Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 14°C Még több cikk.

Kevés a szakmunkástanuló

Géplakatos, forgácsoló és hegesztő szakmunkástanulók kerestetnek, de a ruházatieladó-szakma iránt is lehetne több érdeklődő.
Ezen szakmákban bizonyítvánnyal a kézben könnyebb az elhelyezkedés, a fiatalok mégsem tolonganak az iskolákban.  Különböző cégek vezetői manapság gyakran panaszkodnak, hogy nincs elég megfelelő szakemberük és ez nehezíti a termelést. Úgy tqnik, ez a gond egy ideig még létezik, hisz utánpótlásból, szakmunkástanulóból is kevés van. S ezzel a helyzettel mostanában, a felvételik idején szembesülnek igazán a képzőintézmények vezetői.

Csornán a Kossuth Lajos-szakiskola igazgatója, Kertész Károly elmondta: a kilencedik osztályban az elvárásoknak megfelelően alakul a jelentkezők létszáma. A szakképző évfolyamokon többek között géplakatos- és forgácsolószakmában indítanak képzést, de még mindkét területre várnak további jelentkezőket is. Hegesztőket viszont akkor képeznek, ha legalább tizenkét fiatal jelentkezik.

– Vasas szakmunkásokból, különösen az említettekből hiány van a vállalatoknál. Ezért a végzett fiatalok könnyebben találnak munkát – mondta az igazgató, aki közölte, hogy a ruházatieladó-szakmában a szakképző évfolyamon akkor tudják indítani a csoportot, ha legalább még négy tanuló jelentkezik az iskolába. Az intézmény vezetője szerint tovább nehezíti a helyzetet, hogy a végzett fiatal szakmunkások közül sokan nem a tanult szakmájukat gyakorolják. Némelyek tovább tanulnak, érettségiznek vagy egészen más területen próbálnak szerencsét. Mintegy harmaduk helyezkedik el a szakmájában.

Hogy mi lehet a megoldás? Miként lehet vonzóvá tenni az úgynevezett hiányszakmákat? Kertész Károly tartja magát azon korábbi kijelentéséhez (Kisalföld, 2007. január 20.), hogy anyagilag és erkölcsileg is jobban meg kellene becsülni a szakmunkásokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Barbacson megszűnik az iskola

A faluban egyfajta széthúzás alakult ki, s úgy gondoltam, hogy helyre kell állítani az egységet. Emiatt, na meg elsősorban azért vállaltam a jelöltséget, mert többen felkértek erre. A kopogtatócédulákat is az utolsó napon adtam le, tehát nem akartam mindenáron önkormányzati vezető lenni – mondta Giczi András. – Szebb reményekkel láttam munkához, mint amit eddig tapasztaltam. Tovább olvasom