Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Kevesebb óvodai csoport lesz augusztustól

Létszám csökkentéséről, közbeszerzési eljárás lezárásáról döntött a csornai képviselő- testület.

Nem lehet fenntartani olyan kapacitást, ahol nincs ellátott

Kedden délután rendkívüli ülést tartott a csornai képviselő-testület. Elsőként az önkormányzat által fenntartott nevelési-oktatási intézmények (intézményegységek) engedélyezett csoport- és osztálylétszámait határozták meg és döntöttek az önkormányzat által ellátott kötelező és nem kötelező feladatok átszervezéséről. Az írásos előterjesztéshez Papp József polgármester fűzött szóbeli kiegészítést, hangsúlyozva, hogy csökkenteni kell a kiadási szintet, nem lehet fenntartani olyan közoktatási kapacitást, ahol nincs ellátott.

Németh Balázs úgy vélte, a 2003-ban végrehajtott integráció következménye, hogy lesznek, akik elveszítik az állásukat az intézményeknél. Válaszként Papp József kijelentette, hogy az integrációnak nem következménye a létszámleépítés. Az ok a gyereklétszám folyamatos csökkenése. Hozzátette, hogy akkora intézményt tartanak fenn, amekkorára igény van. Maurer János arra figyelmeztette képviselőtársait, hogy az intézmények érdekeit figyelembe véve szavazzanak. Ezt követően hosszadalmas szavazási procedúra következett, végül a képviselő-testület elfogadta az előterjesztett határozati javaslatokat.

Három óvodapedagógussal és három iskolapedagógussal kevesebb

A döntések eredményeként például nyolcvankettőről nyolcvanegyre csökken a polgármesteri hivatal összlétszáma. A Csornai Középiskola, Kollégium, Alapfokú Művészetoktatási és Általános iskola, Óvoda státusainak száma három óvodapedagógussal, egy-egy dajkával és konyhai kisegítővel, továbbá három iskolai pedagógussal lesz kevesebb. Az óvodai helyek száma 275-ről 225-re csökken.

Augusztus elsejével megszűnik két óvodai csoport, s azután a Bóbita Óvodában (Szent István tér) hat, a Napsugár Óvodában (Kossuth utca) kettő, a Katica Óvodában (Sziget utca) egy csoport lesz. A képviselők elfogadták a döri önkormányzattal kötendő társulási megállapodást. Ebben rögzítik, hogy a döri általános iskola a csornai Széchenyi-iskola tagintézményeként működik.

Lezárta a testület a Hunyadi-gimnázium és a Szilágyi Erzsébet Kollégium akadálymentesítésére és rekonstrukciós munkáinak kiegészítő építési beruházására kiírt közbeszerzési eljárást. A képviselők a folyamatban lévő eredeti felújítás kivitelezőjének, a Fertődi Építőipari és Szolgáltató Rt.-nek az ajánlatát fogadták el.

Felül kell vizsgálni a csomópont terveit, mert a mostani hátrányos

Végezetül egy állásfoglalást fogadott el a képviselő-testület, amelyben javasolják a beruházónak, hogy a Bartók Béla úton, a volt Csukás-pályán épülő Tesco áruház megközelítéséhez kialakítandó csomópont terveit vizsgálja felül, mivel az több ingatlan tulajdonosa számára súlyos hátrányokat jelent.

Döntéshozatal előtt azonban éles vita bontakozott ki. Kiss Ottó többek között a Bartók Béla úti csapadékvíz-elvezetésről érdeklődött. Megkérdezte azt is, hogy miért megosztva adták el a Csukás-pályát. Papp József szerint állami útról van szó, ebben a kérdésben az önkormányzat nem kompetens. A telekmegosztást a vevő kérte. Dr. Gulyás Zoltán arról beszélt, hogy mintegy 100 milliós veszteség érte a várost amiatt, hogy a Csukás-sporttelepet az ingatlanközvetítőn keresztül értékesítette az önkormányzat.

Háncs Károly a Bartók Béla úton a kerékpárút megépítését szorgalmazta. Szerinte a városban lakók érdeke a legfontosabb. Ezzel Kovács Tamás is egyetértett. Papp József arra emlékeztette dr. Gulyás képviselőt, hogy az említett területet licit útján értékesítették, tetteit pedig a város iránti felelősség vezérelte.

A Bartók Béla úti lakók részéről Király Ferenc azt vetette fel, hogy a csomópont megépítése után szinte megoldhatatlan lesz járművekkel a ki- és bejárás az ingatlanokról.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vigyázzunk jobban a kedvencekre

Dr. Horváth Ciprián csornai állatorvos cáfolta azt az általános vélekedést, hogy a térségben nem kell nagyobb kullancsveszélytől tartani: a város és környéke a fertőzött területek közé tartozik. Különösen a Vilmos park, az úgynevezett téglagyári gödör és a Keszeg-ér-part veszélyes. Az ott sétáltatott kutyák nagyobb része megbetegszik, ezért kedvenceinke is oda kell figyelni. Tovább olvasom