Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Kevés a lyuk a községi nadrágszíjakon

A Rábaköz kistelepülésein mindenhol számos takarékossági intézkedést vezetnek be. Néhol átszervezéssel, néhol saját termeléssel segítenek a szűkös költségvetéseken.

Átszervezésekkel, energetikai beruházásokkal és egyes helyeken saját alapanyag termelésével próbálják kiegészíteni a rábaközi kistelepülések saját költségvetésüket. Ahogy a polgármesterek mondták, már szinte minden szinten, mindenen takarékoskodnak.

Érdekes spórolási ötlettel rukkolt elő a himodi képviselő-testület. Ahogy Módos Ferenc polgármester elmondta, a helyi konyha több mint másfél száz adag ebédet főz naponta, öt dolgozó közreműködésével.

– Semmiképpen nem szeretnénk helyi munkatársaink létszámát csökkenteni, viszont mindenképpen szükséges némi költséghatékonyság.

Ezért úgy gondoltuk, a konyha munkatársai az iskola egykori tankertjében megtermelhetik a konyha egyes alapanyagait – tájékoztatott a polgármester. Elmondta, kezdetben a zöldségeket, később egyéb konyhai alapanyagot is termelnek a kialakítandó kertben. Módos Ferenc hozzátette: a konyha a helyben mások által megtermelt alapanyagokat is felvásárolhatja (az előírásoknak megfelelő minőségben). Támogatván nemcsak a helyi büdzsét, hanem a helyi gazdálkodókat is. A községháza az intézmények fűtésének korszerűsítésére energetikai pályázatokon vesz részt. – A település saját földjein magunk gazdálkodunk, ezzel állami támogatáshoz juttatjuk az önkormányzatot – mondta Módos Ferenc.

Himodi konyha: A dolgozók a tervek szerint a főzés alapanyagainak termelésébe is besegítenek.
Himodi konyha: A dolgozók a tervek szerint a főzés alapanyagainak termelésébe is besegítenek.


Intézményeinek átszervezésével takarékoskodik a barbacsi önkormányzat. Giczi András polgármester elmondta, teljes átvilágítást végeznek a helyi intézményeken. Ennek eredménye nyomán néhány dolgozó beosztása változhat, ám ahogy a polgármester hangsúlyozta, leépítéseket nem terveznek.

– További karcsúsításban nem tudunk gondolkodni, takarékossági intézkedéseinkhez tartozik a körjegyzőség bevezetése is – mondta Giczi András.

Szinte a legkisebb tételeken is igyekszünk spórolni, előteremtve ezzel az esetleges fejlesztési pályázatok önrészét.
Ötvös László polgármester
Az elmúlt évek minden fillért élére állító gazdálkodását folytatja a jobaházai önkormányzat is. Tóth Mihályné polgármestertől megtudtuk, az elmúlt évek jó gazdálkodása miatt rendelkeznek némi tartalékkal, ám nem dőlhetnek hátra. Idén is keményen fogják a pénzt. – Átszervezésre, leépítésre egyelőre nincs szükség Jobaházán – mondta a polgármester.
Gyóróban a közmunkások elmaradásával a közterületi munkák is elmaradhatnak, ami nem erősíti a helyi takarékossági szándékokat. Ötvös László polgármester szerint már nem is igazán tudják hol meghúzni a nadrágszíjat. – Szinte a legkisebb tételeken is igyekszünk spórolni, előteremtve ezzel az esetleges fejlesztési pályázatok önrészét, amikre például utak, járdák felújításánál lenne nagy szükség – tette hozzá a gyórói polgármester.

– Hiába az évek óta tartó takarékoskodás, ha jelenleg közel 13 milliós hiánnyal küzdünk – mondta Vadosné Varga Katalin, Egyed polgármestere. Évek óta pályáznak az úgynevezett „önhiki"-re, erre idén is számítanak. Több intézményükben is folynak vagy indulnak átszervezések, így többek közt az idősek nappali szociális ellátását is a Csornai kistérségbe viszik át és a januártól indult három település körjegyzősége is a spórolás jegyében fogant (Pásztorival és Soborral).

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Verseltek az óvodások

Versmondó-találkozót rendeztek a győrsövényházi óvodában. Tovább olvasom