Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Kevés betelepülő érkezik

Elöregedő és stagnáló lakosságszámú falu Barbacs, ahol a helyiek szabadidőparkot és horgásztavat építettek maguknak, pályázatból. A községben nincs szennyvízrendszer, ám a lakosokat nehéz rábeszélni a beruházásra.
– Az elmúlt hétvégén rendeztük a község falunapját, ahol a pályázati forrásokból és a helyiek munkájából épült horgásztavat és szabadidőparkot is átadtuk – kezdte a történések lajstromozását Giczi András barbacsi polgármester. A községi vezető második ciklusát tölti. Kiemelte, az elmúlt napok megbeszélései nyomán – a képviselő-testülettel együtt – újra megmérettetik magukat az októberi önkormányzati választásokon.

– A horgásztavat a helyi egyesülettel és a lakosokkal közösen hoztuk létre. Az egyesület pályázott a költségekre, melynek nyomán 10–12 millió forintból egy jobbára szemétlerakónak használt területből egy kis helyi paradicsomot varázsoltunk – mondta Giczi András. Itt a barbacsiak süthetnek-főzhetnek, akár a frissen kifogott halból is, hiszen a horgászok gondozzák és telepítik is a tavat. Ugyancsak pályázati forrásból (8 millió forint) szépült meg a helyi templom, a felújításra az egyházközség pályázott.

Giczi András: Kevés falu büszkélkedhet belterületi horgásztóval.
Giczi András: Kevés falu büszkélkedhet belterületi horgásztóval.

Másfél éve zajlik – szintén hasonló pénzekből – a barbacsiak egészségfelmérő programja, melyben előadásokon, életmód-tanácsadásokon fogyhatnak a helyiek, a program a közeljövőben ér véget.

Utóbbi program nyomán fény derülhet a barbacsi lakosság egészségügyi állapotára is a stagnáló lélekszámú faluban. A jelenlegi 745 lakosból több mint 200 a 65 év feletti, évente 3–4 gyermek születik és 10–15 a halálozás.

– Sajnos kevés a betelepülő, a kilencvenes évek osztrák házfelvásárlásai is lecsengtek. Ezek az ingatlanok mára inkább gondot jelentenek nekünk – tette hozzá a falu vezetője. A 300 körüli porta 10 százaléka itt is eladó, meglehetősen nyomott áron.

– A faluban nincs szennyvízrendszer és az idősödő barbacsiakat nehéz lesz rábeszélni a házanként 200–300 ezer forintos beruházás támogatására – jegyezte meg Giczi András.

Az idei évben még a kultúrház és az óvoda energetikai fejlesztését szeretnék elkezdeni, a 20 milliós költségvetésre pályázatot nyernének Barbacson. – Természetesen reménykedünk a szabadidős terünk jótékony hatásában és az államigazgatás emberibbé tételével is igyekeztünk élhetőbbé tenni községünket – utalt a polgármester a kónyi közös hivatalhoz való sikeres csatlakozásra is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jubilálnak a községi tűzoltók

Idén ünneplik egyesületük alapításának 125. évfordulóját a bodonhelyi önkéntes tűzoltók. Tovább olvasom