Kisalföld logö

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 24°C Még több cikk.

Kevesebb támogatás juthat a civileknek

A települési civil szervezetek a közösség összetartozását erősítik, a sportéletet szervezik, illetve kulturális területen tevékenykednek. Mindezt a pályázatok mellett önkormányzati támogatással.
Takács Csaba
A községi önkormányzatok szűkös költségvetésükből csak keveset tudnak a helyben működő civil szervezetek támogatására fordítani. A legtöbb településen a sportegyesület működik, tevékenykedik néhány más egyesület és számos helyen a Vöröskereszt is jelen van. Munkájukat néhány százezer forinttal segítik az önkormányzatok.

Az osli önkormányzat viszonylag kedvező helyzetben van, hiszen csupán a tűzoltó-egyesület és a focicsapat képviseli a civil szervezeteket. Idén összesen mintegy hatszázötvenezer forintot kaptak működésükre.
– A focistákat támogatjuk még azzal, hogy a sportpályát rendben tartjuk és fedezzük az egyéb költségeket, például a világítást és az öltöző rezsijét – tudtuk meg Fodor József polgármestertől, aki arra nem tudott ígéretet tenni, hogy ezt a pénzt jövőre is biztosítani tudják, ismerve a lehetőségeket.

A bágyogszováti önkormányzat Takács Csaba szerint erején felül támogatja a helyi társadalmi szervezeteket. A tűzoltókat, a foci- és a női kézilabdacsapatot, a nyugdíjasklubot, a lövészeket és a véradókat is.
– Költségvetésünkben félmillió forintot terveztünk be a „civilek" számára, mégis több mint a háromszorosát költöttük erre a célra – mondta a polgármester. – A legtöbb pénzt a sportolók kapták, de a tűzoltó-egyesület autójának műszaki vizsgáját is mi fedeztük, ami nyolcvanezer forint volt. Voltak ezenkívül különböző versenyeink, amelyeket támogattunk és az utazások jó részét is önkormányzati keretből finanszírozzuk. Ugyanígy segítettük a nyugdíjasklub működését és ünnepséggel, vacsorával, kisebb-nagyobb ajándékokkal köszöntöttük a véradóinkat is. Ötvenezer forintot adtunk a lövészegyesületnek, amelyből a klubhelyiségük riasztóberendezését szereltették fel. Ugyan nem szigorúan vett civil szervezet, de az iskolai tánccsoportot sem hanyagoljuk el, kirándulásuk buszköltségét kifizettük, ami megint csak harmincezer forint volt.

Takács Csaba a jövőre nézve elmondta: szinte biztos, hogy ennyi pénzt nem tudnak kifizetni hasonló célokra.

– A készülő költségvetésben még semmit nem tudtunk a társadalmi szervezeteknek betervezni, annyira szűkös lesz a gazdálkodásunk. Persze valahol majd megtaláljuk a forrásokat, ha nem is akkora összeget, mint idén – jelentette ki Bágyogszovát első embere.
Vásárosfaluban, noha a lélekszám alig haladja meg a száz főt, igencsak mozgalmas életet élnek a „civilek". Működésüket az önkormányzat erejéhez mérten segíti.

– Van hagyományőrző csoportunk, dolgozik a Vásárosfaluért Alapítvány, a tűzoltók és a Vöröskereszt – ismertette Molnár Sándor polgármester. – A költségvetésben körülbelül háromszázezer forintot különítettünk el számukra, de ezenkívül is támogatjuk őket, ha váratlan kiadásaik vannak. Biztosítjuk például pályázataikhoz az önrészt, így ezen az úton elég komoly összeggel tudják kiegészíteni bevételeiket, ráadásul az alapítvány élhet az adó felajánlható egy százalékával is.

Molnár Sándor sem bizakodó a jövőt illetően. Mint azt a Kisalföldnek elmondta: szeretnék tartani a háromszázezer forintot, de ennél több támogatásra nem biztos, hogy futja majd az önkormányzatnak.
Beziben szintén a sportolók és a tűzoltók jelentik a „civil mozgalmat", számukra hatszázezer forintot utal ki az önkormányzat,

százezret a tűzoltóknak, félmillió forintot a focistáknak. Emellett, ahogy Vásárosfaluban, Beziben is biztosítják a pályázatokhoz szükséges önrészt. A korábbi években ily módon az önkéntesek védőfelszereléshez, ruházathoz juthattak, illetve a sportegyesület nagypályás labdarúgótornát szervezhetett.

– Alakulóban van viszont az Összefogás Beziért Egyesület, amelynek a közösség összetartása, a faluszépítés, a rendezvények, kulturális programok szervezése lesz a feladata – adott tájékoztatást Kovács György polgármester. – Azokat az embereket szeretnénk munkára bírni, akik tenni akarnak a faluért és nem közömbös számukra, hogy milyen közösség, milyen környezet van a településen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétfokos hideg fogadta a kicsiket

Napok óta nem tudnak fűteni Kapuváron, a lakótelepi óvodában. A szülők – már akik megtehették… Tovább olvasom