Kisalföld logö

2018. 03. 21. szerda - Benedek -4°C | 5°C Még több cikk.

Kevés diáknak jut nyári munka

Rábaköz - A Rábaköz két kisvárosában tíz-tizenöt diák talál munkát magának nyáron, van, aki szüleit tartja el a diákmunkából. Év közben kétszeres, nyaranta többszörös a túljelentkezés.

A nyolcvanas évek végéig mindkét rábaközi város tömegével foglalkoztatta a vakációzó diákokat. Míg Csornán többek közt a Mofém, a Mezőgép és az ÁFÉSZ, addig Kapuváron a húsgyár és a vagongyár adott elfoglaltságot a tanulóknak. Napjainkra megváltozott a helyzet, az egyedi, cégekre bízott munkaszervezést felváltotta a szervezett kiközvetítés (többek közt a Meló-Diák és a Pannon Work), a munkalehetőségek száma viszont drasztikusan visszaesett. Húsz éve egy-egy kisvárosban száznál több tanuló dolgozhatott, megteremtve ezáltal a kismotor vagy az áhított hifitorony pénzügyi forrásait, napjainkban azonban alig tíz-tizenöt tanulónak tud munkát adni a szervező cég Kapuváron és Csornán.

– Annyi változás van évtizedekkel ezelőtthöz képest, hogy nemcsak nyárra, hanem szinte egész évre közvetítünk diákokat – mondta Szabó Veronika, a Meló-Diák területi igazgatója. Míg év közben kétszeres, nyaranta három- vagy többszörös túljelentkezés van arra a kevés helyre, amit egyes cégek biztosítani tudnak. Az utóbbi években a Csornán megjelent nagyáruházak adnak árufeltöltői és pénztárosi munkát a diákoknak, általában 411 forintos órabérért. Egyhetes tréningen készítik fel a munkára őket. Kapuváron is volt példa hasonló beosztásra, ám az idei évben inkább az ad hoc munkákra – szórólapozásra – van kereslet, amire azonban csak kisebb létszámot tudnak kiközvetíteni. Szabó Veronika elmondta, a gazdasági válság idején van olyan rábaközi diák, aki munka nélküli szüleit tartja el munkájával. Hangsúlyozta, nyáron júniusban-júliusban naponta négy-öt diákot tudnak Csornán elhelyezni, általában a tanulók által megszabott időre. Augusztus holt szezonnak számít, aztán késő ősszel a helyettesítések idejére ismét több tanuló egészítheti ki ösztöndíját a munkabérrel.

Kapuváron a vendéglátás vesz fel még pár diákot nyárra, és a helyi strandon dolgozik két-három tanuló. A tatabányai Barabás Péter immár harmadszor, úszómesterként dolgozik a kapuvári strandon. Nemcsak a pénz motiválja a munkát, hasznos időtöltésnek is szánja. Idén érettségizett és az Eötvös Loránd Tudományegyetemre felvételizett. Úgy véli, jövő nyáron ismét a kapuvári termálban keresi meg a zsebpénzét. Az egyik legnagyobb egykori diákfoglalkoztató, a húsgyár termelési igazgatója elmondta, a négynapos munkahét mellett nem tud tanulóknak is munkát adni és szerinte ezen a nyáron már nem is lesz lehetőség erre.

Augusztus holt szezonnak számít, aztán késő ősszel a helyettesítések idejére ismét több tanuló egészítheti ki ösztöndíját a munkabérrel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Másfél száz gyerek táborozhat

˝Az első turnusban több sérült gyermeket fogadunk a már 7. éve megrendezett nyári lovastáborban˝… Tovább olvasom