 2002-ben létrejött „Az egészség hídja" elnevezésű összefogáshoz, melynek küldetése az emlőrák korai felismerésének és a betegség legyőzésének elősegítése. Ennek jegyében néhány perces sétával hívták fel nőtársaik figyelmét a rendszeres szűrések fontosságára. A szombati rendezvény jótékonysági gálaesttel zárult, melynek bevételéből a csornai bölcsőde játékainak megújítását segítik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyaloglás az adományért, az életért

Eddig öt alkalommal rendezték meg azt a programot, amelynek eredményeként évről évre átadhattak egy-egy húszmillió forint értékű emlőszűrő berendezést a rászoruló kórházaknak. 2005-ben az összegyűjtött adományokat olyan műszerújdonság megvásárlására fordítják, amely lehetővé teszi, hogy az emlőrákban szenvedő nők műtétje heg- és vérmentes legyen. Tovább olvasom