Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Kevesebb gondot okoz majd az iszap

Megkezdődött a biogáz hasznosítása Kapuváron. Az utolsó ennyire kellemetlen szagú szállítmányt már kivitték a földekre.


Pontosan egy éve adták át a felújított kapuvári szennyvíztisztítót. – A próbaüzem során a tisztítási technológia jól vizsgázott, a várakozásoknak megfelelően működnek a rothasztók, képződik a biogáz és ezentúl a környéken lakóknak jóval kisebb kellemetlenséget fog okozni az iszapkiszállítás – tudtuk meg Molnár Ritától, a Pannon-Víz zrt. kapuvári üzemmérnökségének vezetőjétől.

– Ezúton is megköszönöm a lakosok türelmét és megértését az eddigi iszapszállításokkal okozott kellemetlenségekért. Az utóbbi hetekben a Kapuvár, Osli és Veszkény térségében lévő mezőgazdasági területekre – érvényes engedélyek birtokában, hatósági ellenőrzés mellett – kiszállítottuk a telepen lévő összes iszapot. Eddig ez fokozott bűzhatással járt, de ez volt az utolsó ilyen szállítmány – tette hozzá az üzemmérnökség vezetője.

A rothasztási folyamatnak köszönhetően ezentúl lényegesen kevesebb és kisebb bűzhatású iszap képződik. Iszapkiszállításra legközelebb várhatóan jövő tavasszal kerül sor, de ez már sokkal kisebb kellemetlenséget fog okozni.

– A rothasztási folyamat azért is értékes számunkra, mert a szennyvíziszap nehezen kezelhető, de tovább hasznosítható részei (zsírok és fehérjék) átalakulnak és a baktériumoknak köszönhetően értékes termék válik belőle: a biogáz. A keletkező biogázt speciális kazánokban hasznosítjuk és a tisztítómű és a kezelőépület fűtésére használjuk fel – mondta Molnár Rita.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Testületi ülés közmeghallgatás után

Bágyogszovát - A csütörtök délután öt órakor kezdődő közmeghallgatás után ülést tart a község… Tovább olvasom