Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 1°C Még több cikk.

Kevés az egyetemet végzett reál szakos tanár

Kapuvár - A gimnázium igazgatója az egyetemet végzett reál szakos tanárok hiányára panaszkodik. A hozzáadott érték alapján az intézmény a megyei első s az országos harminckilencedik helyen áll.
A Felsőbüki Nagy Pál Gimnázium kistérségi központ lévén a környező települések diákjait fogadják, akik jó része a nyolcosztályos oktatást választja. Ám érkeznek tanulók a megye nagyobb városaiból is, ők a négyosztályos formát részesítik előnyben.

Lapunkban többször foglalkoztunk a magyar beiskolázási rendszer anomáliáival, többek közt azzal is, hogy a gimnáziumok – a fejkvóta miatt – felveszik a szerényebb képességű tanulókat is. Ennek kapcsán Bernád Csaba kijelentette, teljes mértékben egyetért a felvetéssel, ám azt hangsúlyozta, míg Magyarországon a diplomások aránya 16, úgy Nyugaton 26 százalék.

Bernád Csaba
Bernád Csaba

– Tanulóink jó része érettségiért érkezik iskolánkba, nyolcvanhat százalékuk felsőfokú tanulmányokra készül, a maradék pedig érettségihez kötött szakmát tanul – jelentette ki az igazgató. Elmondta, az úgynevezett hozzáadott érték alapján az intézmény megyei első, országos harminckilencedik helyen áll a gimnáziumok rangsorában. – Mi nem törekszünk arra, hogy csak a fejkvóta miatt növeljük a létszámot, tanulóink bekerülési átlaga 4,1 és 4,3 között változik és a kimeneteli átlag is így alakul – tette hozzá Bernád Csaba. Közölte: egyetért a győriek döntésével, a gimnáziumi osztálylétszámok korlátozásával.

A kapuvári intézmény nyolc- és négyosztályos képzésben oktat. Kistérségi központként nemcsak kapuvári gyermekeket fogad (44 százalék), hanem a környező kistelepülésekről és a Fertő-partról is érkeznek tanulóik.

Az igazgató megjegyezte, míg a környékbeliek előnyben részesítik a nyolcosztályos képzést is, addig a megye nagyvárosaiból érkezők jobbára a négyéves oktatásra jelentkeznek Kapuváron.

Nyolcosztályos gimnázium: A diákok között válogathatnak Kapuváron.
Nyolcosztályos gimnázium: A diákok között válogathatnak Kapuváron.

A nyolcosztályosba harmincöten, a négyosztályosba negyvenen iratkoztak be idén.

A huszonnyolc fős tanári karról szólva Bernád Csaba elmondta, bár alacsony a helyi tanárok átlagéletkora, a szülők – némi kezdeti idegenkedés után – már elégedettek. Az igazgató ennek alátámasztására elmesélte, a beiratkozáskor egyik szülő megkérdezte, csemetéje miért nem kap „sztártanárt", utalva itt a kapuvári gimnázium nagy hírű (Bertók Kálmán, Ábrahám József) nevelőire.

– Ám hozzá kell tennem, reál szakos, egyetemet végzett tanárt éppen hogy csak találtam az egyik megüresedett helyre, éppezért azt gondolom, lehet, hogy sok a tanító vagy a tanár az országban, de már fehér hollónak számít például a fizika vagy kémia szakos – mondta Bernád Csaba.

Olvasóink írták

 • 7. arany 2008. október 28. 19:43
  „Teljes mértékben egyetértek P. mester remek hozzászólásával!”
 • 6. P. mester 2008. október 28. 18:34
  „Kedves Bernád Csaba,

  Ha annyira hiányzik a kémia szakos, akkor miért nem állsz be te magad tanítani. persze tudom, hogy miért nem: mert neked büdös a munka.

  Ahol csak lehetett, ott bojkottáltad a melót, előző munkahelyeden, óráidat nem tartottad meg vagy csak késve.

  Ezek után meglehetősen hitelesen hangzik abból a szájadból, hogy téged nagyon érdekel a pedagógia. Csak azért kerültél ebbe a pozícióba, amibe, mert a Fidesz jobbágya vagy, sem tehetséges, sem pedig kapuvári nem vagy.

  Elég érdekes, hogy most a fényképezéshez sikerült elővenned poros öltönyöd, és oly szépen bújod asztat a pappírt a fényképezőgép előtt.”
 • 5. Érdeklődő 2008. október 23. 15:55
  „Előző hozzászólásomra nem érkezett válasz, de azért további kérdéseket tennék fel. Csak a közelmúlt néhány távozó matematika-fizika szakos tanárát sorolnám fel (névsorban): Csáki Klára, Nagy Kálmán, Németh Katalin, Simon Gyula, Szoldatics József. Ők hirtelen mentek el (miért mentek?) ? Vagy tervezhető volt (miért nem pótolták őket időben?)?”
 • 4. Érdeklődő 2008. október 22. 11:41
  „3 évvel ezelőtt még volt elég matematika és fizika szakos. Hol vannak ők most? Miért mentek el? Ahova mentek, ott sem fizetik meg őket jobban, nem? Akkor miért mentek el? Ki ad erre választ?”
 • 3. bernádhegyi 2008. október 19. 12:39
  „Ez teljesen érthető. Ugyanis ha valaki egyetemi szinten tanulta a fizikát, kémiát vagy matematikát, majd bolond lesz nevetséges pedagógus fizetésért dolgozni, amikor lehet mérnök is.”
 • 2. matek 2008. október 17. 15:18
  „Mert olyan az oktatás fizika és matematika területen, hogy nem megszeretik az emberek, hanem már hallatán is gyomorgörcsöt kapnak.”
 • 1. lusvig 2008. október 17. 08:55
  „És nem is gondolja miért kedves Igazgató Úr? Majdha úgy megfizetnék őket, mint a pénzügyi világban akkor többe mennének erre a pályára és ugy kisegíytenék, mint a fent említett szférában, persz retorzió nélkül.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A biztosok szerint a csornaiak miatt késik az út

Kapuvár–Csorna - Walter Dezső és Ipkovich György szerint a csornai elkerülő építése a helyiek… Tovább olvasom