Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Kevés a pénz, a pályázat és drága a munka

Néhol pénz és pályázatok híján, néhol a meglévő utak jó állapota miatt, de idén kevés település lakói számíthatnak útfelújításra a Rábaközben.
Kapuváron biztosan számíthatnak a helyi lakosok útfelújításra idén (a Kis-Rába-híd miatti felújításokat a Magyar Közút kht. végzi). Beled önkormányzata is vállal egy utcát, szinte minden évben. Ám a kistelepülések költségvetései nem nagyon bírják el a jelentősebb munkákat: egy-egy javítás vagy vízelvezető árok tisztítása fér bele a községek költségvetésébe. A Kisalföld az önkormányzatoknál az ez évre tervezett útfelújításokról érdeklődött.

Utak: Kapuváron idén nyár közepéig döntenek a városházán a felújítandó utcákról.
Utak: Kapuváron idén nyár közepéig döntenek a városházán a felújítandó utcákról.


– A város büdzséjében harmincmillió forintot különítettünk el saját erős útfelújításra idén – mondta el Budai Imre alpolgármester. A kapuvári politikus hozzátette, az utcák állapotának felmérése már megtörtént, és azok használatának és elhasználódásának mértékét figyelembe véve döntenek – nyár közepéig – a felújítandó utcákról. A munkákat a Pannon-Vízzel is összehangolják.

A térség másik városában, Beleden évről évre egy-egy utca felújítását vállalja a városháza, saját költségvetésből. Ahogy Tompáné Balogh Mária polgármester elmondta, ebben az évben a Rába sor felújítását vették napirendre, melyre tizenegymillió forintot költenek. A munkák június végével kezdődhetnek: az útfelület és egyoldali árok frissül meg. – Bár az éves egy utca ezzel meglesz, talán tudjuk vállalni a tavaly elkezdett Zrínyi utca másik felének felújítását is – tette hozzá a beledi polgármester.

A kisebb települések már nem nagyon tudnak erre a célra saját pénzt fordítani. Csitei Gábor mihályi polgármester elmondta, egymilliót fordítanak ebben az évben a poros utcák karbantartására. A községi fenntartású utcák javítására csak a jövő évi költségvetésben tudnak forrásokat biztosítani.

Ugyancsak nem tervez idei útfelújítást Fodor József. Osli polgármestere azonban hangsúlyozta, tavaly négymilliót költöttek erre a célra, így idén nincsen sürgős útfelújításra szükség. – Lakossági segítséggel vízelvezető árkokat tisztítunk idén, valamint külterületi útjaink felújítására költünk egymillió forintot – mondta az osli vezető.

Matzkó János veszkényi polgármester szerint is rendben vannak útjaik. Az elmúlt években mintegy 40–45 milliót költöttek ilyen célra, egyelőre nem terveznek útfelújítást.

Varga Tamás bogyoszlói polgármester elkeseredettebb az útfelújítás témájában. – Ki van zárva, hogy saját erőből tudjunk ilyen célra áldozni – jegyezte meg a Kisalföld érdeklődésére. – Keretünk sincs rá és pályázati lehetőségeket sem látok erre a célra, pedig nemcsak útjainkra, hanem járdáinkra is ráférne a javítás – mondta a bogyoszlói polgármester. Sajnálattal tette hozzá, már több mint tíz éve nem tudtak forrásokat biztosítani saját útjaik javítására. 

Olvasóink írták

  • 1. oslako 2011. június 14. 15:25
    „Ide kapcsolódik a Kisalföld cikke Dénesfával kapcsolatban:
    http://www.kisalfold.hu/rabakozi_hirek/utfelujitas_onerobol_evente_egy_utcat_tesznek_rendbe/2222826/”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hivatalosan is humanitárius település

A Magyar Vöröskereszt országos vezetősége a minap a „Humanitárius település" címet… Tovább olvasom