Kisalföld logö

2018. 04. 25. szerda - Márk 13°C | 25°C Még több cikk.

Kevesebb pénzből akarnak jobb utakat

Csorna - Gyopáros Alpár alpolgármester szerint a városvezetés szigorúan ellenőrzi a városi útépítési munkákat. A település útjaira összesen 52 millió forintot költenek, amit még pályázati támogatásokkal akarnak kiegészíteni.
A csornai önkormányzat ebben az évben összesen 52 millió forintot költ a város útjaira. Ebből az úgynevezett útalap 25 millió forint, melynek elköltéséről később dönt a képviselő-testület. Bíznak benne, hogy pályázatokból ez a pénz tízmilliókkal több lehet.

– A 25 millió forintos keretösszeg csupán az útfelújítási feladataink egy részét takarja, a karbantartásit például nem. Ez egy úgynevezett „útalap", amely nincs konkrét útszakasz felújításához kötve, arról az önkormányzat később dönt – tájékoztatott Gyopáros Alpár alpolgármester. – Az elmúlt években sikeresen szerepeltünk az útfelújítási pályázatokon, így idén is remélünk támogatást. Ám ez a keretösszeg is csak az összes költség önerejét jelenti. A valós ráfordítás tehát ennél az összegnél jóval, a korábbi pályázataink sikeréből kiindulva tízmilliós nagyságrenddel magasabb lehet. Emellett, bár álláspontunk szerint a kötelezettség nem a várost terheli, mégis belefogtunk az Andrássy út felújításába. Ez az útfelújítás is az idei költségvetést terheli.

Csorna útjain sok a javítanivaló...
Csorna útjain sok a javítanivaló...

Gyopáros Alpár szerint így az új utak építésére idén összesen 37 millió forintot költ a város, de további 15 millió forintot fordítanak még az utakra. Ennyit tesz ki ugyanis az „útüzemeltetési" keret. Idetartozik minden olyan munkálat, ami karbantartási feladat, tehát például a kátyúzás, murvázás, útpadka rendbetétele.

– Az az összeg, amit 2009-ben Csorna az utakra költ, így nem 28, hanem 52 millió forint.

Tudjuk persze, hogy ez a pénz is csak töredéke a kívánatosnak.

Változás még az útfelújításokkal kapcsolatban, hogy az előző ciklusok gyakorlatához képest komolyabban ellenőrizzük a vállalkozások munkáját. Ennek köszönhető, hogy a 2007 előtt épített utakkal ellentétben szigorúan vesszük és ellenőrizzük a kívánt útszélességet, a megfelelő minőségű padka építését, valamint a vízelvezetés megoldását is – jegyezte meg az alpolgármester.

Példaként említette az alpolgármester a korábbi ciklusban épített Jázmin utcát. Úgy véli, néhány éven belül azért ment tönkre, mert sem a megfelelő útszélességgel, sem a megfelelő padkával nem rendelkezett. Ellenpélda az Egerfa, az Erkel utca, s tavaly a Toldi utca keleti oldala, melyek „igényesen lettek kialakítva."

Olvasóink írták

 • 4. nahor 2009. március 10. 07:06
  „A köztársaság utcában áll avíz az esőzések miatt. A most csinált útpatkára ráhajtani nem lehet
  mert 15-20 cm -es csapákat csinálnak a járművek ,vízelvezető árkok nincsenek.Az utcán lévő víz a házak pincéjébe folyik.Talán elösször a víz elvezetést kellene megoldani és utánna a padkákat és az útakat felujjitani.
  Nem a jól fekvő képviselők útcáit felújjitani.”
 • 3. miro132 2009. március 01. 12:05
  „A csatárimajori Fő utca nincs szilard burkolattal ellátva. Lehetséges lenne hogy ebbol a pénzből oda is jusson ? eső után szinte lehetetlenség ott közlekedni a nagy sár miatt. Ha másra nem is de egy makadám borkolatnak is örülnénk

  miro”
 • 2. beta18 2009. február 28. 19:23
  „Elsőként a pár év alatt nehezen felújított utakat kellene megőrizni. Árok és padkarendezés, mert az út legnagyobb ellensége a víz.(ezt meg lehet kérdezni bármely útas szakmában dolgozótól) Pár éve felújított utcák( lásd Hunyadi utca) lassan széttőredezik a rajta álló víz miatt, mert kb.10 cm magas a padka.A Dózsa Gy. utca padkázása meg kész röhej levettek 5 cm-t visszatöltöttak 8-at de árok sehol sincs nehogy valahova folyhasson a víz. Ja és a vállakozó hatalmas pénzeket akasztott rajta.
  Először ezt kellene megoldani.
  A vízelvezetés minden más munkát megelőz!”
 • 1. zsiros 2009. február 28. 18:00
  „Majd ha a miénket újítják én is figyelem a minőséget,ha akkor még élek!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra várják a jelöléseket

Csorna - A város képviselő-testülete 1992-ben hozta meg rendeletét a díszpolgári cím, illetve Csorna… Tovább olvasom