Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Kevés az utas, ritkább buszjáratok

A Kisalföld Volán Zrt. vezérigazgatója a Csorna–Szany–Pápa útvonalon közlekedő autóbuszjáratok menetrendváltozása kapcsán közölte: a járatok terheltségét a kezdetek óta naponta figyelemmel kísérik. Kihasználtságuk rendkívül alacsony.
Augusztus elsejétől változott a Csorna–Szany–Pápa útvonalon közlekedő autóbuszjáratok menetrendje. Az intézkedés felháborodást váltott ki az érintett településeken. Németh Gergely szanyi polgármester szerint ez újabb lépés a falvak ellehetetlenítése felé. Hasonlóan vélekedett rábaszentandrási kollégája, Balázs József is. Magyar Zoltán, a szanyi önkormányzat közlekedési ügyekkel foglalkozó képviselője úgy vélte: az nem közszolgáltatás, amiben Szany és Rábaszentandrás részesül. Azt máig sem értik a falvak lakói, hogy a vonatot miért kellett elvenni.

Közös az üzemeltetés
A fentiek kapcsán megkerestük Pócza Mihályt, a Kisalföld Volán Zrt. vezérigazgatóját, aki kérdéseinkre írásban válaszolt. Elöljáróban jelezte, hogy a Pápa–Szany–Csorna autóbuszvonal járatait a Bakony Volán Zrt. és a Kisalföld Volán Zrt. közösen üzemelteti.

– Hány vonatot helyettesítő autóbuszjáratot szüntettek meg az említett vonalon? – kérdeztük elsőként.

– A Kisalföld Volán Zrt. augusztus elsejétől változatlan menetrenddel közlekedteti járatait a Pápa–Szany–Csorna autóbuszvonalon. A Bakony Volán Zrt. 2007. augusztus elsejétől megszüntette a Pápáról 14.30 órakor Csornára, illetve a Csornáról 6.10 és 17.10 órakor Pápára induló járatait. A Pápáról 4.45 órakor Csornára induló járatát módosította: a naponta közlekedő járatot csak munkanapon és Szanyig működteti, majd ezt az autóbuszt indítja vissza 5.45 órakor – utaskérésre – Szanyból Pápára. Társaságunk azonnali intézkedésként pótolta a Bakony Volán által „felhagyott" Szany és Csorna közti szakaszt. A járat Szanyból indul 5.18 órakor, Csornára érkezik 6.06 órára. Utasok száma: 15-20 fő. A 17.10 órás járaton egy ember utazott Rábaszentandrásra, a csatlakozás biztosítása érdekében a Vág–Szany–Tét–Győr vonalon közlekedő járatunk részére várakozást írtunk elő a csornai vasútállomásnál, így a hazautazás megoldódott.

Naponta figyelik

– Mi az oka a járatok megszüntetésének?

– A járatok terheltségét a kezdetek óta naponta figyelemmel kísérjük. A járatot kihasználtsága rendkívül alacsony. Az üzemeltetés költsége közel tízszerese a bevételnek.

– Miért nem egyeztettek a döntés meghozatala előtt az érintett önkormányzatokkal? Egyáltalán van-e ilyen kötelezettségük?

– Munkatársaim háromhavi üzemeltetés után, május 11-én Szanyban találkozót szerveztek az érintett megyei települések részére. A megbeszélésen elhangzottak alapján elkészült módosított menetrendre három önkormányzat reagált, a többiek nem válaszoltak. Társaságunk javaslatát ennek megfelelően tudta megküldeni jóváhagyásra a GKM-nek és a Regionális Közlekedésszervezési Irodának.

Tovább csökken?

– A közeljövőben várható-e újabb járatmegszüntetés a szóban forgó vonalon?

– Munkatársaim továbbra is figyelemmel kísérik a járatok terheltségét. A 2007. május 1-jétől érvényes tarifamódosulás újabb „átrendeződést" hozott az utazási szokásokban. Így várható, hogy tovább csökken az említett járatok kihasználtsága, mivel a közvetlen eljutást biztosító autóbuszjáratok rövidebb eljutási időt biztosítanak és a viteldíj is alacsonyabb.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rábaköz szépe kerestetik

Csorna, Sopron - Csehországból indult, Szlovákiával, Lengyelországgal folytatódott, és az idén… Tovább olvasom